6de Bataljon Transmissietroepen

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming 6de Bataljon Transmissietroepen | 6ème Bataillon de Troupes de Transmissions | 6TTr
Type Verbindingseenheid
Ontdubbeld van Regiment Transmissietroepen
Onderdeel van 6de Infanteriedivisie
Bevelhebber Kapitein-commandant A. Dutordoir
Standplaats Diest
Samenstelling Staf
  Compagnie Telegrafisten (Kapitein SBH P. Rousseau)
  Compagnie Radiotelegrafisten (Luitenant Jean Donnay)

 Tijdens de mobilisatie

Staf/6TTr
Het 6de Bataljon Transmissietroepen (6TTr) werd op 1 september 1939, bij afkondiging van Fase C van het mobilisatieplan, gemobiliseerd te Peutie als ontdubbelingsbataljon van het Regiment Transmissietroepen. 6TTr wordt er aangehecht bij de 6de Infanteriedivisie (6Div) als organieke transmissie-eenheid van deze divisie. In volle vredestijd was de 6Div een actieve infanteriedivisie die samen met de 5de Infanteriedivisie (5Div) van Bergen deel uitmaakte van het Iste Legerkorps (I/LK). De divisiestaf was toentertijd gestationeerd in Brussel. De divisie had een speciale band met de hoofdstad want niet alleen de staf maar ook het 1ste Regiment Grenadiers (1Gr), het 1ste Regiment Karabiniers (1C), het 9de Linieregiment (9Li) evenals het 6de Regiment Artillerie (6A) waren te Brussel gekazerneerd en werden in hoofdzaak met Brabantse dienstplichtigen samengesteld.

6TTr zal bijgevolg instaan voor het realiseren van telefoon- en radioverbindingen tussen het Hoofdkwartier (HK) van de 6Div en de Commandoposten (CP) van 1Gr, 1C, 9Li en 6A alsook voor de verbindingen tussen de regimenten onderling. 6TTr zal telkens de verbinding moeten maken met het hoger echelon van de divisie door aan te sluiten op het telefoon- en radionetwerk van het transmissiebataljon van deze grote eenheid. Gedurende de ganse mobilisatie volgt het 6TTr de 6Div. Op 5 september krijgt de divisie een sector op de dwarsstelling Halle-Ninove toegewezen en verplaatst zijn hoofdkwartier naar Vlezenbeek. Op 9 november 1939 vertrekt het I/LK naar Zuidoost Limburg om stelling te nemen achter het Albertkanaal. De 6Div krijgt de sector Diepenbeek – Eigenbilzen van de Dekkingsstelling toegewezen. De divisiestaf bevindt zich in die periode te Hoeselt.

Begin maart ’40 neemt de 4de Infanteriedivisie (4Div) de stellingen van de 6Div bij het I/LK over en de divisie wordt gedurende rest van de maand maart een rustperiode gegund aan de kust. De eenheden worden overgeplaatst naar de westkust voor een statische bewakingsopdracht en de divisiestaf vindt onderdak te Oostende. De laatste verhuis van de 6Div voor de start van de vijandelijkheden vindt plaats op 30 maart 1940 wanneer de divisie terugkeert naar het Albertkanaal. De divisie neemt de sector Eindhout-Beringen over en wordt toegevoegd aan het het IIde Legerkorps (II/LK). Het hoofdkwartier van de 6Div bevindt zich aan de vooravond van de oorlog in de Overstraat te Diest. Sinds eind maart heeft het 6TTr eveneens een kantonnement opgezocht in Diest nabij het HK van de divisie.

Staf/6TTr
Tijdens de ochtend wordt het hoofdkwartier van de 6Div van de Overstraat te Diest overgebracht naar zijn oorlogsstelling in landgoed “Het Arendschot” te Okselaar.

Staf/6TTr
De troepen van de 6de Infanteriedivisie blijven nog een tweede dag op post aan het Albertkanaal. Tijdens de vooravond wordt gestart met de terugtocht van de divisie naar de KW Stelling. De divisie zal langs twee verkeersassen terugtrekken. Het 6TTr vervoegt de zuidelijke as die van Deurne bij Diest over Engsbergen, Averbode, Testelt, Zavel, Langdorp, Begijnendijk, Heikant en Koningshooikt tot in Duffel loopt. De tocht zal in twee nachtelijke etappes verdeeld worden.

Na een eerste nachtmars kantonneren de manschappen van het 6TTr rond Ramsel ten noorden van Aarschot. Bij valavond wordt de tocht hervat.

Tijdens de voormiddag installeert het bataljon zich te Lint.

Na de capitulatie

Slachtoffers

EenheidNaamVoornaamFotoGraadStandKlas° op° te+ op+ teNota
1DE VISSCHERJean, P.SdtMil2607.12.1906Sint-Jans-Molenbeek27.05.1940Beernem

Bibliografie en Bronnen

  1. Casteels, R. en Vandegoor, G., 2002, 1940 in de regio Haacht. De Belgische eenheden op de KW Stelling, Haacht: HAGOK