11de Regiment Artillerie

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming 11de Regiment Artillerie | 11ème Régiment d’Artillerie | 11A
Type Artillerieregiment van het actieve leger
Ontdubbeld van n.v.t.
Taalstelsel Franstalig
Onderdeel van 5de Infanteriedivisie
Bevelhebber Kolonel SBH Edouard Ceressia
Adjudant-majoor Kapitein-commandant Désiré Heintz
Standplaats Regio Brussel
Samenstelling I Groep
(Majoor F. Pieltain)
1ste Batterij van 4 x C75GP kanonnen (Lt R. Daumerie)
2de Batterij van 4 x C75GP kanonnen (Lt H. Bridoux)
3de Batterij van 4 x C75GP kanonnen (Kapt P. Van Dievoet)
  II Groep
(Kapitein-commandant M. De Scheermaeker)
4de Batterij van 4 x C75TR kanonnen (Lt R. Foret)
5de Batterij van 4 x C75TR kanonnen (Lt H. Michel)
6de Batterij van 4 x C75TR kanonnen (Lt E. Lahousse)
  III Groep
(Kapitein-commandant F. Moreau)
7de Batterij van 4 x C75GP kanonnen (Lt P. Desmons)
8ste Batterij van 4 x C75GP kanonnen (Lt L. Bouché)
9de Batterij van 4 x C75GP kanonnen (Cdt Jean Prioux de Cambray de Baudimont)
  IV Groep
(Majoor Camille Francisse)
10de Batterij van 4 x Ob105GP houwitzers (Lt L. De Block)
11de Batterij van 4 x Ob105GP houwitzers (Cdt Alfred Peteau)
12de Batterij van 4 x Ob105GP houwitzers (Lt J. Cousin)
  Stafbatterij
(Onderluitenant R. Caron)
 

Tijdens de mobilisatie

Staf/11A
Het 11de Regiment Artillerie (11A) is een actief artillerieregiment dat reeds in vredestijd deel uitmaakte van de 5de Infanteriedivisie (5Div) als organieke artillerie-eenheid van deze divisie. Toentertijd was 11A deels gekazerneerd in Doornik en deels in Bergen. Als actief artillerieregiment wordt het 11A op 26 augustus gemobiliseerd bij afkondiging van Fase A van het mobilisatieplan. De 5Div geeft op 28 augustus al het bevel aan zijn eenheden om hun vooraf verkende alarmkantonnementen in te nemen in de agglomeratie van hun garnizoenssteden. Men vreest immers dat de reguliere kazernes van ons leger gebombardeerd zullen worden door de Duitse luchtmacht en bijgevolg moet 11A zich door een onmiddellijke verhuis in veiligheid stellen. Na op oorlogsvoet gebracht te zijn staat het 11A, bij afkondiging van Fase C van het mobilisatieplan op 1 september 1939, in voor de paraatstelling van het 10de Regiment Artillerie (10A), een artillerieregiment van Eerste Reserve. Op 08 november 39 wordt 11A samen met de 5Div naar de provincie Antwerpen gestuurd om stelling te nemen langs het Albertkanaal tegenover Geel. Bij de start van de winter verblijft de 5Div nog steeds in de streek van Geel maar wordt later in december naar het Kamp van Beverlo gestuurd om er doorgedreven te oefenen. Na de trainingsperiode in Beverlo wordt 11A begin januari naar Zuidoost-Limburg gestuurd waar de 5Div de 4de Infanteriedivisie (4Div) aflost. 11A neemt de stellingen over van het 8ste Regiment Artillerie (8A), divisieartillerie van de 4Div. Op 30 april 1940, amper 10 dagen voor het uitbreken van de oorlog, wordt de 7de Infanteriedivisie (7Div), een divisie van Eerste Reserve, naar het Albertkanaal gestuurd om de stellingen over te nemen van de 5Div. De 5Div neemt de Sector Halle – Ninove van de dwarsstelling Bierges – Ninove over van de 7Div waar ze ingezet worden als algemene reserve van het leger.

