20ste Bataljon Genie

Situatie op 10 mei 1940

Type Geniebataljon
Ontdubbeld van Bataljon Genie Cyclisten
Onderdeel van Cavaleriekorps
Bevelhebber Kapitein-commandant M. Siplet
Standplaats Hasselt
Samenstelling 1ste Compagnie (Luitenant M. Roeland) Leopoldsburg
2de Compagnie (Kapitein A. Bureau) Hasselt
Peloton Park Sint-Truiden (Voertuigenpark te Landen)

Tijdens de mobilisatie

Aan de vooravond van de Duitse inval werkt het 20Gn ten voordele van het cavaleriekorps en is het bataljon actief op de Vooruitgeschoven Positie tussen het Albertkanaal en het Verbindingskanaal Maas-Schelde. Het 20Gn en het 26Gn hebben hun beide pelotons park samengevoegd tot een enkel depot met geniematerieel voor de cavaleristen. Tijdens de mobilisatie heeft het bataljon talrijke veldversterkingen uitgevoerd en bruggen en wegen ondermijnd.

Zodra het bericht van de Duitse aanval bevestigd wordt, krijgt het bataljon op 10 mei de opdracht om alle vernielingen uit te voeren aan de bruggen en wegen die niet gebruikt zullen worden voor de terugtocht van de dekkingstroepen van de Vooruitgeschoven Positie naar het Albertkanaal. Bij de overgebleven bruggen worden vernielingsdetachementen achtergelaten om de kunstwerken te vernielen zodra de aftocht volbracht is.

De 1ste compagnie die in het Kamp van Beverlo verblijft, wordt het slachtoffer van het luchtbombardement dat door de Luftwaffe bij het eerste daglicht uitgevoerd wordt.

Aan het eind van de dag verzamelt het bataljon te Nieuwerkerken, met uitzondering van het peloton park en enkele achtergebleven vernielingsdetachementen. Het peloton park bevindt zich nog steeds te Sint-Truiden.

Het Belgisch leger was bijzonder afhankelijk van opgeëiste burgervoertuigen.

De achtergebleven detachementen vervoegen het bataljon in de loop van de nacht. Het bataljon blijft de ganse dag ter plekke. Het peloton park is nog steeds te Sint-Truiden. Bij een luchtaanval worden twee militairen van het Peloton Park en een militair van de 2de Compagnie gedood.

De geniecommandant van het cavaleriekorps bezoekt de eenheid rond 17u00 en deelt hen de plannen mee voor de komende afstoppingsactie op de Demer/Gete-Stelling. Drie pelotons zullen achterblijven voor werkzaamheden aan de Gete, terwijl de rest van het bataljon naar Deurne bij Diest vertrekt. De manschappen brengen hier de nacht door.

Om 04u00 wordt het bataljon uit zijn kantonnementen gelicht en naar Bekkevoort verplaatst. Dit dorp blijkt echter reeds bezet te zijn door troepen van het 2G en de mannen kunnen er geen onderdak vinden. Het bataljon krijgt kantonnementen toegewezen in het gehucht Sint-Martens nabij Tielt.

Tijdens de namiddag worden twee bruggen met een draagvermogen van 4 ton aangelegd over de Demer: een eerste in Diest en een tweede ten noordoosten van deze stad. Deze bruggen moeten een versnelde doortocht van de troepen komende van het Albertkanaal mogelijk maken. De werken de Diest vorderen echter bijzonder langzaam door het grote hoogteverschil tussen het wegdek en de bedding van de Demer Bovendien moeten de manschappen regelmatig dekking zoeken bij de talrijke overvluchten door de Luftwaffe. Enkele pantserwagens van de Britse cavalerie zijn doorgestoten tot Diest en hebben op de oostelijke oever plaats gevat. De voertuigen gaan er tijdens de avond in razende vaart van door bij de aankomst van de eerste Duitse verkenners.

Het bataljon blijft nog de ganse dag actief op de Demer/Gete-Stelling en wordt ’s avonds teruggetrokken naar Grimbergen.

De manschappen van het 20Gn reizen tijdens de nacht naar het westen, kruisen de K.W. Stelling en komen tijdens de ochtend aan te Grimbergen. Het bataljon zal te Merchtem kantonneren. Het peloton park is direct naar deze locatie gereden.

Het bataljon verblijft de ganse dag te Merchtem. Het cavaleriekorps is verspreid over Klein-Brabant en voert een reorganisatie uit. Talrijke eenheden zijn heel wat materieel en manschappen verloren tijdens de eerste vijf oorlogsdagen. Aan het eind van de dag wordt peloton park Overmeire gestuurd. De rest van het bataljon moet zich naar Lokeren verplaatsen. Het cavaleriekorps wordt het Waasland ingestuurd om de aftocht van het veldleger van de K.W. Stelling naar de nieuwe linie van Terneuzen-Gent-Oudenaarde te beveiligen. Deze terugtocht zal tussen 16 en 19 mei plaatsvinden.

