Autobruggentrein en Autotrein voor Zware Bruggen

Situatie op 10 mei 1940

Type Genie
Ontdubbeld van n.v.t.
Onderdeel van Legergenie
Bevelhebber n.v.t.
Standplaats diverse
Samenstelling Autobruggentrein
Autotrein voor Zware Bruggen

Tijdens de mobilisatie

Autobruggentrein (Equipages Automobiles de Pont)
De Autobruggentrein beheert een wagenpark van ongeveer 150 vrachtwagens en 130 aanhangwagens die metalen pontons en houten bouwelementen voor drijvende bootbruggen vervoeren en is verdeeld in zes pelotons.

De autobruggentrein zal uitsluitend als onafhankelijke pelotons ingezet ten voordele van de overige formaties van de genie. Van deze eenheden is geen eigen documentatie bewaard gebleven.

Hun brugslagmaterieel wordt vaak vermeld in documenten van de overige geniebataljons en wordt dan aangeduid als “EAP brug” (pont EAP) naar de Franstalige benaming van deze eenheid.

Elk peloton beschikt over 23 aanhangwagens: 17 aanhangwagens met elk één ponton, 4 aanhangwagens met houten schragen en 2 aanhangers met bouwmaterialen voor landhoofden. Het peloton is in staat om met zijn materieel de volgende overbruggingscapaciteit aan te bieden:

  • Indien alle pontons en constructiehout aangewend worden, kan een een vlottende brug met een uiteinde op peilers aangelegd worden die een maximale span van 129 meter en een draagcapaciteit van 4 ton heeft
  • Door alleen de pontons te gebruiken wordt de maximale lengte van de brug beperkt tot 109 meter met een zelfde draagvermogen.
  • De pontons kunnen tevens parallel aangelegd worden zodat eenn brug met draagvermogen tussen 7 ton en 9 ton ontstaat, naar gelang de sterkte van de stroming.
  • Tenslotte kan het materieel ook gebruikt worden voor de constructie van veerponten en gierbruggen die uit 1 tot 6 pontons kunnen bestaan.

Autotrein voor Zware Bruggen (Equipages Automobiles de Pont Lourd)
De Autotrein voor Zware bruggen heeft een gelijkaardige opdracht voor het allerzwaarste brugslagmateriaal met een 50-tal vrachtwagens en ongeveer evenveel opleggers, verdeeld in vier pelotons.

Geniesoldaten oefenen met EAP pontons van de Autobruggentrein.

 

Na de capitulatie

Slachtoffers

Geen gesneuvelden bekend.

 

Bibliografie en Bronnen