Wielrijdersgroep der 17ID

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming Wielrijdersgroep der 17de Infanteriedivisie | Wi Gr 17ID
Groupe Cycliste de la 17ème Division d’Infanterie | Gr Cy 17DI
Type Verkenningseenheid van de infanterie
Ontdubbeld van 1ste Regiment Gidsen
Onderdeel van Iste Legerkorps
Bevelhebber Majoor Henry van Derton
Standplaats Vooruitgeschoven Stelling
Zuid-Willemsvaart en Kanaal Briegden-Neerharen
Ondersector Vucht-Briegden
Commandopost te Neerharen
Samenstelling 1ste Eskadron
(Kapitein-commandant jonkheer E. de la Court)
1ste Peloton (Lt burggraaf Philippe de Jonghe d’Ardoye)
2de Peloton (OLt E. Boucquey)
3de Peloton (Lt graaf Antoine d’Oultremont de Wegimont)
2de Eskadron
(Luitenant J. De Halleux)
4de Peloton (Lt baron Raymond de Crawhez)
5de Peloton (OLt R. Ketelle)
6de Peloton (OLt ridder Jean-Pierre Cleenewerck de Crayencour)
3de Eskadron
(Kapitein-commandant J. de Witte de Haelen)
7de Peloton (OLt E. Plissart)
8ste Peloton (Lt W. Harou)
9de Peloton (Lt R. Dumonceau de Bergendal)

Tijdens de mobilisatie

GidsenStaf/GpCy 17Div
De Wielrijdersgroep van de 17de Infanteriedivisie (Gp Cy 17Div) werd op 4 oktober 1939, tijdens Fase D van het mobilisatieplan  gemobiliseerd door het 1ste Regiment Gidsen te Laarne. De oudere reservisten (klassen 31 tot 34) van de cavalerie worden gebruikt voor de aanvulling van de verkenningseenheden van de infanteriedivisies. In tegenstelling tot de actieve infanteriedivisies en de infanteriedivisies van Eerste reserve, die slechts konden beschikken over een Wielrijderseskadron, werden de infanteriedivisies van Tweede reserve versterkt met een Wielrijdersgroep die uit meerdere eskadrons bestond. De eskadrons van de Gp Cy 17Div verplaatsten zich per fiets en worden aangehecht aan de 17de Infanteriedivisie (17Div) als organieke verkenningseenheid.

Vijf dagen na zijn oprichting verlaat de GpCy 17Div reeds de 17Div en vertrekt naar de streek van Turnhout. Majoor van Derton installeert zich te Retie en stelt zijn manschappen ter beschikking van de 9de Infanteriedivisie. De groep bemant ook de observatiepost aan de Nederlandse grens op de baan van Postel en Eersel. Op 12 januari 1940 gaat de groep in reserve te Kasterlee. Na een nieuwe operationele ontplooiing in de Kempen vertrekt de eenheid op 5 maart naar Kortrijk om er de Belgisch-Franse grens tussen de Schelde en de Leie te bewaken.

De GpCy 17Div wordt in Kortrijk afgelost door de Wielrijdersgroep van de 13Div (GpCy 13Div) en maakt zich klaar om naar het oosten te vertrekken. Op 28 april wordt de groep verplaatst naar Lanaken om er op de Vooruitgeschoven Positie ten noorden van het Albertkanaal stelling te nemen. De eenheid herneemt zijn bewakingsopdrachten, ditmaal langs de Belgisch-Nederlandse grens. De groep krijgt hierbij eveneens het bevel over de op het terrein ontplooide detachementen van de 5de en 6de Compagnies van het Bataljon Grenswielrijders Limburg (Bn CyF Lim). De Gp Cy 17Div staat nu rechtstreeks onder bevel van het Iste Legerkorps (I/LK).

1Esk/GpCy 17Div
Op 9 mei staat het 1ste Eskadron van de GpCy 17Div, onder bevel van Kapitein-commandant de la Court, opgesteld achter de Zuid-Willemsvaart te Vucht in het noorden van het kwartier van de GpCy 17Div. Links van het eskadron verdedigt de Iste Groep van het 1ste Regiment Jagers te Paard (I/1JP) de Zuid-Willemsvaart van Dilsen-Stokkem tot Eisden. De 6Cie van het Bn CyF Lim bezet de kanaalbunkers in het onderkwartier van het 1Esk.

