1ste Groepering Hulptroepen

Reglementaire benaming 1ste Groepering Hulptroepen | 1 Gpg HuT
1er Groupement des Troupes Auxilliaires | 1 Gpt TA
Type Genie-arbeiders
Ontdubbeld van n.v.t.
Onderdeel van Legerkorpsen / Groot Hoofdkwartier
Bevelhebber Generaal-majoor René Deguent
Stafchef Kapitein-commandant J. Van Nylen
Standplaats Diverse
Commandopost te Brussel
Samenstelling Staf (Generaal-majoor R. Deguent)
  1ste Regiment
(Kol A. Noterman)
I Bataljon (Cdt J. De Block) 1 Compagnie (Lt C. Vienne)
2 Compagnie (Lt K. Peel)
3 Compagnie (Cdt M. Corbisier)
4 Compagnie (Lt E. Kusters)
    II Bataljon (Cdt J.L. Campé) 5 Compagnie (Lt J. Hacha)
6 Compagnie (Lt G. Minders)
7 Compagnie (Lt G. Delanier)
8 Compagnie (Cdt J. Grootjans)
    III Bataljon (Cdt J. Decerf)   9 Compagnie (Cdt C. Vuylsteke)
10 Compagnie (Lt M. Valkeneer)
11 Compagnie (Lt P. Van Pee)
12 Compagnie (Lt J. Beuckelaers)
  2de Regiment
(LtKol R. Peffer)
I Bataljon (Cdt P. De Voghel) 1 Compagnie (Lt L. Dewulf)
2 Compagnie (Cdt F. Mélotte)
3 Compagnie (Cdt L. Heinrichs)
4 Compagnie (Lt J. Brigode)
    II Bataljon (Maj E. Miesse) 5 Compagnie (Cdt M. Mestdag)
6 Compagnie (Lt Frits Degoeyse)
7 Compagnie (Lt G. Ottevaere)
8 Compagnie (Lt L. Bayens)
    III Bataljon (Cdt J. Vanmeerbergen)   9 Compagnie (Kapt A. Van Dyck)
10 Compagnie (Cdt G. Poliart)
11 Compagnie (Lt J. Janssens)
12 Compagnie (Lt Oscar Defawe)
  3de Regiment
(Kol M. De Reul)
I Bataljon (Cdt C. Denie) 1 Compagnie (Kapt M. Coche)
2 Compagnie (Kapt N. Sinnen)
3 Compagnie (Lt H. Calsius)
4 Compagnie (Lt V. Gillemon)
    II Bataljon (Cdt G. Mahaux) 5 Compagnie (Kapt E. Thomas)
6 Compagnie (Cdt N. Loriers)
7 Compagnie (Lt G. Sterken)
8 Compagnie (Cdt A. Dardenne)
    III Bataljon (Cdt E. Pedutzy)   9 Compagnie (Cdt G. Marnette)
10 Compagnie (Lt F. Millet)
11 Compagnie (Lt C. Attout)
12 Compagnie (Lt A. Boigelot)
  4de Regiment
(Kol W. Bridoux)
I Bataljon (Cdt M. Van Espen) 1 Compagnie (Kapt C. Créteur)
2 Compagnie (Lt M. Bonte)
3 Compagnie (Lt Marcel Pinget)
4 Compagnie (Lt J. Grimau)
    II Bataljon (Cdt J. Bouchez) 5 Compagnie (Lt ridder O. de Schaetzen)
6 Compagnie (Lt H. Stevens)
7 Compagnie (Cdt A. Haye)
8 Compagnie (Cdt G. Cambier)
    III Bataljon (Cdt J. Detaille)   9 Compagnie (Cdt A. Dumortier)
10 Compagnie (Lt M. Wolf)
11 Compagnie (Lt A. De Tombeur)
12 Compagnie (Lt J. Broddin)
  5de Regiment
(Kol Van Hauberg)
Ontbonden op 8 mei 1940  
  6de Regiment Overgeslagen nummer  
  7de Regiment
(Kol E. Burck)
Ontbonden begin mei 1940  

Tijdens de mobilisatie

Staf/1Gpg HuT
Als onderdeel van het veldleger worden op 1 september 1939 bij Fase C van de mobilisatie zeven regimenten en een onafhankelijk bataljon van de Hulptroepen onder de wapens geroepen. De hulptroepen bestaan uit de oudste reservisten van de infanterie die op dat ogenblik nog niet zijn aangehecht bij een gevechtseenheid.

De regimenten van de Hulptroepen worden in hoofdzaak ingezet voor het uitvoeren van veldwerken, maar kunnen daarnaast ook gebruikt worden voor bewakingsopdrachten. In tegenstelling tot de eenheden van het territoriale leger, blijven de hulptroepen onder het bevel van het veldleger. Elk regiment telt ongeveer 2.500 manschappen. Er is geen collectieve bewapening voorzien. De eenheden beschikken wel over een beperkte dotatie individuele bewapening.

De regimenten met nummers 1 tot en met 4 worden gedetacheerd bij de Legerkorpsen en worden administratief ondergebracht in de “1ste Groepering Hulptroepen (1Gpg HuT)”. De regimenten met nummers 8 tot en met 10 en het onafhankelijke XIVde Bataljon blijven aangehecht bij het Commando van de Genie van het Groot Hoofdkwartier en vormen de “2de Groepering Hulptroepen van het Leger”.

