17de Compagnie Transmissietroepen

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming 17de Compagnie Transmissietroepen | 17ème Compagnie de Troupes de Transmissions | 17TTr
Type Verbindingseenheid
Ontdubbeld van Regiment Transmissietroepen
Onderdeel van 17de Infanteriedivisie
Bevelhebber Luitenant C. Buchet
Standplaats Ekeren
Samenstelling  

Tijdens de mobilisatie

 

Staf/17TTr
De 17de Compagnie Transmissietroepen (17TTr) werd op 8 september 1939, bij afkondiging van  Fase C van het mobilisatieplan, in de Nieuwe Kazerne te Sint-Niklaas [1] gemobiliseerd als ontdubbelingseenheid van het Regiment Transmissietroepen. De opgeroepen reservisten werden er door het 5de Legerdepot uitgerust met meestal verouderd materieel dat lag opgeslagen in het legerdepot. Sommige uitrustingsstukken dateren nog van tijdens de Eerste Wereldoorlog. De compagnie werd aangehecht als organieke transmissie-eenheid bij de 17de Infanteriedivisie (17Div) een divisie van tweede reserve. De compagnie zal bijgevolg instaan voor het realiseren van telefoonverbindingen tussen het Hoofdkwartier (HK) van de 17Div en de Commandoposten (CP) van de regimenten en bataljons van deze divisie.

Het 17TTr verplaatste zich op 15 november naar de Ottergemsesteenweg nr 138 te Gent om zich bij de 17Div te voegen. De volgende standplaatsen van de eenheid zijn Brugge (vanaf 6 december), Gent (7 januari) en Sint-Katelijne-Waver (14 januari).

Kazerne van het 5de Legerdepot te Sint-Niklaas waar het 17TTr gemobiliseerd werd

Kazerne van het 5de Legerdepot te Sint-Niklaas waar het 17TTr gemobiliseerd werd

Vanaf 26 januari bevindt 17TTr zich bij het HK van de 17Div te Ekeren. De 17Div maakt op de vooravond van de oorlog samen met de 13de Infanteriedivisie (13Div) deel uit van het Vde Legerkorps (V/LK). Dit Legerkorps is verantwoordelijk voor de verdediging van de Versterkte Positie Antwerpen (VPA) tussen de Schelde en het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten [2]. De 17Div staat aan de noordrand van de Versterkte Positie Antwerpen als volgt opgesteld:

  • Het 7de Regiment Jagers te Voet (7J) bemant de centrale ondersector van de stelling van 17Div tussen het fort van Stabroek en de Schans van Smoutakker,
  • Het 8ste Regiment Jagers te Voet (8J) bemant de rechter ondersector van de 17Div tussen de Schans van Smoutakker en de spoorlijn Essen-Kapellen.
  • Het 9de Regiment Jagers te Voet (9J) neemt de linkerflank van de divisiesector voor zijn rekening en bemant posities tussen Berendrecht in het noorden en Lillo langs de Schelde in het zuiden. Het Iste Bataljon (I/9J) vormt de reservemacht van de divisie en verblijft in een tijdelijke legerkamp te Oorderen.
  • De staf bevindt zich te in de Steenstraat 65 te Ekeren.

Na de capitulatie

Slachtoffers

EenheidNaamVoornaamFotoGraadStandKlas° op° te+ op+ teNota
OnbekendHUGUENAYHubert, B.C.KplMil2322.03.1903Antwerpen27.05.1940Maldegem

Bibliografie en Bronnen

  1. De “Nieuwe Kazerne” te Sint-Niklaas bevond zich op 8 september in de toenmalige Slachthuisstraat. Na de oorlog werd de kazerne omgedoopt tot de Kazerne Majoor Weyler en veranderde de Slachthuisstraat van naam in Kazernestraat. Achtergrondinformatie bij de Kazerne Weyler van Sint-Niklaas [On Line Beschikbaar] https://belgiummilitary.wordpress.com/vastgoed-geklasseerd-per-gemeente/sint-niklaas/ [Laatst geraadpleegd 22 november 2020].
  2. Het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is één van de zeven Kempische kanalen die de Maas met de Schelde verbinden. [On line beschikbaar]: https://binnenvaartinbeeld.com/nl/kanaal_dessel_turnhout_schoten/kanaal_dessel_turnhout_schoten [Laatst geraadpleegd 26 februari 2019].