Majoor Henry van Derton
(foto vroege jaren 30).

Staf/GpCy 17Div
Op 10 mei ontvangt de commandopost van de groep te Neerharen reeds om 00u17 het algemeen alarm. De gevechtsstellingen langsheen de Zuid-Willemsvaart, van Neerharen tot Maasmechelen worden onmiddellijk bemand. Ook de detachementen voor de tien observatieposten langsheen de Belgisch-Nederlandse grens vertrekken door de nacht. De kanaalbruggen staan onder de verantwoordelijkheid van de 5de en 6de Compagnie van de Grenswielrijders Limburg die samen met de vernielingsdetachementen van het 21Gn de bruggen moeten opblazen in geval van een Duitse aanval. De groep wordt gesteund door de kanonnen van de 4de Batterij van het 20ste Regiment Artillerie (20A) en de 14de Batterij van het 14de Regiment Artillerie (14A).

Wanneer om 04u00 de kazerne van de Grenswielrijders Limburg te Lanaken wordt gebombardeerd en niet alleen de bevelhebber van de 5de Compagnie, Kapitein-commandant Giddelo, wordt gedood maar bovendien ook de telefooncentrale van de kazerne in rook opgaat, ontstaat de grootse verwarring aan de kanaalbruggen over wat er nu dient te gebeuren. Majoor van Derton neemt het heft in handen en laat de brug over de Zuid-Willemsvaart te Smeermaas opblazen.

Om 06u30 melden de observatieposten dat er aan het Julianakanaal op Nederlands grondgebied gevochten wordt en dat kleine groepjes Nederlandse soldaten de Maas overzwemmen. De Belgen laten dan ook de bruggen te Gellik, Vucht, Maasmechelen, Neerharen en Lanaken opblazen. De brug van Neerharen valt slechts gedeeltelijk in het water en wordt door de genie definitief vernield om 10u30.

Vanaf 11u00 melden de wielrijders de eerste Duitse infiltraties op de linkeroever van de Maas. Rond 11u30 steekt de vijand de Zuid-Willemsvaart over te Vucht waardoor de wielrijders met een aanval in rug worden bedreigd.

Om 13u30 wordt het peloton dat de grensovergang van Rekem verdedigt zwaar aangevallen en moet zich terugplooien naar Opgrimbie.

Rondom 14u15 arriveert Onderluitenant Musing van het 7Li per motorfiets.  Musing is commandant van het Peloton Verkenners van het 7Li en is uitgestuurd door de staf van de 4de Infanteriedivisie om de staat van vernieling van de bruggen na te gaan.  De officier meldt om 14u40 aan de divisiestaf dat de bruggen van Vucht, Maasmechelen, Boorsem en Rekem geheel vernield zijn.  De wegbrug van Neerharen ligt ten dele in het water.  De brug over de sluis van Neerharen is dan weer volledig vernield, net zoals de bruggen van Tournebride en Lanaken.  Tevens vermeld hij dat de Wielrijdersgroep al bijzonder veel munitie verbruikt heeft, en dat Majoor van Derton meent dat de Duitsers over amfibietanks beschikken.

Even na 17u00 volgt tenslotte het bevel tot de aftocht. Twee uur later slagen de eenheden van de groep er in om het contact te verbreken en koers te zetten naar Diepenbeek. Majoor Van Derton en het 2de Eskadron steken na een rit van enkele uren het Albertkanaal over te Diepenbeek. Het 1ste Eskadron kruist de waterweg te Hasselt om 23u00.

1Esk/GpCy 17Div
Om 05u35 steken de Duitsers de Maas over te Meeswijk in de ondersector van het 1JP. Zodra de schending van de grens bevestigd werd, beveelt de commandant van het Cavaleriekorps via het Vooruitgeschoven Inlichtingencentrum van Hasselt, de vernietiging van de bruggen over de Zuid-Willemsvaart in de ondersector van 1JP. De brug van Dilsen wordt vernield om 05u45 uur, de twee bruggen te Rotem springen enkele minuten later en om 05u50 uur ontploft de brug te Eisden. Om 07u30 springt ook de brug van Vucht die bewaakt wordt door de 6Cie/Bn CyF Lim. Kort na 08u30 duiken Duitse verkenners op aan het kanaal te Eisden en worden de steunpunten en bunkers bezet door I/1JP sporadisch onder vuur genomen.