Aan de vooravond van de oorlog zijn de eenheden van de 1ste Groepering Hulptroepen als volgt opgesteld:

 • 1ste Regiment Hulptroepen: Berlaar
  • I Bataljon: Zichem
  • II Bataljon: Berlaar
  • III Bataljon: Itegem
 • 2de Regiment Hulptroepen: Sint-Lambrechts-Herk
  • I Bataljon: Westerlo
  • II Bataljon: Sint-Lambrechts-Herk
  • III Bataljon: Onze-Lieve-Vrouw Waver
 • 3de Regiment Hulptroepen: Averbode
  • I Bataljon: Averbode
  • II Bataljon: Saint-Vith (5de Compagnie Nieder-Emmels; 6de Compagnie Grüfflingen)
  • III Bataljon: Herent
 • 4de Regiment Hulptroepen: Herselt
  • I Bataljon: Testelt
  • II Bataljon: Herselt, Blauberg en Veerle (6de compagnie: Westerlo)
  • III Bataljon: Gelbressée, Wartet, Marchovelette en Ville-en-Wartet

Hulptroepen op weg naar een bouwwerf.

Staf/1Gpg HuT
Generaal-majoor Deguent is naast bevelhebber van deze formatie eveneens commandant van de genie van de K.W. Stelling. Deze laatste functie zal hij behouden tot 16 mei 1940, waarna hij verantwoordelijk zal worden voor de overstromingen in de regio van Nieuwpoort.

1/1Gpg HuT

 • I/1/1Gpg HuT
  De 3de en de 4de Compagnie van het Iste Bataljon bevinden zich te Zichem en werkt ten voordele van de 6de Infanteriedivisie. De manschappen werken onder meer aan de constructie van diverse steunpunten tussen Engsbergen en het militaire vliegveld van Schaffen.
 • II/1/1Gpg HuT
  Het ganse IIde Bataljon start de veldtocht te Berlaar waar de compagnies in hoofdzaak veldwerken uitvoeren langsheen de oever van de Nete. De 6de Compagnie is aan het werk in de omgeving van Nijlen. De 7de Compagnie is toegewezen aan de zone rond Gestel.
 • III/1/1Gpg HuT
  Het IIIde Bataljon is eveneens verantwoordelijk voor het aanleggen van steunpunten en veldversterkingen aan de Grote Nete, maar is meer naar het oosten opgesteld en werkt van uit Itegem.

2/1Gpg HuT

 • I/2/1Gpg HuT
  De 1ste Compagnie kantonneert te Herenthout.
  De 2de Compagnie bevindt zich te Geel-Punt. Twee pelotons zijn aan het werk nabij de plaatselijke brug over het Albertkanaal voor het lossen van schepen met steenslag en bouwmaterialen voor de verdedigingswerken aan het kanaal. Het derde peloton heeft een zelfde opdracht nabij de fabrieken van Olen op het Verbindingskanaal Maas-Schelde. Dit peloton wordt na het alarm onmiddellijk teruggeroepen naar Geel-Punt. Om 11u00 krijgt de compagnie het bevel om de staf van het bataljon te Westerlo te vervoegen.
  De 4de Compagnie blijft op de eerste oorlogsdag aan het werk te Westerlo. De manschappen leggen prikkeldraadversperringen aan in de bossen van het landgoed van Graaf de Mérode.
 • II/2/1Gpg HuT
  De staf van het IIde Bataljon en de 8ste Compagnie kantonneren te Sint-Lambrechts-Herk en staat onder het bevel van de 1ste Infanteriedivisie. Dit detachement verzekert de bewaking van het hoofdkwartier van de 1Div. De 5de Compagnie is gedetacheerd te Hasselt ten voordele van de 2de Cavaleriedivisie. De 6de Compagnie bevindt zich te Meldert en staat ter beschikking van de 14de Infanteriedivisie. De 7de Compagnie ten slotte heeft één peloton bij de brug van Beringen, één peloton bij de brug van Stokrooi, één peloton bij Kasteel de Loy ten zuiden van Lummen onder bevel van Majoor Jadoul van het 13de Bataljon Genie.