De 5Div bevindt zich aan de vooravond van de oorlog nog steeds ten zuidwesten van Brussel en heeft zijn hoofdkwartier in het kasteel Inkendael te Vlezenbeek. De commandopost van het 11A staat hier ook opgesteld. De groepen zijn als volgt gekantonneerd:

 • Iste Groep nabij Gaasbeek,
 • IIde Groep nabij Sint-Katharina-Lombeek in de buurt van Ternat,
 • IIIde Groep nabij Sint-Martens-Lennik, ten noorden van Lennik
 • IVde Groep nabij Sint-Kwintens-Lennik, ten zuiden van Lennik

V/11A wordt II/23A
De Vde Groep van 11A (V/11A) wordt op 25 augustus 1939 gemobiliseerd met de rest van 11A en aangevuld met reservisten van de klas ’38. V/11A gaat bij een reorganisatie van de artillerie op 15 januari over naar het 23ste Regiment Artillerie (23A). Dit regiment wordt eind januari 1940 opgericht door de overheveling van Vde Groepen van het 10A en het 11A. Met deze reorganisatie wil de legerleiding de infanteriedivisies van Tweede reserve van een eigen artillerieregiment voorzien. V/11A vervoegt op 26 januari 1940 de 15de Infanteriedivisie (15Div) als II/23A.

Staf/11A
De artilleristen worden rondom 01u00 gealarmeerd. Al tijdens de voormiddag wordt het duidelijk dat de divisie naar de K.W Stelling zal verplaatst worden. De infanteristen zullen met vrachtwagens en autobussen van de Legerautogroepering opgehaald worden. De installatieploegen van het 11A vertrekken eveneens naar de K.W. Stelling om de verplaatsing van de artillerie voor te bereiden. De paardenspannen van het 11A worden bij valavond klaargemaakt en het regiment vertrekt rond 21u00 richting Leuven-Haacht, waar het zal opgesteld worden achter de infanterie. De marsroute zal aanvankelijk naar Peutie lopen.

III/11A
Om 02u00 uur wordt volgens plan een Groepering gevormd onder het bevel van Luitenant-kolonel Capel, commandant van IV/2J, met het Wielrijderseskadron van de 5Div, IV/2J en III/11A. Deze groepering moet klaar staan om tussenbeide te komen in geval van een vijandelijke luchtlandingsoperatie in de streek van Wolvertem en Merchtem. De groepering stelt zich rond 14u30 op te Brussegem. Rond 17u00 wordt de groepering Capel alweer ontbonden en vervoegt de IIIde Groep het regiment. De groep van Kapitein-commandant Duren ontvangt vervolgens het bevel zich klaar te maken voor een verplaatsing naar Buken.

Hof-ter-Rekem ook gekend als Kasteel Buken.

Staf/11A
De batterijen van 11A zijn de ganse nacht onderweg en passeren Peutie rondom 11u00. In de namiddag komen de colonnes van het 11A eindelijk toe in de Sector van de 5de Infanteriedivisie op de K.W. Stelling. De divisie moet de K.W. Stelling verdedigen tussen Haacht en Wijgmaal.
Gedurende de ganse dag stelt de 5Div zich op tussen de 2de Infanteriedivisie (2Div) in het noorden en de 10de Infanteriedivisie (10Div) in het zuiden. Het 2de Regiment Jagers te Voet (2J) neemt stelling tussen Haacht en Wespelaar op de noordelijke flank van de divisiesector terwijl het 4de Regiment Jagers te Voet (4J) een ondersector langs het kanaal Leuven – Mechelen in het zuiden van de divisiesector inneemt. Het 1ste Regiment Jagers te Voet (1J) wordt opgesteld in tweede echelon. Rond 16u00 worden de definitieve posities toegewezen:

 • De Iste Groep en de IIde Groep zullen algemene vuursteun leveren aan de divisie. I/11A gaat in stelling ten westen van Winksele-Delle. II/11A ten noorden van Hof-Ter-Rekem aan de Haachtstraat op zo’n kilometer ten zuiden van Buken
 • De IIIde Groep levert steun aan het 2J vanuit stellingen ten noordwesten van Buken
 • De IVde Groep steunt het 4J vanuit het gehucht Kastanjebos te Herent

De groepen vertrekken naar hun nieuwe posities bij valavond en starten onmiddellijk met het opstellen van het geschut.

Staf/11A
Het 11A ontvangt te 03u20 de nodige instructies voor het nabije verdedigingsplan van zijn posities en werkt de ganse dag verder aan het vuurplan en de diverse stellingen.