De hoofdkrachtinspanning van de vijand ligt te Eisden bij de Iste Groep van 1JP waar ze zonder succes proberen het kanaal over te steken. Uiteindelijk slagen ze erin op de limiet van 1JP en de GpCy 17Div een bruggenhoofd te slaan tussen Eisden en Vucht. Het peloton van OLt d’Oultremont de Wegimont wordt teruggetrokken van het kanaal om een korte dwarsstelling op te richten langsheen de baan Maasmechelen-As om omsingeling te vermijden. Het peloton krijgt daarbij de steun van twee T13 tankjagers van het Bataljon Grenswielrijders Limburg. Ten noorden van het vijandelijk bruggenhoofd stuurt het 1JP een peloton motorrijders en een peloton pantserwagens in versterking om in het bruggenhoofd te fixeren. De vijand maakt geen aanstalten om het bruggenhoofd uit te breiden.

Wachtmeester René Louwers van de Gp Cy 17Div tijdens de mobilisatie (foto: Ben De Staercke).

De laatste wielrijders steken rond 02u30 het Albertkanaal over. De colonnes hergroeperen zich te Sint-Truiden, waar de commandant van het cavaleriekorps hen de doortocht naar Tongeren beveelt. Op weg naar die stad wordt de groep te Borgloon onderschept door de staf van het Iste Legerkorps en toegewezen aan een in der haast opgeworpen stelling langsheen de spoorlijn naar Tongeren, nabij de baan naar Bilzen en Oud Geer.

De eskadrons vallen er rond 10u00 ten prooi aan een hevig luchtbombardement en worden er een uur laten doorgezonden naar Piringen ten westen van Tongeren. De groep krijgt versterking van het Wielrijderseskadron van de 7de infanteriedivisie (Esk Cy 7Div) en van twee T13 tankjagers. De Belgen moeten er de steenweg van Tongeren naar Sint-Truiden gaan blokkeren. De positie wordt bemand tot de eerste Duitse tanks van de vijandelijke 4de pantserdivisie te Tongeren opduiken rond ongeveer 13u30. De stelling wordt dan opgegeven en de groep van Majoor Van Derton wordt naar Borgworm gestuurd.

Via Hannuit en Tienen gaat het naar Leefdaal waar om 18u30 tussen de Britse troepen halt gehouden wordt. De groep wordt dan gesplitst: de eerste helft kantonneert te Tervuren, de tweede helft te Geldenaken.

De groep blijft aangehecht bij het Iste legerkorps en zal niet terugkeren naar de 17de divisie die zich nog steeds ten noorden van Antwerpen bevindt. Nu bij de Belgen de aftocht naar de K.W. Stelling in volle gang is, worden de eenheden van het I/CA in het achtergebied van deze nieuwe verdedigingslinie in reserve geplaatst.

Na de haastige terugtocht uit Limburg moet begonnen worden met de reorganisatie van de eenheden. De eenheden van het I/CA worden meer uitgespreid en gehergroepeerd ten westen van het Kanaal van Willebroek. De Wielrijdersgroep zal Tervuren moeten verlaten en krijgt opdracht zich de volgende dag naar het dorpje Relegem tussen Wemmel en Zellik te begeven.

Majoor Van Derton en zijn manschappen komen aan te Relegem. De groep wordt herschikt door de grote verliezen herschikt tot een eenheid met slechts twee eskadrons. Nadat het 1ste en het 2de eskadron terug op volle sterkte gebracht zijn met de manschappen en het materieel van het 3de eskadron, wordt dit laatste naar een depot gestuurd om zich opnieuw uit te rusten.

De groep reorganiseert te Relegem tot de ontruiming van de K.W. Stelling tijdens de nacht van 16 op 17 mei.

De groep reorganiseert te Relegem tot de ontruiming van de K.W. Stelling tijdens de nacht van 16 op 17 mei.

De groep reorganiseert te Relegem tot de ontruiming van de K.W. Stelling tijdens de nacht van 16 op 17 mei.

Tijdens de nacht van 16 op 17 mei vervoegt de Wielrijdersgroep de aftocht van het leger naar de nieuwe verdedigingslijn die van Terneuzen over Gent tot Oudenaarde loopt.