3/1Gpg HuT

 • Staf/3/1Gpg HuT
  Het 3de Regiment Hulptroepen (3/1Gpg HuT) werd in oktober 1939 gemobiliseerden stond onder bevel van Kolonel Maximilien De Reul. De staf werd samengesteld te Jupille.
 • I/3/1Gpg HuT
  Het Iste Bataljon werd kort na de aankomst van de manschappen naar Beyne-Heusay overgebracht waar de eerste mobilisatiemaand doorgebracht werd. In november verplaatste de eenheid zich naar Seraing en trok hier in de gebouwen van het gemeentebestuur in. In februari 1940 volgde een overplaatsing naar Luik. Op 1 mei verplaatsten de staf en de 2de, 3de en 4de Compagnie zich naar Averbode. Alleen de 1ste Compagnie zou te Luik blijven om werkzaamheden uit te voeren in de zone tussen de stad en de Belgisch-Duitse grens. Net zoals de andere regimenten van de Hulptroepen, werd ook het I/3/1Gpg HuT voornamelijk ingezet als werkbataljon. Af en toe werd een korte oefening gehouden, maar veel gelegenheid om de militaire vaardigheden van de oude reservisten op punt te stellen, was er niet. Op 10 mei 1940 verneemt het bataljon pas het nieuws van de vijandelijke inval bij het aanhoren van het Duitse luchtbombardement op het militaire vliegveld van Schaffen. Majoor Denie heeft geen contact met zijn oversten en ontvangt dan ook geen enkel bevel op deze eerste oorlogsdag. De manschappen blijven ter plekke en vragen zich af wat hen te wachten staat. Aan het eind van de dag laat Kolonel de Reul toch een bericht sturen: het bataljon dient zich tijdens de nacht van 10 op 11 mei naar Puurs te begeven om zich ver achter de K.W. Stelling in veiligheid te stellen. De 1ste Compagnie van het 3de Regiment Hulptroepen, onder bevel Kapitein Coche, is bij het uitbreken van de oorlog ingekwartierd te Henri-Chapelle en voert opdrachten uit ten voordele van het 1ste Regiment Grenswielrijders.
 • II/3/1Gpg HuT
  Het IIde Bataljon, onder bevel van Kapitein-commandant Mahaux, werd op 12 maart 1940 naar Sankt-Vith gestuurd om ten behoeve van de Groepering Keyaerts te werken aan de zogenaamde “ondoordringbare zones” (ook: “zones étanches“) die in de sector van de 1ste Divisie Ardeense Jagers langsheen de Belgisch-Duitse grens aangelegd worden om een mogelijke vijandelijke inval af te remmen. De staf, 6de en 8ste Compagnie kantonneren in de stad. De 5de Compagnie verblijft te Nieder-Emmels en de 6de te Grüfflingen. De 10de Compagnie van het IIIde Bataljon bevindt zich eveneens in Sankt-Vith, vermoedelijk afgedeeld bij het IIde Bataljon. Na ontvangst van het algemeen alarm wordt het bataljon zoals voorzien rondom 02u00 samengebracht te Sankt-Vith en met vrachtwagens uit het grensgebied geëvacueerd. De manschappen bereiken rond 06u00 het dorp Saint-Séverin tussen de Ourthe en de Maas.
 • III/3/1Gpg HuT
  Het IIIde Bataljon, onder bevel van Kapitein-commandant Pedutzy werkt aan de K.W. Stelling vanaf de zuidrand van Leuven en is te Heverlee ingekwartierd. De compagnies leggen er niet alleen veldversterkingen aan, maar werken tevens aan de inundaties op de oostelijke oever van de Dijle op de gronden van het Kasteel van Arenberg te Heverlee. De 10de Compagnie bevindt zich niet bij de rest van het bataljon maar is afgedeeld bij II/3/1Gpg HuT te Sankt-Vith.

4/1Gpg HuT

 • Staf/4/1Gpg HuT
  De staf van het 4de Regiment start de veldtocht te Herselt. Het regiment is sinds 15 april 1940 met twee bataljons aanwezig in deze zone en heeft als taak gekregen om een dwarsstelling in te richten op het Albertkanaal, tussen Tessenderlo en Averbode. Deze dwarsstelling moet zo nodig door het veldleger gebruikt worden om een mogelijke terugtocht op de K.W. Stelling te helpen dekken.
 • I/4/1Gpg HuT
  De 2de Compagnie van Luitenant Bonte telt vier pelotons werkkrachten en een stafpeloton, die bijna allen van de militieklassen 26 en 27 van het 1ste Grenadiers, 1ste Carabiniers en 8ste Linie afkomstig zijn. Zijn compagnie beschikt over vier paardengespannen: één veldkeuken, één voorraadwagen en twee kiepkarren die bij landbouwers opgevorderd werden. Sinds eind december heeft de compagnie eveneens een Ford 3-ton vrachtwagen, een kleine bestelwagen met een laadvermogen van 400Kg, en vier fietsen, waarvan een bijzonder oud model met volle banden. Aan werktuigen ontbreekt het niet: de manschappen hebben 180 spaden, 180 schoppen, 60 houwelen, 12 voorhamers en een ganse reeks kisten met onder meer materieel voor schrijnwerkerij en timmerwerk. De compagnie is samen met de rest van het bataljon ingekwartierd te Testelt. De manschappen worden rond 04u45 gewekt door het geluid van talrijke overvliegende Duitse toestellen. Het bataljon zal pas om 07u30 het officiële bericht vernemen dat het land in staat van oorlog is. De compagnies vertrekken vanaf 08u30 opnieuw naar hun bouwwerven. Zo gaat de 2de Compagnie opnieuw aan de slag tussen Averbode en Blauberg. De manschappen blijven de ganse dag opnieuw aan het werk en keren omstreeks 18u00 naar Testelt terug. Testelt en Averbode zijn op dat ogenblik reeds ingenomen door het 29ste Linieregiment, dat zich samen met de rest van de 11de Infanteriedivisie uit het Kamp van Beverlo heeft teruggetrokken en onderweg is naar de K.W. Stelling. Het 29Li vertrekt na het vallen van de duisternis.
 • III/4/1Gpg HuT
  De vier compagnies van het bataljon ontvangen om 01u55 het bevel om zich te hergroeperen. Twee compagnies worden naar Gelbressée bevolen, één compagnie naar Marchovelette en één compagnie naar Cognelée. Het bataljon wordt onder het rechtstreekse gezag van het VIIIde Legerkorps geplaatst.

2/1Gpg HuT

 • II/2/1Gpg HuT
  Het bataljon verzamelt zijn compagnies te Sint-Lambrechts-Herk en vertrekt vervolgens naar Alken samen met de staf van de 1Div. Het bataljon wordt nog steeds gebruikt voor de bewaking van het hoofdkwartier. De manschappen kantonneren in de brouwerij te Alken. Er worden die dag twee neergeschoten Duitse piloten gevangen gemaakt.