Op bevel van het cavaleriekorps worden detachementen van de 2de compagnie uitgestuurd naar de noodbruggen over de Schelde tussen Hoboken en Temse om er onderhouds- en herstellingswerkzaamheden uit te voeren. De 2de cavaleriedivisie vraagt aan het bataljon om eveneens enkele detachementen aan de duiden voor de vernieling van de bruggen op de Durme. Ook deze opdracht wordt toegewezen aan de 2de compagnie.

Bij aankomst op de Schelde wordt vastgesteld dat het Bataljon Pontonniers nog steeds de nodige manschappen bij de bruggen ter beschikking heeft en hulp van het 20Gn niet noodzakelijk is. De detachementen worden dan maar toegevoegd aan de opdracht op de Durme.

Na de middag wordt de 1ste compagnie onder bevel geplaatst van de 5de Directie van de Genie en de Versterkingen te Gent voor het voorbereiden van vernielingen op de Leie. De rest van het bataljon wordt aangehecht bij de 1ste cavaleriedivisie en de bataljonsstaf begeeft zich naar de divisiestaf te Beervelde.

Op tegenbevel van het cavaleriekorps gaat de verhuis naar Beervelde niet door. De 2de compagnie blijft verder werken op de Durme.

Het 20Gn wordt nu onder direct bevel van het Groot Hoofdkwartier geplaatst. De staf verhuist naar Aartrijke, gevolgd door de rest van het bataljon. Het peloton park kantonneert te Drongen. De 1ste compagnie bevindt zich nog steeds in het Gentse.

Commandant Siplet bezoekt even zijn 1ste compagnie en krijgt dan orders van het cavaleriekorps om de op de Durme en Moervaart geplaatste vernielingen uit te voeren tijdens de terugtocht van de cavaleristen die rond Zwijndrecht in gevechten verwikkeld zijn om de Duitse opmars door het Waasland te blokkeren.

Het bataljon zal na het uitvoeren van deze missie naar Ijzendijke in Zeeland verplaatst worden.

Het bataljon wordt bij aankomst te Ijzendijke in nieuwe kantonnementen ondergebracht. De 1ste compagnie is nog steeds werkzaam bij de 5de Directie van de Genie en de Versterkingen en het peloton park is aangekomen in de omgeving van Maldegem. Het bataljon moet een vernielingsplan opstellen voor de wegen en bruggen rond Ijzendijke en de haven van Breskens. De nodige verkenningsploegen worden het terrein opgestuurd.

Na de middag wordt het bataljon naar nieuwe kantonnementen te Aardenburg gestuurd.

Het 20Gn kantonneert nu te Westkapelle. Er wordt gewerkt aan het plaatsen van springladingen op de bruggen en sluizen van het Leopoldkanaal en het noordelijke gedeelte van het Afleidingskanaal van de Leie.

Het bataljon wordt verplaatst naar Zuienkerke.

De manschappen van het 20Gn worden ter beschikking gesteld van de Franse troepen die zich in Zeeland bevonden en langsheen onze kust richting Duinkerke terugtrekken. Aan het eind van de dag trekt het bataljon naar Sint-Kruis nabij Brugge. Het laatste peloton dat werkzaam was bij de 5de Directie van de Genie en de Versterkingen keert terug naar het 20Gn zodat het bataljon voor de eerste keer sinds 16 mei weer over twee volledige compagnies beschikt.

Het 20Gn krijgt Nieuwmunster toegewezen als nieuwe standplaats.

Het cavaleriekorps geeft het 20Gn de opdracht om zijn vaandel in te leveren op de korpsstaf om ter vermijden dat dit in Duitse handen zou vallen. Tijdens de avond wordt het bataljon naar Snaaskerke gestuurd.

Het bataljon blijft te Snaaskerke.

De manschappen bevinden zich nog steeds te Snaaskerke wanneer de overgave bevestigd wordt. De korpsstaf vraagt om alle beschikbare plannen van de door het 20Gn aangelegde mijnenvelden in te dienen. Op 29 mei vertrekken de verslagen genisten via Brugge naar Jabbeke. Vervolgens wordt iedereen te Kaprijke samengebracht. De manschappen komen op 31 mei aan te Zele en vertrekken de volgende dag naar Antwerpen. De officieren worden van de troep gescheiden een naar het Sint-Michielscollege gebracht.

Na de capitulatie

Slachtoffers

EenheidNaamVoornaamFotoGraadStandKlas° op° te+ op+ teNota
Pon ParkBRIEMANTMaurice, P.SdtMil2425.02.1904Rouvroy (F)11.05.1940Sint-Truiden
OnbekendCOLEBRANTSJean, B.SdtMil(Onbekend)(Onbekend)(Onbekend)(Onbekend)
2CUVELIERVictorSdtMil2422.01.1904Basècles11.05.1940Sint-Truiden
Pon ParkDELHEZAchille, E.G.SdtMil3009.08.1910Hogne11.05.1940Sint-Truiden

Bibliografie en Bronnen

  1. Verslag Commandant Siplet, Dossier Cavaleriekorps, Centrum Historische Documentatie van Defensie