Staf/Gp Cy 17Div
De groep Van Derton is aangekomen te Afsnee ten westen van Gent. De groepscommandant stelt zijn commandopost op in dit dorp.

1/Gp Cy 17Div
Het 1ste eskadron krijgt een de opdracht de bruggen over het Afleidingskanaal van de Leie te Landegem en Merendree te bewaken.

2/Gp Cy 17Div
Het 2de eskadron wordt toegewezen aan de bewaking van de bruggen over het Kanaal Gent-Brugge net ten westen van de Arteveldestad.

De gidsen van Majoor Van Derton blijven hun nieuwe bewakingsopdrachten uitvoeren. De groep heeft bewakingsdetachementen nabij alle bruggen tussen Nevele en Vinderhoute.

Nog steeds bij het Iste legerkorps aangehecht, blijft de groep de bruggen van Nevele tot Vinderhoute bewaken. Deze opdracht blijft duren tot de aftocht van het leger uit Gent op 23 mei.

Majoor Van Derton ontvangt het bevel om zich vanaf 21u30 terug te trekken naar de linkeroever van het Afleidingskanaal van de Leie. De groep zal in de regio Wingene de reservemacht van het Iste Legerkorps blijven vormen.

Nadat tussen 21u30 en 23u00 de bruggen te Drongen, Mariakerke, Vinderhoute en Landegem door de genie vernield worden, trekken de wielrijders zich terug. Na een tocht over Nevele, Poeke en Wingene wordt Ruddervoorde bereikt.

De wielrijders komen aan te Ruddervoorde tussen 04u00 en 08u30. De manschappen worden toegewezen aan hun nieuwe kantonnementen en maken nu deel uit van de reservemacht van het Iste legerkorps.

Staf/Gp Cy 17Div
Het Iste Legerkorps geeft Majoor Van Derton omstreeks 11u00 het bevel om zich onmiddellijk naar Oostnieuwekerke nabij Roeselare te begeven en hier eindigt de opdracht van de Gp Cy 17Div bij het I/CA. De 2de cavaleriedivisie is op dat ogenblik bezig aan een dolle rit van Zeeland naar het zuiden van West-Vlaanderen om er ingezet te worden bij het dichten van een gevaarlijke bres tussen de Britse en de Belgische linies ten westen van Kortrijk. Deze opening is er ontstaan nadat het 3Li en 4Li aan de Leie net ten zuiden van Kortrijk verslagen werden bij een Duitse oversteekpoging over de rivier.

De Wielrijdersgroep van de 17de divisie zal de enige reservemacht vormen van de 2de cavaleriedivisie en moet te Oostnieuwekerke zijn instructies ontvangen. Majoor Van Derton wordt doorgestuurd naar Beselare om tussen Geluwe en Wervik toch maar het contact met de Britten trachten te behouden. Na aankomst te Beselare krijgen de manschappen te horen dat de posities aangepast worden en ze naar de noordrand van Wervik moet doorrijden. Uiteindelijk zijn Van Dertons manschappen hier rond 21u00 op post.

1/Gp Cy 17Div en 2/Gp Cy 17Div
Samen met het II/2Cy neemt het 1ste eskadron de linkerflank in, terwijl het 2de eskadron op de rechterflank te Wervik de verbinding met de Britten maakt. Hier stuiten de wielrijders al snel op de vijand. Rond 23u00 komt het tot vuurgevechten in de zone van het 1ste eskadron en het II/2Cy.

In de loop van de avond verlaten de laatste Britten ten zuiden van Wervik de oever van Leie over om zich verder terug te trekken in de richting van de grenspositie. De zuidelijke flank van het Belgische leger komt nu definitief bloot te liggen.

De rest van de nacht verloopt relatief rustig.

Tijdens de vroege ochtend van 25 op 26 mei slagen de Duitsers er in te infiltreren tussen de Belgische eerste en tweede linies en omstreeks 05u30 valt de vijand het steunpunt van de wielrijders nabij kilometerpaal 1 op de baan Geluwe-Wervik. De Duitsers slagen er al snel in om de weg over te steken en dringen verder door.

Om 06u45 beveelt het Iste legerkorps de algemene aftocht naar de spoorlijn Ieper-Roeselare waar de genie in alle haasten met honderden goederenwagons een geïmproviseerde barrière heeft aangelegd.