3/1Gpg HuT

 • I/3/1Gpg HuT
  De manschappen marcheren van Averbode naar Puurs. De tocht van zo’n 60 Km zal heel wat tijd in beslag nemen.
 • II/3/1Gpg HuT
  Het bataljon wordt met vrachtwagens getransporteerd van Saint-Séverin naar Amay. Hier gaan de manschappen aan boord van een trein richting Namen. Vervolgens marcheren de compagnies naar Belgrade om hier rond 14u00 aan te komen. De staf van het VIIde Legerkorps wijst de 1Cie aan als versterking van de 8ste Infanteriedivisie met de intentie om in sector Meuse-Meuse (MM) van de Versterkte Positie Namen bijkomende anti-tankgrachten te gaan graven. De rest van het bataljon wordt toegevoegd aan de sector Sector Position Fortifiée de Namur Nord. In welke mate het bataljon ook daadwerkelijk op het terrein ingezet wordt, is niet duidelijk. De troepen zullen ’s anderendaags reeds vertrekken uit Namen.
 • III/3/1Gpg HuT
  Het bataljon vertrekt tijdens de nacht van 11 op 12 mei per trein van uit Heverlee naar Doornik. Het bataljon wordt door de 2de Afdeling (Inlichtingen) van het Groot Hoofdkwartier toegewezen aan een speciale bewakingsopdracht. De generale staf wil te Doornik, Bergen en Charleroi drie interneringskampen voor in ons land verblijvende onderdanen van vijandige naties inrichten en duidt vier bataljons aan voor het leveren van het bewakingspersoneel. Het betreft het III/3HuT, het 56Li, het I/GVCE en het XXI/GVCE.

4/1Gpg HuT

 • I/4/1Gpg HuT
  Het bataljon ontwaakt na een bijzonder slechte nacht. Op de spoorlijn van Leuven naar Hasselt reed de ene trein na de andere voorbij en tijdens de nacht doorkruisten ettelijke vrachtwagenkonvooien het dorp. De overweg te Testelt wordt het voorwerp van een luchtaanval. Twee bommen van klein kaliber richten gelukkig weinig schade aan. De compagnies werken overdag opnieuw op hun werven en keren voor het avondmaal terug naar Testelt. Na het vallen van de nacht krijgt het regiment te horen dat de beide bataljons onmiddellijk naar Schriek dienen te vertrekken.

2/1Gpg HuT

 • II/2/1Gpg HuT
  Het bataljon blijft aangehecht bij de staf van de 1Div en verplaatst zich naar Waanrode.

3/1Gpg HuT

 • I/3/1Gpg HuT
  Het bataljon bevindt zich te Puurs en wacht verdere instructies af.
 • II/3/1Gpg HuT
  Vanuit Belgrade wordt het IIde Bataljon doorgestuurd naar Watou op de Frans-Belgische grens nabij Poperinge. De terugtocht van het bataljon zal meerdere dagen in beslag nemen.
 • III/3/1Gpg HuT
  De compagnies komen aan te Doornik. De 9de en 11de Compagnie worden ingekwartierd in de Citadel (ook gekend als het Kwartier Generaal baron Ruquoy, thuisbasis van het 3de Regiment Jagers te Voet). De bataljonsstaf en de overige compagnies vinden onderdak in de Sint-Janskazerne. De Citadel van Doornik wordt ingericht als detentieplaats voor de “administratief geïnterneerde buitenlanders van vijandige naties” maar ook Belgen die verdacht werden van sympathie voor nazi-Duitsland. Te Doornik kwamen  onder meer de door het Marinekorps op 10 mei 1940 gearresteerde bemanningsleden van de Deense koopvaardijvaartuigen Svava en Gorm aan. Deze zeevaarders worden met de overige buitenlanders opgesloten in de Citadel. Het IIIde Bataljon start met de opdracht om de geïnterneerden te bewaken. Op 12 mei wordt op het Ministerie van Justitie beslist dat de gevangen naar Frankrijk zullen worden overgebracht. Alle geïnterneerden zullen via de citadel van Doornik passeren vooraleer ze op transport zullen worden gezet.

4/1Gpg HuT

 • I/4/1Gpg HuT
  De colonnes bereiken Aarschot nog voor het opnieuw dag wordt en volgen de baan naar Lier. Omstreeks 06u00 komt de 2de Compagnie aan te Schriek en worden de manschappen samen met de 4de Compagnie ondergebracht in de gemeenteschool. De manschappen blijven ter plekke tot 13u30 wanneer een nieuw bevel binnenkomt om naar Bechout verder te marcheren. De 2de Compagnie gaat over tot de opeising van een De Dion Bouton 5-ton vrachtwagen alvorens te vertrekken. Kort na de afmars worden de colonnes tegengehouden door de korpscommandant, Kolonel Bridoux. Na wat discussie wordt besloten om rechtsomkeer te maken en verdere bevelen af te wachten. Uiteindelijk vertrekt het regiment rondom 20u00 richting Waarloos. De marsroute zal via Putte, Sint-Katelijne-Waver en Duffel lopen.
 • III/4/1Gpg HuT
  Het bataljon wordt verzameld te Warisoulx.
Militairen van het 2de Regiment Hulptroepen in hun Mobilisatiekantonnement.

Militairen van het 2de Regiment Hulptroepen in hun Mobilisatiekantonnement.

