26ste Compagnie Transmissietroepen

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming 26ste Compagnie Transmissietroepen | 26ème Compagnie de Troupes de Transmissions | 26TTr
Type Transmissietroepen
Ontdubbeld van Regiment Transmissietroepen
Onderdeel van VIde Legerkorps
Bevelhebber Kapitein C. Samyn
Standplaats Gemeenteschool
Waterloosesteenweg
Sint-Gillis, Brussel
Samenstelling Staf
Peloton Telegrafisten
Peloton Radiotelegrafisten
Sectie Reisduiven

Tijdens de mobilisatie

Staf/26TTr
De 26ste Compagnie Transmissietroepen (26TTr) werd op 18 januari 1940 onder de wapens geroepen in de gebouwen aan de Guimardstraat 17 te Gent (TBC – geen Guimardstraat in Gent, wel in Brussel). De compagnie verblijft hier tot 14 april 1940 en verhuist vervolgens naar de Waterloosesteensweg in Sint-Gillis (Brussel) waar ze kantonneren in een gemeenteschool. De compagnie wordt als organieke transmissie-eenheid aangehecht bij het VIde Legerkorps (VI/LK), een reserve legerkorps. 26TTr zal bijgevolg instaan voor het realiseren van telefoon- en radioverbindingen tussen het Hoofdkwartier (HK) van het VI/LK en de Hoofdkwartieren van de divisies van het IV/LK, alsook tussen de divisies onderling. Aan de vooravond van de oorlog bevindt het 26TTr zich nog steeds te Sint-Gillis bij het HK van het VI/LK. Vanuit Sint-Gillis voert de staf van het legerkorps het commando over de 5de Infanteriedivisie (5Div) en 10de Infanteriedivisie (10Div). De 5Div bezet sinds 30 april 1940 de Sector Halle – Ninove van dwarsstelling Bierges – Ninove ten zuidwesten van Brussel. De 10Div bezet sinds 12 april 1940 de Sector Leuven van de K.W. Stelling. Het HK van de 5Div bevindt zich in Kasteel Inkendael te Vlezenbeek, het HK van de 10Div bevindt zich in de oude abdij van Kortenberg. De 5Div en de 10Div worden respectievelijk ondersteund door het 5de Bataljon Transmissietroepen (5TTr) en het 10de Bataljon Transmissietroepen (10TTr). Het VI/LK is ook verantwoordelijk voor een gedeelte van de Alarmstelling langs de Belgisch-Franse grens [2]. Het VI/LK beschikt hiervoor over het 3de Regiment Lansiers (3L), het 1ste Licht Regiment (1LR) en de IIde Groep van het 2de Licht Regiment (II/2LR). Op 09 mei bevindt het 3L zich in de streek rond Bergen en Binche, het 1LR bevindt zich aan de Belgisch-Franse grens in het gebied rond Charleroi en II/2LR bewaakt de Belgisch-Franse grens in Henegouwen langs het Kanaal van Pommeroeul naar Antoing.

Op 10 mei bevond het HK van het VI/LK zich in het hotel “La Flèche d’Or” te Kortenberg (foto circa 1910).

Staf/26TTr
Om 01u25 belt de staf van het VIde Legerkorps vanuit Sint-Gillis naar het HK van de 10Div in de abdij van Kortenberg om de divisie in staat van alarm te brengen. Iets later wordt het HK van de 5Div in het Kasteel Inkendael te Vlezenbeek eveneens op de hoogte gebracht van het alarm. Initieel wordt door de staf van het VI/LK een plan uitgewerkt om de K.W. Stelling tussen Rijmenam en Leuven te bezetten met twee divisies in lijn, de 5Div in het noorden, de 10Div in het zuiden. In de namiddag geeft het VI/LK de 5Div het bevel om zich naar het noorden van Leuven te verplaatsen. De 5Div krijgt de opdracht om de K.W. Stelling te bezetten van Rijmenam tot Wespelaar en zal tijdens de nacht van 10 op 11 mei de verplaatsing naar hergroeperingszones in de buurt van Haacht en Wespelaar uit te voeren.

In de loop van de dag verlaat het HK van het VIde Legerkorps Sint-Gillis en begeeft zich naar Kortenberg om van hier uit het bevel over de zuidelijke flank van de Belgische posities aan de K.W. Stelling op te nemen. Te Kortenberg zal de staf tijdelijk werken vanuit het hotel ‘De Gouden Pijl’ (oftewel ‘La Flèche d’Or’) en geeft te kennen aan de 10Div dat vanaf 11 mei het VI/LK zijn HK wil installeren in de abdij van Kortenberg. Het HK van de 10Div blijft nog in de abdij te Kortenberg tot 22u45 waarna het verhuist naar Everberg.

 

Staf/26TTr
Het hoofdkwartier van het VI/LK wordt tijdens de voormiddag overgebracht naar de Abdij van Kortenberg. Wanneer de 2de Infanteriedivisie (2Div) niet langer nodig is voor de verdediging van de Versterkte Positie Luik, wordt de 2Div zo snel mogelijk doorgestuurd naar de K.W. Stelling.  De 2Div wordt onder bevel van het VI/LK geplaatst.

Door de komst van een extra divisie worden de plannen van het VI/LK gewijzigd, de korpszone wordt nu in drie verdeeld waardoor de te bezetten divisiesectoren ingekort worden. In het nieuwe plan zal de 2Div de Sector Rijmenam – Haacht (inclusief) bezetten, de 5Div moet naar het zuiden opschuiven en de Sector Haacht (exclusief) – Wijgmaal (inclusief) bemannen en de 10Div ziet zijn divisiesector ingekort van Wijgmaal (exclusief) tot Heverlee. Het transmissieschema moet worden aangepast aan de nieuwe planning. Tegen valavond hebben de 5Div en de 10Div hun dispositief aangepast.

De oude abdij van Kortenberg waar het HK van het VI/LK zich opstelt vanaf 11 mei

De oude abdij van Kortenberg waar het HK van het VI/LK zich opstelt vanaf 11 mei

Het HK van de 5Div verplaatst zich naar Relst ten oosten van Kampenhout, het HK van de 10Div bevindt zich nog steeds in Everberg. De 2Div voert overdag de verplaatsing uit van Luik naar Leuven en zal pas op 12 mei stelling nemen.

Na de capitulatie

Slachtoffers

Geen gesneuvelden bekend.

Bibliografie en Bronnen