Scheikundig Laboratorium van het Leger

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming Scheikundig Laboratorium van het Leger
Laboratoire Chimique de l’Armée
Type  
Ontdubbeld van n.v.t.
Onderdeel van Territoriale Troepen en Etablissementen
Bevelhebber Apotheker 1ste Kapitein Henri Dachweiller
Standplaats Brussel
Samenstelling  

Tijdens de mobilisatie

Het Scheikundig Laboratorium van het Leger omvat een effectief van 11 geneesheren, 2 dierengeneesheren, 3 apothekers, 8 onderofficieren en 39 manschappen.  Het labo is in hoofdzaak verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole op voeding, drinkwater, metalen, stoffen, rubber en leder.

Het mobilisatieplan voorziet dat bij een vijandelijke inval het Scheikundig Laboratorium van het Leger uit de hoofdstad dient geëvacueerd te worden naar Oostende. Wanneer dan ook tijdens de vroege ochtend van 10 mei op het labo het nieuws binnen loopt dat Fase E van de mobilisatie is afgekondigd, start Kapitein Dachweiller met het ontmantelen van zijn installaties.

De aftocht naar Oostende zal per trein gebeuren.

Het laboratorium is inmiddels te Oostende aangekomen. De eenheid krijgt de opdracht om naar Frankrijk uit te wijken. Het materieel zal per trein vervoerd worden onder het bevel van Apotheker Luitenant Leclercq. De manschappen zullen over de baan reizen.

De materieeltrein van het laboratorium is rond Boulogne komen vast te zitten en wordt achtergelaten. Luitenant Leclercq en zijn manschappen volgen de overige Belgische militairen die richting Calais gestuurd worden.

De militairen van de materieeltrein hebben Gravelines bereikt en raken verstrikt in de gevechten rond Duinkerke. Het detachement vlucht naar Grand-Fort-Philippe waar tot 2 juni zal gewacht worden alvoor de Duitsers toestemming verlenen om naar ons land terug te keren.

Na de capitulatie

Slachtoffers

EenheidNaamVoornaamFotoGraadStandKlas° op° te+ op+ teNota
OnbekendCORMEAUGastonSgtBV16.05.1912Kingston (GB)22.05.1940Boulogne (F)Gewond bij Duitse aanval op materieeltrein

Bibliografie en Bronnen