19de Bataljon Genie

Situatie op 10 mei 1940

Type Geniebataljon  
Ontdubbeld van 4de Bataljon Genie  
Onderdeel van 1ste Divisie Ardeense Jagers
2de Divisie Ardeense Jagers
 
Bevelhebber  n.n.  
Standplaats    
Samenstelling 1ste Compagnie (Kapitein-commandant C. Guilleaume) Neufchâteau
  2de Compagnie (Kapitein-commandant R. Lafontaine) Moha

Tijdens de mobilisatie

De Kazerne Majoor Deltenre aan de Luxemburglaan te Namen was de thuisbasis van het 4de Regiment Genie.

Staf/19Gn
Het 19de Bataljon Genie (19Gn) werd op 11 september 1939 opgericht bij Fase D van het mobilisatieplan in de Kazerne Majoor Deltenre aan de Luxemburglaan te Namen. De kern van het 19Gn werd geleverd door een bataljon van het 4de Regiment Genie (4RGn). Het 4de Regiment Genie, dat bij het begin van de mobilisatie instond voor de oprichting van maar liefst negen nieuwe onafhankelijke bataljons, verdwijnt op die datum van de slagorde. Het 19Gn wordt na zijn oprichting toegevoegd aan de toen nog unieke Divisie Ardeense Jagers. Wanneer op 11 november 1939 de Divisie Ardeense Jagers wordt opgesplitst in een actieve divisie en een reserve divisie zal het 19Gn de geniesteun blijven leveren voor de beide divisies Ardeense Jagers. Het bataljon wordt de facto gesplitst in twee onafhankelijke compagnies die afzonderlijk van elkaar zullen optreden [1]. De 1ste Compagnie ondersteunt de 1ste Divisie Ardeense Jagers (1DivChA) terwijl de 2de Compagnie wordt toegevoegd aan de 2de Divisie Ardeense Jagers (2DivChA).

1/19Gn
De 1ste Compagnie (1/19Gn), bevolen door Kapitein-commandant Guilleaume, werkt in steun van de 1DivChA die op zijn beurt is toegevoegd aan de Groepering Keyaerts (Gpg K). De Gpg K, die samen met de 1ste Cavaleriedivisie (1CD) een ad hoc formatie vormt, dient de zuidelijke Ardennen te verdedigen in geval van een vijandelijke inval uit het oosten. De compagnie bevindt zich aan de vooravond van de oorlog te Neufchâteau, waar het HK van 1DivChA zich eveneens geïnstalleerd heeft. 

2/19Gn
De 2de Compagnie (2/19Gn), die onder bevel staat van Kapitein-commandant Lafontaine, werkt ten voordele van de 2DivChA. Deze divisie staat in voor de verdediging van de Maas tussen Hoei en Namen, in het operatiegebied van het VIIde Legerkorps (VII/LK) dat de Versterkte Positie Namen verdedigde. 2/19Gn bevindt zich aan de vooravond van de oorlog te Moha op de westelijke oever van de Maas.

Van het bataljon zijn buiten een rapport van een oefening gehouden in April 1939 geen documenten bewaard gebleven. We zijn aangewezen op verwijzingen naar het 19Gn in de archieven van andere eenheden om de achttiendaagse veldtocht van het bataljon te reconstrueren.

1/19Gn
Na de terugtocht uit de Ardennen, wordt de 1Cie gehergroepeerd te Belgrade.

1/19Gn
De 1Cie bereikt Villers-la-Ville.

1/19Gn
De 1Cie kantonneert te Ophain-Bois-Seigneur-Isaac.

1/19Gn
Tijdens de nacht van 15 op 16 mei trekt de 1Cie zich samen met de rest van de 1DivChA terug naar het noorden van Ninove.  Er wordt halt gehouden te Smeerhebbe-Vloerzegem en Ophasselt.  Wanneer blijkt dat een inkwartiering in de Britse legerzone geen haalbare kaart is, trekt de divisie verder naar Aalst.  De 1Cie kantonneert uiteindelijk te Erondegem.

1/19Gn
Na de terugtocht van de afstoppingsactie tussen de Dender en Bovenschelde, wordt de 1Cie ingekwartierd te Astene.

2/19Gn
De 9de Infanteriedivisie krijgt tijdelijk versterking van de 2/19Gn.

1/19Gn
Tegen 10u00 neemt 1/19Gn de technische wacht aan de brug over de Schelde te Eke en de bruggen over de Leie en het Afleidingskanaal van de Leie te Deinze over van het 21ste Bataljon Genie (21Gn). De technische wacht aan de brug te Eke bestaat uit een officier en drie manschappen, de technische wacht bij de andere bruggen bestaat telkens uit een onderofficier en negen manschappen.

Na de capitulatie

Slachtoffers

Geen gesneuvelden bekend.

Bibliografie en Bronnen

  1. Verder onderzoek moet uitwijzen wat met de Staf/19Gn gebeurde tijdens de mobilisatie. Initieel werd Majoor Julien Peten aangeduid als bataljonscommandant van 19Gn maar hij werd nog tijdens de mobilisatie overgeplaatst naar het Bataljon Pontonniers (Bn Pont) van de legergenie. Andere aanwijzingen voor het verdwijnen van het echelon bataljon zijn het feit dat de twee compagnies bevolen worden door een kapitein-commandant (normaal worden de compagnies van de bataljons genie van de divisies bevolen door luitenanten of kapiteins) en het feit dat er geen documenten van de Staf/19Gn bewaard zijn van tijdens de veldtocht (TBC).