2/1Gpg HuT

 • II/2/1Gpg HuT
  Het bataljon blijft aangehecht bij de staf van de 1Div en verplaatst zich naar Kampenhout. Tijdens de ochtend worden nieuwe kantonnementen te Heide opgezocht.

3/1Gpg HuT

 • I/3/1Gpg HuT
  Majoor Denie krijgt te horen dat zijn eenheid per trein naar Poperinge zal gebracht worden. De inscheping vindt nog de zelfde dag plaats. De manschappen kantonneren na aankomst te Ouderdom, een wijk op een vijftal kilometer van Poperinge.

4/1Gpg HuT

 • I/4/1Gpg HuT
  Deze formatie kantonneert overdag te Waarloos en ontvangt het bevel om zich aan het eind van de dag naar Puurs te verplaatsen. Het paardengerei vertrekt tussen 16u00 en 17u00 en trekt via Reet, Boom en Ruisbroek naar Puurs. De manschappen vertrekken om 20u30 en volgen de zelfde marsroute.
 • III/4/1Gpg HuT
  Commandant Detaille biedt zich om 20u30 aan bij de staf van de 2de Divisie Ardeense Jagers die zich ingraaft aan de noordrand van de Versterkte Positie Namen. Na overleg met het VIIde Legerkorps krijgt het bataljon het bevel om naar Ham-sur-Sambre te marcheren.

2/1Gpg HuT

 • II/2/HuT
  Het bataljon blijft aangehecht bij de staf van de 1Div en verplaatst zich naar Londerzeel. Deze keer kantonneren de manschappen in een aantal woningen en boerderijen langsheen de baan van Londerzeel naar Impde.

3/1Gpg HuT

 • I/3/1Gpg HuT
  Het bataljon blijft in zijn kantonnementen te Ouderdom (Poperinge).
 • III/3/1Gpg HuT
  Kapitein-commandant Pedutzy heeft inmiddels het bevel ontvangen om alle geïnterneerde buitenlanders, een 4.000 tal personen, over te brengen naar Frankrijk. Meerdere detachementen worden gevormd om telkens een trein met geïnterneerden te escorteren. In het totaal moet een tiental transporten ingericht worden die zullen geëscorteerd worden door detachementen van 56Li, XXI/GVCE en III/3HuT. Luitenant Franssen van III/3HuT wordt nog tijdens de vooravond aangeduid als detachementscommandant van een escorte die een trein met geïnterneerden naar Tourcoing moet brengen. De treinen met geïnterneerden kregen de bijnaam “Spooktreinen (ook wel Trains Fantômes)” en bestonden uit gesloten goederenwagons waar tot 50 geïnterneerden werden opeengepakt. Hoe verder de Spooktreinen in Frankrijk geraakten hoe vijandiger de stemming onder de bevolking voelbaar was ondermeer omdat op de wagons in witte letters de tekst “Parachutistes, Espions, 5e Colonne” was gekalkt.

4/1Gpg HuT

 • III/ 4/1Gpg HuT
  Het bataljon brengt de dag door te Ham-sur-Sambre zonder enige opdracht. Om 21u00 stuurt Commandant Detaille een schriftelijk verzoek naar de staf van het VIIde Legerkorps om bijkomende bewapening voor zijn manschappen te mogen ontvangen of om -bij gebrek aan wapens- ten minste zo snel mogelijk naar het westen te mogen afmarcheren. Detaille meldt dat zijn bataljon slechts ongeveer 250 manschappen op de slagorde heeft, waaronder heel wat werklozen ouder dan 40 die tijdens de laatste maanden van de mobilisatie opgeroepen werden en over een bijzonder slechte fysiek beschikken.

2/1Gpg HuT

 • II/2/1Gpg HuT
  Het bataljon blijft te Londerzeel.

3/1Gpg HuT

 • I/3/1Gpg HuT
  Het bataljon blijft in zijn kantonnementen te Ouderdom (Poperinge).
 • Detachement Fransen van III/3/1Gpg HuT in Frankrijk
  Het treinstel met de in ons land opgepakte buitenlandse inwoners komt aan te Tourcoing. In Tourcoing worden de gevangenen uitgeleverd aan de Fransen die de spooktreinen met hun Belgische begeleiders laten doorrijden naar het zuiden van Frankrijk waar de gevangenen opgesloten worden in de voormalige interneringskampen voor Spaanse Republikeinen. Luitenant Franssen wordt vanuit Tourcoing doorgestuurd naar L’Isle-Jourdain nabij Toulouse. De geïnterneerden worden doorgestuurd naar het kamp van Vernet (TBC).

4/1Gpg HuT

 • III/4/1Gpg HuT
  Het bataljon verlaat Han-sur-Sambre aan het eind van de dag en zet koers naar Ransart.

1/1Gpg HuT

 • Staf 1/1Gpg HuT, II/1/1Gpg HuT
  De staf van het IV/LK beveelt om tijdens de nacht van 16 op 17 mei terug te treken naar Bazel.  De colonne moet uit Edegem vertrekken om 01u00 op 17 mei.

2/1Gpg HuT

 • II/2/1Gpg HuT
  Het bataljon wordt verplaatst naar Kalfort.

3/1Gpg HuT

 • I/3/1Gpg HuT
  Het bataljon blijft in zijn kantonnementen te Ouderdom (Poperinge).