Staf/11A
Na overleg met het Britse leger wordt de verdediging van de stad Leuven overgedragen aan de Britse 3rd Infantry Division. De te Leuven aanwezige 10de Infanteriedivisie (10Div) wordt in reserve geplaatst ten westen van de sector van de 5Div. De 5Div ontvangt bijkomende vuursteun van het 10de Regiment Artillerie, divisieartillerie van de 10Div die niet in reserve geplaatst wordt met de rest van de 10Div. Ook de IVde Groep van het 2de Regiment Legerartillerie (IV/2LA) arriveert met zijn zware 220mm mortieren. De artillerie wordt dan ook herschikt in de sector:

 • De I/10A, II/10A en III/11A worden bevolen door Majoor Roskam van het 10A en steunen het 2J
 • Majoor Francisse beveelt een groepering van de II/11A, IV/11A en III/10A ten behoeve van het 4J
 • I/11A, IV/10A en IV/2LA komen onder Majoor Pieltain te staan voor algemene vuursteun aan de divisie

I/11A
‘s avond maken de eerste Duitse verkenners contact met de Jagers te Voet en wordt I/11A ingezet voor afstoppingsvuur.

IV/11A
Tijdens de nacht van 13 op 14 mei komt het 11A voor een eerste keer in actie.  IV/11A neemt enkele veraf gelegen doelen onder vuur. Bij de 11de Batterij vallen bij een ongeval met een voortijdig ontplofte obus zes gewonden onder de artilleristen. Rond 10u00 wordt de 10de Batterij door de Luftwaffe opgemerkt en kort aangevallen. Er zijn geen verliezen, maar de telefoonlijnen met de voorwaartse waarnemers worden doorgesneden en moeten hersteld worden.

Staf/11A
De Duitsers tasten de posities van 2J en 4J af op meerdere plaatsen langsheen de linies.  I/11A en IV/10 voeren talrijke interdictie- en tegenbatterij-vuren uit terwijl de zware mortieren van IV/2LA vernielingsopdrachten uitvoeren in de buurt van Wijgmaal.

IV/11A
De 12de Batterij slaagt er net na de middag in om een Duitse artillerieformatie in volle ontplooiing te raken en laat verschillende voltreffers neerkomen op de vijandelijke artillerieposities. Ook de Britse voorwaartse waarnemers staan in contact met de Belgische artillerie en vragen na de middag een vuuropdracht aan op een Duits detachement dat een loopbrug over de Dijle heeft geworpen. De 11de Batterij opent het vuur. De Britten melden even later dat de loopbrug vernield is. Het 1ste Regiment Jagers te Voet wordt in alle haasten ontplooid om de Belgische flank te Leuven te versterken en de IV/11A voert een frontwissel uit om de kanonnen meer naar het zuidwesten te richten en deze stellingname te kunnen ondersteunen.

Militairen van de 11de batterij van de klas 38 op oefenkamp te Beverlo. De meeste van deze manschappen zouden in mei 1940 nog steeds deel uitmaken van dezelfde batterij (foto: Benjamin Lebeau).

Staf/11A
De ganse voormiddag blijft het 11A in actie. Bij de verdere verdediging van de K.W. Stelling, vernietigt het 11A door accuraat vuur in nauwelijks een kwartier tijd een Duitse gemotoriseerde colonne die oprukt over de steenweg Leuven-Aarschot. Ook nabij het station van Wijgmaal wordt de vijand rake klappen uitgedeeld. De artilleristen vuren op nauwelijks 150m voor de Belgische linies en slagen er in de vijand tot in de dorpskern van Wijgmaal terug te dringen. Door de Britten opgemerkte pogingen om rubberboten klaar te maken op de vijandelijke oever, worden beantwoord met Belgisch artillerievuur. Iets na 17u20 wordt nog een bos beschoten ten noordoosten van Wijgmaal, aangezien een Britse officier er gepantserde voertuigen, voertuigen met brugonderdelen en infanterie opgemerkt had. Duitse aanvallen om 17u15 , 19u00, 20u00 en 21u00 worden telkens afgeslagen door de 2/I/4J hierbij gesteund door spervuur van de artillerie. ‘s Avonds stelt men bij vele batterijen van 11A (o.m. de 6e, 8e en 9e Batterij) problemen vast met de kanonnen door het veelvuldig vuren. Het aantal Duitse slachtoffers te Wijgmaal, door de Belgische artillerie gemaakt, zou mogelijk groter zijn dan 60.

