27ste Compagnie Transmissietroepen

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming 27ste Compagnie Transmissietroepen | 27ème Compagnie de Troupes de Transmissions | 27TTr
Type Transmissietroepen
Ontdubbeld van Regiment Transmissietroepen
Onderdeel van VIIde Legerkorps
Bevelhebber Kapitein-commandant E. Bauwens
Standplaats Flawinne, Namen
Samenstelling Staf
Peloton Telegrafisten
Peloton Radiotelegrafisten
Sectie Reisduiven

Tijdens de mobilisatie

Staf/27TTr
Het hoofdkwartier van het VIIde Legerkorps zal opgesteld worden in Kasteel Ronceval (oftewel Kasteel Berghoek) op het grondgebied van Pittem nabij Tielt.  De compagnie bereikt Tielt en wordt ingekwartierd tussen kilometerpalen 3 en 4 langsheen de Meulebeeksesteenweg die de stad met Meulebeke en Ingelmunster verbindt.  Kapitein-commandant Bauwens start met de uitvoering van de volgende verbindingen:

  • Een telefoonlijn van Kasteel Ronceval naar het Groot Hoofdkwartier.
  • Telkens een telefoonlijn naar de commandopost van de 2de Divisie Ardeense Jagers te Aarsele, de commandopost van de 8ste Infanteriedivisie te Krommendijk, en de commandopost van de 3de Infanteriedivisie te Doornhoek ten zuiden van Ingelmunster.
  • Twee lijnen tussen Kasteel Ronceval en de civiele telefooncentrale te Tielt.
  • Een telefoonlijn tussen het kasteel en de civiele centrale te Meulebeke.
  • Het interne telefoonnet op Kasteel Ronceval

Een tweede prioriteit bestaat er in om met een transversale telefoonlijn Aarsele-Krommendijk en Doornhoek-Ingelmunster te connecteren.

Het Peloton Radiotelegrafisten brengt zijn radiomateriaal in bedrijf.  Op de staf van het VIIde Legerkorps baat het peloton een E.R.M. zender-ontvanger uit op het net ‘Leger 2’ dat het Groot Hoofdkwartier met de legerkorpsen op het zuidelijke front verbindt.  Voor het radionet op het niveau van het legerkorps vertrekt een ploeg naar het vliegveld van Stene met eveneens een E.R.M. toestel.  Tenslotte wordt aan de artilleriestaf van het legerkorps een E.R.P zender-ontvanger en een R.P. ontvanger toegewezen.  Met uitzondering van de artillerie, krijgen alle eenheden echter een volledige radiostilte opgelegd. Op het radionet niveau leger dient permanent geluisterd te worden. Op het net niveau korps zal om het uur gedurende tien minuten geluisterd worden.  Divisies en lagere echelons mogen slechts in geval van nood zenden.

De compagnie stuurt een ploeg uit naar de civiele telefooncentrale te Tielt om de accu’s van de eenheid opnieuw op te laden.  De centrale krijgt ook de versterking van militaire telefonisten. Omstreeks 18u00 wordt een ploeg van drie kabelleggers uitgestuurd om bomschade te herstellen aan de telefoonlijnen tussen Tielt en Ruiselede.

Omstreeks 09u00 wordt de telefooncentrale van Tielt getroffen door enkele vliegtuigbommen.  Er vallen gelukkig geen slachtoffers.

Tijdens de voormiddag worden op verzoek van de staf rechtstreekse telefoonconnecties tot stand gebracht tussen enerzijds Tielt en anderzijds Ardooie en Zwevezele.

Op de boerderij van Jules D’Huyvetter gelegen in de Putterijstraat Nr 42 te Poelberg (Tielt) bevindt zich de staf van het 4de Regiment Legerartillerie, ondersteund door transmissieploegen van het 20TTr, het 27TTr en het 6ChA.  Het 27TTr heeft op de een E.R.P. zender-ontvanger en een R.P. ontvanger opgesteld.  De beide toestellen worden vernield.  Er vallen gelukkig geen slachtoffers bij de radioploegen.  Het 20TTr telt zeven dodelijke slachtoffers.  Het 6ChA verliest drie militairen.  Bij de staf van het 4LA worden vier personeelsleden gedood.

Omstreeks 17u00 wordt het wagenpark van de compagnie beschoten door vijandelijke vliegtuigen.  Korporaal Delisse raakt hierbij gewone en wordt overgebracht naar het medisch-chirurgisch centrum te Lichtervelde.

Wanneer er op de staf berichten binnenlopen dat de Duitsers Meulebeke zouden genaderd zijn, verkrijgt een ongeruste Luitenant-generaal Deffontaine de toestemming van het Groot Hoofdkwartier om zijn staf te verplaatsen.  Het eerste echelon vertrekt naar het Kasteel van Rysseleinde te Pittem.  Het 27TTr verlaat Tielt rondom 14u00 en verplaatst zich naar Zwevezele.

Na de capitulatie

Slachtoffers

EenheidNaamVoornaamFotoGraadStandKlas° op° te+ op+ teNota
OnbekendDELLISSELéon, D.J.KplBV3803.03.1919Hanret25.05.1940Lichtervelde
OnbekendDEVEUGHELEAlbert, L.D.SdtMil3725.04.1915Heule25.05.1940Lichtervelde
OnbekendKEIMAdriaan, H.SdtMil3225.04.1909Lommel25.05.1940Lichtervelde

Bibliografie en Bronnen

  1. Martens, M., 2004, Mei 1940: De Regio Tielt in de Vuurlinie, Tielt: De Roede van Tielt
  2. Dossier 185-14-55 Orders van Belgische Hoofdkwartieren, Moskou-archief, Documentatiecentrum Koninklijk Legermuseum, War Heritage Institute.