1/1Gpg HuT

 • Staf 1/1Gpg HuT, II/1/1Gpg HuT
  Tijdens de tweede helft van de nacht van 16 op 17 mei marcheert dit detachement naar Bazel.  Hier wordt de gerust.  In de nacht van 17 op 18 mei zullen de staf en het IIde bataljon naar Daknam verder trekken.

2/1Gpg HuT

 • II/2/1Gpg HuT
  Het bataljon bevindt zich te Puurs.

3/1Gpg HuT

 • I/3/1Gpg HuT
  Het veldleger is gestart met het verlaten van de K.W. Stelling en plooit zich terug naar een nieuwe verdedigingslinie van het Kanaal Gent-Terneuzen over het Bruggenhoofd Gent tot Oudenaarde. Daarbij wordt in een ruimer kader ook gedacht aan de beveiling van de zuidflank. Het Groot Hoofdkwartier zal heel wat eenheden van de Hulptroepen inzetten om diverse voorbereidende werkzaamheden uit te voeren langsheen de Belgisch-Franse grens in Vlaanderen. Het I/3/1Gpg HuT wordt naar Roesbrugge, Beveren en Leisele uitgestuurd om hier naar het zuiden gerichte veldversterkingen aan te leggen. Denie krijgt een bijkomende compagnie van een ander bataljon (TBC) van het regiment toegewezen.

4/1Gpg HuT

 • III/4/1Gpg HuT
  De eenheden bereiken Ransart rond 14u00. Het bataljon zet zich om 20u00 op weg naar Binche.

1/1Gpg HuT

 • Staf 1/1Gpg HuT, II/1/1Gpg HuT
  Kolonel Noterman heeft zijn commandopost in het gemeentehuis van Daknam.  Na een halte van enkele uren te Daknam beveelt de staf van het IV/LK om de mars verder te zetten naar Oostakker.

3/1Gpg HuT

 • III/3/1Gpg HuT
  Cdt Pedutzy krijgt van Kolonel Van Oberghe, de Plaatscommandant van Poperinge, de opdracht om met de resterende manschappen van zijn bataljon (700 man) naar het zuiden van Frankrijk te vertrekken. Dezelfde nacht nog stappen de mannen van III/3/1Gpg HuT op de trein in het station van Menen zonder echter een eindbestemming te kennen.

4/1Gpg HuT

 • III/4/1Gpg HuT
  Het bataljon bereikt Binche.

1/1Gpg HuT

 • Staf 1/1Gpg HuT, II/1/1Gpg HuT
  Om 03u00 vertrekken de eenheden uit Oostakker om om via Mariakerke, Merendree en Hansbeke naar Bellem te marcheren.

3/1Gpg HuT

 • II/3/1Gpg HuT
  Het bataljon komt rond ’s avonds toe in Watou waar ze te horen krijgen dat ze naar Frankrijk zullen worden doorgestuurd.
 • III/3/1Gpg HuT in Frankrijk
  De resterende manschappen van het bataljon vertrekken om 05u00 per spoor naar Frankrijk. Op dat ogenblik is het bataljon nog steeds verantwoordelijk voor een 70-tal geïnterneerden die verplicht worden de reis met het bataljon te ondernemen. Wanneer de trein Saint-Omer bereikt wordt de eindbestemming van het transport bepaald. De trein zal worden doorgestuurd naar Saumur maar moet eerst nog in Saint-Omer wachten tot een traject wordt vrijgemaakt. Tegelijkertijd vertrekt een konvooi met een 20-tal voertuigen die zullen proberen het treintransport bij te benen.

3/1Gpg HuT

 • II/3/1Gpg HuT in Frankrijk
  Het bataljon vertrekt per spoor naar Frankrijk. Vanuit Watou loopt de reis naar Kassel, Saint-Omer om vervolgens voltallig te kantonneren in Fruges (departement Pas-de-Calais).
 • III/3/1Gpg HuT in Frankrijk
  Pas om 13u00 wordt de treinreis voortgezet richting Boulogne om uiteindelijk in Desvres (departement Pas-de-Calais) halt te houden. In Desvres verneemt de bataljonscommandant dat de reisweg naar het zuiden door de Duitsers is afgesneden. Hierop neemt hij de beslissing de trein te verlaten en een poging te ondernemen te voet via Boulogne en Calais naar België terug te keren. In de buurt van Boulogne wordt een kantonnement opgezocht in Ambleteuse een kustdorp langs de Noordzee. Onderweg naar Ambleteuse raken de verschillende compagnies verspreidt en zoeken ze elk afzonderlijk een terugtochtweg naar België.

3/1Gpg HuT

 • II/3/1Gpg HuT in Frankrijk
  Op 21 mei reist het bataljon door naar Montreuil, meer naar het westen, waar ze te horen krijgen dat de weg naar het zuiden is afgesneden door de Duitsers. Inderdaad, in de nacht van 20 op 21 mei bereiken de Duitsers Noyelle-sur-Mer aan de monding van de Somme. Hierdoor raken heel wat Belgische eenheden waaronder II/3/1Gpg HuT ingesloten door de Duitsers. Uiteindelijk zal blijken dat het bevel van 19 mei om alsnog naar Frankrijk te vertrekken veel te laat werd gegeven.

