Autobruggentrein en Autotrein voor Zware Bruggen

Situatie op 10 mei 1940

 

Reglementaire benaming Autobruggentrein | Au Bn Tn | Equipage automobile de Ponts | EAP
Autotrein voor Zware Bruggen | Au Tn Zw Bn | Equipage automobile de Ponts Lourds | EAPL
Type Genie
Ontdubbeld van n.v.t.
Onderdeel van Legergenie
Bevelhebber n.v.t.
Standplaats diverse
Samenstelling Autobruggentrein (Luitenant Res J. De Wyngaert) 1ste Peloton (Lt Res baron L. Empain)
2de Peloton (OLt Res  J. Queriat)
3de Peloton (Lt Res M. Loriaux)
4de Peloton (Lt Res C. de Bidlot Thorn)
  Autotrein voor Zware Bruggen (Luitenant Res W. Eeckels) 1ste Peloton (Lt Res A. de Walque)
2de Peloton (Lt Res J. Hertoghe)
3de Peloton (Lt Res J. Marijnissen)
4de Peloton (Lt Res G. Delatte)

Tijdens de mobilisatie

EAP
De Autobruggentrein (oftewel Equipages Automobiles de Pont – EAP) beheert een wagenpark van ongeveer 150 vrachtwagens en 130 aanhangwagens die metalen pontons en houten bouwelementen voor drijvende bootbruggen vervoeren en is verdeeld in zes pelotons. De autobruggentrein zal uitsluitend als onafhankelijke pelotons ingezet ten voordele van de overige formaties van de genie. Van deze eenheden is geen eigen documentatie bewaard gebleven. Hun brugslagmaterieel wordt vaak vermeld in documenten van de overige geniebataljons en wordt dan aangeduid als “EAP brug” (oftewel pont EAP) naar de Franstalige benaming van deze eenheid.

Elk peloton beschikt over 23 aanhangwagens: 17 aanhangwagens met elk één ponton, 4 aanhangwagens met houten schragen en 2 aanhangers met bouwmaterialen voor landhoofden. Het peloton is in staat om met zijn materieel de volgende overbruggingscapaciteit aan te bieden:

  • Indien alle pontons en constructiehout aangewend worden, kan een een vlottende brug met een uiteinde op pijlers aangelegd worden die een maximale span van 129 meter en een draagcapaciteit van 4 ton heeft
  • Door alleen de pontons te gebruiken wordt de maximale lengte van de brug beperkt tot 109 meter met een zelfde draagvermogen.
  • De pontons kunnen tevens parallel aangelegd worden zodat een brug met draagvermogen tussen 7 ton en 9 ton ontstaat, naar gelang de sterkte van de stroming.
  • Tenslotte kan het materieel ook gebruikt worden voor de constructie van veerponten en gierbruggen die uit 1 tot 6 pontons kunnen bestaan.

EAPL 
De Autotrein voor Zware bruggen (oftewel Equipages Automobiles de Pont Lourd – EAPL) heeft een gelijkaardige opdracht voor het allerzwaarste brugslagmaterieel met een 50-tal vrachtwagens en ongeveer evenveel opleggers, verdeeld in vier pelotons.

Geniesoldaten oefenen met EAP pontons van de Autobruggentrein op het oefenterrein van de pontonniers te Hemiksem.

4/EAPL
Lt Delatte bevindt zich nog steeds te Antwerpen waar hij bevel krijgt om zich via Buggenhout en Deurle naar Westrozebeke te begeven.

4/EAPL
Lt Delatte begeeft zich met zijn volledig peloton naar Baarle (Oost-Vlaanderen) waar hij een brug moet slaan over de Leie. Na de doorgang van de laatste troepen wordt het nog bruikbare materieel gerecupereerd waarna het peloton zich naar Koekelare begeeft.

4/EAPL
Tijdens de nacht van 27 op 28 mei verplaatst het 4Pl zich naar Oost-Duinkerke waar ze tot 21 juni krijgsgevangen genomen worden.

Na de capitulatie

Slachtoffers

Geen gesneuvelden bekend.

Bibliografie en Bronnen