Op 16 mei komt onverwachts het bevel van het geallieerd opperbevel (Franse generaal Bilotte) om verder westwaarts te trekken. Zonder dat men de KW Stelling ten volle verdedigd heeft moet de stelling worden prijsgegeven. Het Duitse leger wist immers een doorbraak te forceren in de streek van Sedan en in het noorden heeft Nederland zich overgegeven. Rond de middag verneemt de 5de Infanteriedivisie dat het Belgisch leger tijdens de komende nacht nacht zal teruggetrokken worden van de K.W. Stelling naar de nieuwe linie Terneuzen-Gent-Oudenaarde. De aftocht zal in drie etappes gebeurden: tijdens de eerste nacht moet het Kanaal van Willebroek overschreden worden, tijdens de volgende nacht de Dender en tenslotte moet iedereen tijdens de laatste etappe over de Schelde. De 5Div moet in een eerste etappe naar Vilvoorde en Wolvertem.

Intussen worden de II/11A en de III/11A aangeduid voor de achterhoede. Deze beide groepen moeten tot de 17de mei om 03u00 op post blijven. Alle overblijvende munitie moet daarbij verschoten worden. De rest van het regiment vertrekt bij valavond richting Steenokkerzeel. De 4/II/11A en de 9/III/11A mogen samen met het gros vertrekken.

Staf/11A
Na een moeizame nachtelijke etappe komt de staf van het regiment om 08u00 aan te Breestraten nabij Merchtem. Twee uur later arriveert de Iste Groep te Steenhuffel. De IVde Groep bereikt Wolvertem. Na de middag komt ook de achterhoede aan: de IIde Groep houdt halt te De Haan nabij Steenhuffel en de IIIde Groep zoekt eveneens Breestraten op. De rest van de dag wordt gerust.

De 5Div vat ‘s avonds de tweede etappe van de aftocht aan. Het 11A moet Nieuwerkeren nabij Aalst bereiken. De colonnes zullen gesplitst worden. Tussen 20u00 en 21u00 vertrekt de Staf, de Iste en IIde Groep voor een tocht over Steenhuffel, Buggenhout, Lebbeke, Gijzegem en Hofstade. Om middernacht reizen de IIIde en IVde Groep af via Wolvertem, Merchtem, Baardegem, Moorsel en Aalst.

De etappe mondt uit in chaos. Door de vijandelijke overtocht van het Kanaal van Willebroek ten noorden Vilvoorde, heerst onder de Belgische colonnes die via Humbeek, Wolvertem en Merchtem marcheren een ware paniek. Bovendien zitten de wegen eivol zodat ettelijke gespannen en voertuigen van 11A de weg kwijt raken. De bevoorradingscolonne van de IIde Groep komt in Dendermonde terecht en wordt via Gent en Kortrijk richting Ieper en Frankrijk gestuurd. Een groep achterblijvers sukkelt Oudenaarde binnen en wordt daar door de plaatscommandant eveneens naar Frankrijk gezonden.

Staf/11A
De Staf, de Iste en de IIde Groep komen tijdens de ochtend aan te Nieuwerkerke. Ook de IIIde Groep komt daar rond de middag aan. De voorziene kantonnementsplaats van de IIIde Groep zit vol Britse soldaten die ter plaatse geplunderde alcoholische dranken uitdelen. Een ware braspartij breekt uit onder enkele manschappen en het commando van de groep moet radeloos toekijken hoe de soldaten zich te goed doen aan het geplunderde goed.

De IVde groep komt omstreeks 14u00 aan te Maal nabij Erembodegem. Terwijl het Belgisch leger verder wegtrekt naar de lijn Terneuzen-Gent-Oudenaarde, wordt aan de 1ste Divisie Ardeense Jagers een afstoppingsopdracht langsheen de Dender opgedragen. De Iste en IVde Groep worden rond 17u30 toegewezen aan het 3de Regiment Ardeense Jagers (3ChA) voor de verdediging van de rivier rondom Aalst. De Iste Groep ontplooit tussen Nieuwerkerken en Maal. De IVde Groep gaat in stelling tussen Maal en de steenweg Aalst-Gent. Beide groepen worden niet ingezet en trekken later op de avond het regiment achterna.

De rest van 11A moet die nacht via Erpe, Burst, Borsbeke, Oombergen, Hundelgem, Dikkevenne, Gavere en Semmerzake naar de Scheldebrug te Eke. Op de westelijke oever wordt De Klosse opgezocht. De 5Div zal immers in stelling gaan langsheen de zuidrand van het Bruggenhoofd Gent tussen Munte en Semmerzake.