Een kwartier later verlaat het 1L het dorpje Geluwe en wordt het 1ste eskadron van de groep Van Derton zwaar aangevallen. De groep ligt nu op de rechterflank van het I/2Cy en tracht nog steeds de link te maken met de Britten. Van Derton ontdekt echter dat deze de sector verlaten hebben zonder de Belgen in te lichten. Zijn manschappen kunnen slechts met zware verliezen het contact met de vijand verbreken en vluchten weg richting Zonnebeke.

Rond 09u30 komen de wielrijders aan te Westrozebeke van waar de eenheid doorgestuurd wordt naar nieuwe kantonnementen te Vijfwegen nabij Roeselare.

Te Vijfwegen likt de groep zijn wonden na de zware strijd rond Geluwe en Wervik. Door het grote aantal achterblijvers en gewonden is de eenheid herleid tot slechts één enkel eskadron. Er wacht de manschappen echter een nieuwe actie om alweer een nieuwe brandhaard aan het front te helpen blussen.

Tijdens de nacht van 26 op 27 mei werd op de spoorlijn Ieper-Roeselare een geïmproviseerde anti-tankhindernis aangelegd met honderden buffer-aan-buffer geplaatste goederenwagons.

Deze poging om de vijand op de spoorlijn Ieper-Roeselare tegen te houden, zal zijn doel missen: er dagen immers geen Duitse tanks op, maar wel infanteristen die makkelijk tussen de wagons door komen. Daarenboven staan de gewassen in de meeste velden nagenoeg op volle lengte, zodat de vijand op de meeste plaatsen ongezien kan naderen. En op de koop toe heeft de gemeente Passendale kort voordien de sloten laten uitdiepen zodat de Duitsers nu ook dit handig weten te gebruiken om te naderen.

Ter hoogte van Frezenberg heeft het 3L post gevat langsheen de spoorlijn, maar tijdens de ochtend van 27 mei kan de vijand hier al snel een opening maken in de Belgische posities.  De 15de Infanteriedivisie zal hierop tussen Zonnebeke en Langemark een dwarsstelling organiseren op een mogelijke Duitse doorbraak van uit het zuiden te blokkeren.  Kolonel d’Orjo van het 2L  wordt verantwoordelijk voor deze dwarsstelling en krijgt hiervoor de volgende troepen  toegewezen:

  • De Wielerijdersgroep van de 17de Infanteriedivisie
  • Het Wielrijderseskadron van de 1ste Infanteriedivisie
  • Het Bataljon Motorwielrijders Ardeense Jagers
  • Het Eskadron Luchtafweermitrailleurs van de 2de Cavaleriedivisie
  • Het 7de Eskadron van 2L
  • De mitrailleurs en C47 anti-tankkanonnen van 2L

Kolonel d’Orjo besluit twee kwartieren in te richten: kwartier noord op de rechterflank met de wielrijders van de 1ste en 17de infanteriedivisies in de diepte gedekt door het Eskadron Luchtafweermitrailleurs en kwartier zuid op de linkerflank met het Bataljon Motorwielrijders Ardeense Jagers gedekt door de mitrailleurs van 2L.  De scheidingslijn tussen deze beide kwartieren komt te Sint-Juliaan te liggen.  Hij plaatst zijn eigen commandopost te Poelkapelle.

De groep vertrekt naar Langemark. De rit duurt een goed uur en de groep kan vanaf 11u30 de linies versterken. De manschappen nemen positie in aan de rechterflank van deze nieuwe verdedigingslinie, ten zuidoosten van Langemark langsheen de Steenbeek.

De groep bevindt zich nog steeds nabij Langemark en verneemt hier het bericht van de overgave.

Na de capitulatie

Slachtoffers

Bibliografie en Bronnen

  1. Stassin, G., jaartal onbekend, Cavalerie Motorisée, Brussel: Tank Museum.
  2. Verslag gebeurtenissen I/CA, Titre V, L’action de l’artillerie, CHD Evere
  3. Historiek van het 1ste Regiment Jagers te Paard opgesteld door de verbroedering 1JP [On Line beschikbaar]: https://drive.google.com/file/d/1y1ZUV1qLeO44CUfqLDS8CpAIE_Hva6iH/view [Laatst geraadpleegd 02 november 2018].