3/1Gpg HuT

 • II/3/1Gpg HuT in Frankrijk
  Vanuit het kantonnement te Montreuil wordt eerst doorgemarcheerd naar Etaple en vervolgens naar Boulogne. Onderluitenant Verlaet wordt voorop gestuurd met een detachement wielrijders dat wordt samengesteld uit de verschillende compagnies. Hij bereikt de stad maar komt er vast te zitten hij mag de stad niet meer verlaten. Uiteindelijk wordt hij op 25 mei gevangen genomen wanneer Boulogne door de Duitsers wordt ingenomen. De rest van 260 overblijvende manschappen, nog steeds onder bevel van Cdt Mahaux, omtrekt Boulogne en marcheert richting Calais waar ze s’avonds toekomen.

3/1Gpg HuT

 • Staf/3/1Gpg HuT
  De staf van het 3de Regiment Hulptroepen staat opgesteld in Stavele, een klein gehucht langs de IJzer nabij de Frans-Belgische grens
 • I/3/1Gpg HuT
  Na het verlaten van de Schelde-stelling zijn de geallieerde legers in volle terugtocht. De Franse en Britse troepen trekken zich terug naar de Kanaalhavens. Om hen de doortocht niet te belemmeren, laat Majoor Denie alle aangelegde versperringen aan de kant schuiven en de wegen vrijmaken.
 • II/3/1Gpg HuT in Frankrijk
  Na een kort oponthoud in Calais wordt in de vroege ochtend van 23 mei de Frans-Belgische grens overgestoken. ’s Avonds wordt De Panne bereikt waar een kantonnement wordt ingenomen. De volgende ochtend wordt doorgemarcheerd naar Stavele waar zich de staf van het 3de Regiment Hulptroepen bevindt.
 • III/3/1Gpg HuT in Frankrijk
  De 12de Compagnie van Lt Boigelot die achterop raakte bij de doortocht van Boulogne wordt als eerste opgerold door de vijand en gevangen genomen. De 120 manschappen van de 12de Compagnie geven zich over zonder zich te verzetten.

3/1Gpg HuT

 • III/3/1Gpg HuT in Frankrijk
  Wanneer de rest van het bataljon zich ophoudt in het Forêt de Guines op een 12-tal kilometer ten zuiden van Calais wordt het resterend aantal manschappen van het IIIde Bataljon (ongeveer 300 man) omsingeld door eenheden van de 10 (DEU) Pz Div. Cdt Pedutzy geeft opdracht om te exfiltreren in groepjes van 4 à 5 man maar uiteindelijk wordt iedereen gevangen genomen.

2/1Gpg HuT

 • II/2/1Gpg HuT
  Het bataljon bereikt Pittem in de loop van de avond en houdt hier halt voor de nacht.

2/1Gpg HuT

 • II/2/1Gpg HuT
  Het bataljon krijgt om 08u30 de opdracht om de noordelijke en de oostelijke rand van de stad Tielt te bezetten.  De 6Cie en 7Cie zullen voor deze taak gebruikt worden en fietsen naar de stad.  De 7Cie leidt de mars en zal naar de Deinsesteenweg vorderen.  De 6Cie moet de toegang tot de stad via de Ruiseleedsesteenweg bewaken.  De beide compagnies rijden zonder dit te beseffen de Duitse stellingen tegemoet.  Bij het binnenkomen van Tielt worden de troepen nabij de Markt onder vuur genomen.  Zonder veel weerstand te bieden worden tientallen manschappen van de beide compagnies krijgsgevangen gemaakt.

3/1Gpg HuT

 • I/3/1Gpg HuT
  De manschappen vernemen het nieuws van de overgave niet op 28 mei. De drie dorpen waar het regiment zich bevindt, liggen in de directe opmarsroute van het Duitse leger dat zo snel mogelijk de Frans-Britse perimeter van Duinkerke wil bereiken. Het gevaar is ondanks de Belgische capitulatie nog niet geweken en de ganse omgeving blijft druk bezet met geallieerde troepen. Op 29 mei begeeft Majoor Denie zich naar de commandopost van het 3HuT te Stavele om verdere bevelen in ontvangst te nemen. Hier krijgt hij te horen dat de wapens neergelegd werden. Zijn manschappen dienen ter plekke te blijven en raken verstrikt in het kruisvuur van de geallieerde en Duitse artillerie. Vijf militairen worden die dag verwond.
  De manschappen steken op aangeven van de Duitse troepen op 30 mei de grens over en bereiken een dorp tussen Wormhout en Saint Omer. Omdat de Duitse militairen zich daarna van de Belgen niets lijken aan te trekken, gaan talrijke militairen er op eigen houtje van door. Majoor Denie bereikt enkele dagen later samen met Luitenant Collignon en acht andere manschappen onze hoofdstad. Deze tocht wordt ondernomen met twee motorvoertuigen van het bataljon. De majoor kan na enig blufwerk een vrijgeleide van de nieuwe bezetter ontvangen en slaagt er in om burgerkledij te bemachtigen. Denie gaat tenslotte naar huis. Tijdens de bezetting wordt Camille Denie aanvoerder van Vlaamse sectie van de Algemene Sabotagegroep van België.
 • Detachement Fransen van III/3/1Gpg HuT in Frankrijk
  Uiteindelijk blijft van het 3de Regiment Hulptroepen slecht een 200 tal manschappen over. Het betreft de militairen die de verschillende treinen met geïnterneerden naar Frankrijk hebben begeleid. De Luitenanten Franssen en Demesmaeker met de rest van het detachement worden op 01 juni aangehecht aan het 2de Versterkings- en Opleidingscentrum nabij Montpellier.