Na opnieuw een nachtelijke tocht worden de groepen uitgestuurd naar hun nieuwe schootsstellingen:

 • I/11A en IV/11A leveren algemene vuursteun aan de divisie vanuit Landuit en Zevergem
 • II/11A werkt ten behoeve van het 1J van op stellingen te Zevergem-Zwijnaarde
 • III/11A ontplooit te Schelderode en steunt het 2J

Om 16u00 melden alle groepen klaar te zijn voor de actie. Dezelfde avond nog worden de eerste vuuropdrachten uitgevoerd. Daarbij worden de posities van de IIde Groep echter ontdekt en onder tegenvuur genomen door de Duitse artillerie.

Staf/11A
Het regiment maakt op 20 mei een bilan op van de geleden verliezen; sinds 10 mei zijn 7 officieren, 31 onderofficieren en 277 brigadiers en soldaten gedood, gewond of achtergebleven. Dit is ongeveer 13% van de effectieven. Bovendien zijn 65 paarden, 4 vrachtwagens, 5 bestelwagens, 1 side-car, 1 bagagevoertuig en 8 munitiecaissons verloren gegaan, evenals 6 zware en 3 lichte mitrailleurs.

III/11A
De IIIde Groep die zich op de rechteroever van de Schelde bevindt ontvangt het bevel om alle achtergebleven burgers te ontruimen uit Schelderode. De nabijgelegen 4de Infanteriedivisie heeft echter dit bevel niet ontvangen, waardoor talrijke inwoners in de zone van de III/11A weigeren hun woningen achter te laten. Aan het eind van de dag meldt de IIIde Groep dat er heel wat gevluchte soldaten van het 15Li door hun stellingen trekken.

Staf/11A
De vijand begint met zijn aanval op het Bruggenhoofd Gent. De 5Div wordt gebombardeerd door de Luftwaffe en door de vijandelijke artillerie. Omdat ook het 1J rechtstreeks betrokken raakt in de gevechten wordt de Iste Groep vanaf 10u00 in rechtstreekse steun van dit regiment geplaatst. IV/14A wordt aangeduid om samen met de IV/11A de algemene vuursteun aan de divisie te verzekeren. Op de middag wordt de bevoorradingscolonne van de IVde Groep gebombardeerd.

Die dag besluit het geallieerde opperbevel op de Conferentie van Ieper dat de lijn Terneuzen-Gent-Oudenaarde moet worden opgegeven door de Belgen. Ten zuiden van Oudenaarde zijn de Duitsers immers doorgebroken in de Britse sector en daarom moet het ganse front achteruit. De Belgen zullen zich in twee fasen terugtrekken tot achter het Leopoldkanaal, het Afleidingskanaal van de Leie en de Leie zelf.

Staf/11A
Om 15u30 krijgt de 5de divisie te horen dat ze de volgende nacht moet hergroeperen tussen de Schelde en de Leie op de lijn Eke-Astene. Het 1J moet aan de Scheldeovergang te Eke de aftocht dekken. Een sectie van twee kanonnen van de Iste, IIde en IIIde groepen wordt aangeduid voor de achterhoede. De IVde groep levert een sectie voor de achterhoede van het 4J. De rest van het regiment maakt zich klaar voor de aftocht.

I/11A
In een tweede ongeval met een voortijdig ontplofte obus sneuvelt WM Gorez en valt er nog een gewonde te betreuren bij de Iste Groep.

Staf/11A
Even na middernacht komt de staf aan te De Pinte. De 5Div ontplooit zich nu op de westelijke Scheldeoever met drie regimenten in lijn. De Jagers te Voet moeten de zuidflank van de aftocht uit het Bruggenhoofd Gent dekken:

 • het 1J op de linkerflank te Eke ondersteund door de II/11A even ten zuidwesten van De Pinte
 • het 4J in het centrum rond Nazareth en Biezen ondersteund door de III/11A van op de Klapstraat te Biezen
 • het 2J op rechts rondom Astene met steun van de I/11A aan de Broekstraat te Deurle
 • de IVde groepen van het 11A en het 14A leveren nog steeds de algemene vuursteun

Om 10u00 staat iedereen vuurklaar op post. De IIde Groep is vrijwel de ganse middag in actie. De IIIde groep moet zwaar tegenvuur incasseren, zonder echter verliezen te lijden. De 10de Batterij wordt uit de lucht aangevallen. Ook de commandopost van het regiment krijgt een bombardement te verwerken. Rond 18u30 volgen de instructies voor de laatste etappe van de terugtocht uit Gent. De divisie wordt naar het Afleidingskanaal van de Leie gezonden. Rondom 22u00 gaan de colonnes de baan op. Via de brug van Nevele wordt het kanaal overgestoken. Het 11A heeft het bevel ontvangen om bij dageraad klaar tot vuren te zijn en tracht dan ook zo snel mogelijk nieuwe posities in te nemen.