Na de capitulatie

Slachtoffers

EenheidNaamVoornaamFotoGraadStandKlas° op° te+ op+ teNota
3ADAMAlfred, V.J.SdtMil1926.01.1897Donceel12.05.1940Vedrin
3BLONDIAULéopold, R.J.SgtMil2407.10.1906Elsene21.05.1940Desvres (F)
7/II/1BRUNEAUErnestSgt10.04.190831.05.1940Dordrecht (NL)Overleden in hospitaal.
2CAUWENBERGVictorSdtMil2104.09.1901Mechelen01.06.1940Berck (F)
4D'HERTEFELDFrans, V.SdtMil2709.02.1907Grimbergen17.05.1940Humbeek
6/II/2DE GOEYSEFritsLtRes06.12.1896Antwerpen27.05.1940Tielt
1DE NEVEGerard, WilfriedSdtMil3021.10.1910Ursel22.01.1941Isenbüttel (D)Omgekomen in treinramp
1DE WOLFFrançois, A.M.SdtMil3012.04.1911Mortsel16.05.1940Buironfosse (F)
2DESGUINVictor, E.SgtMil2718.08.1907Bahia Blanca (ARG)27.05.1940Pittem
4DETEMMERMANGustaaf, C.SdtMil2031.08.1900Sint-Pieters-Woluwe19.05.1940Slijpe
4DEVENTERJozef, A.SdtMil2721.02.1906Kortrijk10.05.1940Kanne
4DEVREESEKarel, C.SdtMil2011.09.1900Gent23.05.1940Tielt
3DHAEMERSJoannes, B.SdtMil2125.02.1901Zomergem17.05.1940Melle
2/I/4EDOMMarcelLtMil2221.09.1902Watermaal-Bosvoorde17.12.1940Tangerhütte (D)Krijgsgevangene
4HUBERTMarcel, O.G.SdtMil2721.07.1907Longchamps19.05.1940Berck (F)
2HUYGENSFrans, G.T.Kpl31.12.1899Antwerpen28.05.1940Brugge
4JONCKERSOscarSdtMil2724.12.1907Roux27.05.1940Oostende
4KOCHPolydor, A.SdtMil1930.04.1899Gentbrugge27.05.1940Leffinge
2MICHIELSJan, B.SdtMil1929.03.1898Mechelen11.05.1940Sint-Truiden
2MOENSJeanSdtMil2220.09.1902Vilvoorde01.06.1940Ieper
1MONNAIELudovic, B.SdtMil3008.02.1910Baal01.06.1940Koksijde
3MYLLECANRichard, A.SdtMil2921.10.1909Anderlecht12.05.1940Namur
4ONGENAEdouardSdtMil1918/04/1898Destelbergen12.05.1940Cognelée
2PEETERSHenri, A.SdtMil3012.05.1910Heppen01.06.1940Zuydcoote (F)
1ROUSSAUXMarcel, FrançoisSgtMil2821.06.1908Brasschaat24.06.1940Stablack (D)Krijgsgevangene
3SIMONJulesSdtMil2827.06.1908Wasmes27.05.1940Krombeke
I/3TAILLEURToussaint, G.KplMil16.01.1904Jupille08.06.1940Bagneux (F)
1TOUNEArthur, J.SdtMil3012.06.1910Leuze (Namur)12.06.1940Leuze (Namur)
3VAN DE WOUWERPetrusSdtMil2404.01.1904Antwerpen17.05.1940Tournai
8/II/2VAN DEN BROECKAlfons, JozefSdtMil2727.01.1907Ramsel27.05.1940Pittem
2VAN LOONFrans, C.SdtMil2728.08.1907Weelde20.05.1940Oneux
3VAN VLIERBERGHEDésiréSdtMil2009.11.1900Sint-Niklaas16.05.1940Tournai
3VAN WOLPUTTEFransSdtMil2607.08.1906Herentals27.05.1940Tielt
3VERHOEVENGuillaume, J.WMMil2911.11.1909Hoeilaart13.05.1940Vedrin
2VERLINDENCamielSdtMil1908.07.1897Duffel06.06.1940Duffel
3VERMEULENJosephSdtMil2915.03.1909Anderlecht27.05.1940Leffinge
4VERVAECKMichaëlSdtMil2626.05.1906Mechelen23.05.1940Evergem
1VISARTBenoît, M.SdtMil20.04.1895Aalst24.05.1940Poperinge
2WENSMichaëlSdtMil2013.11.1900Antwerpen24.05.1940Gravelines (F)
1WYNGAERDFlorimondSdtMil3023.03.1910Wachtebeke08.06.1940Boulogne (F)
3ZENEBERGHJules, J.SdtMil1915.04.1897Leuven10.05.1940Aarschot

Bibliografie en Bronnen

 1. Verslag Majoor Camille Denie, Bevelhebber I/3/1Gpg HuT, Sectie Classified Archives, Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid, Ministerie van Defensie, Ministerie van Landsverdediging.
 2. L’armée belge de France en 1940, door Jean Jamart Col BEM Hre, 1994, uitgeverij Schmitz, Bastogne, p.119 en p.149
 3. Transport van administratief geïnterneerden naar Frankrijk [On line beschikbaar]:https://nl.wikipedia.org/wiki/Spooktreinen. [Laatst geraadpleegd: 29 oktober 2016].
 4. België in de Tweede Wereldoorlog, deel 5 De Kollaboratie, p 24. Maurice de Wilde, 1985 [On line beschikbaar] http://www.dbnl.org/tekst/wild022belg02_01/wild022belg02_01_0002.php [Laatst geraadpleegd op 06 november 2016]