III/11A
De IIIde Groep vervoegt om 02u00 de westelijke oever van de Schelde via de noordbrug te Teirlink. De genieofficier van dienst weigert de doorgang aan de vrachtwagen van de medische sectie van de IIIde Groep omdat gevreesd wordt dat dit voertuig te zwaar is voor de brug. De camion wordt achtergelaten.

Staf/11A
De 5Div wordt verantwoordelijk voor een sector vanaf de brug van Nevele in het zuiden tot de spoorlijn Brussel-Oostende in het noorden. De drie infanterieregimenten gaan opnieuw in lijn. De Iste, IIde en IIIde Groep ondersteunen respectievelijk het 4J, 2J en 1J. De IV/11A vormt samen met de I/4LA het algemeen steunelement. De staf opent zijn commandopost net ten noorden van Lotenhulle. Om 06u00 hoort de Kolonel dat het regiment klaar is voor de actie. De ganse dag lang wordt er gewacht op eventuele vuuropdrachten.

Staf/11A
De vijand lanceert verschillende zware aanvallen op de nieuwe Belgische posities. Aan de samenloop van de Leie en het Afleidingskanaal komt het zwaartepunt te liggen bij de 4de Infanteriedivisie waar het 15de Linieregiment (15Li) helemaal weggeveegd wordt en een belangrijk bruggenhoofd ten nadele van de Belgen ontstaat.

De voorwaartse waarnemers van de IIIde Groep melden dat nu ook het 7Li zich terugtrekt. Het 1J werpt daarom een naar het zuiden gerichte dwarsstelling op vanuit Nevele. De IIIde Groep verplaatst zich en verandert ook van front. De nieuwe waakrichting loopt naar het zuiden. Rondom 18u00 is de groep opnieuw inzetbaar. Ook de posities van de IVde Groep worden aangepast: de 12de Batterij moet zich opstellen om de ondersector van het gevluchte 15Li te bestrijken. Om 20u00 wordt ook de IIde groep naar het zuiden gericht. Deze detachementen bestoken nu allen het Duitse bruggenhoofd.

De Iste Groep blijft naar het oosten gericht en zal tot 27 mei ettelijke vuuropdrachten uitvoeren in die richting.

Nadat de Jagers te Voet langsheen de Poekesbeek hun naar het zuiden gerichte dwarsstelling uitbouwden, wordt de artilleriesteun herverdeeld. De I/11A blijft nog steeds oostwaarts gericht. De II/11A richt zich op de nieuwe bocht in de Belgische stellingen te Nevele. De III/11A wordt verantwoordelijk voor de dwarsstelling langs de Poekesbeek. De IVde Groep wordt tenslotte opnieuw toegewezen aan het algemeen steunelement.

De Duitsers rukken die dag al snel op naar Poesele waardoor de posities van de 5Div met omsingelen worden bedreigd. De bevoorradingscolonnes van de IVde Groep worden in alle haasten verplaatst. De artillerie voert verschillende vuuropdrachten uit om de vijand de toegang tot Poesele te ontzeggen. De IIde Groep raakt even in de problemen wanneer ze langs drie zijden ingesloten wordt door de oprukkende Duitsers.

De Luftwaffe ondersteunt op bijzonder agressieve wijze de verdere uitbouw van het Duitse bruggenhoofd. De IVde Groep wordt ontdekt en zwaar aangevallen en even voor 11u00 moet ook de IIde Groep een zware luchtaanval incasseren. Intussen is de vijand rond Vinkt in een bijzonder hevige strijd verwikkeld met de Ardeense Jagers. Op het middaguur wordt de artillerie van de 5Div bevolen zich naar Vinkt te richten om de Belgische troepen te ondersteunen, maar nog geen twee uur later volgt een bevel tot aftocht. De ganse 5Div moet achteruit en zal het Afleidingskanaal opgeven.

Majoor Pieltain krijgt het bevel over de Iste en IIde Groep die deel zal uitmaken van de achterhoede. De beide groepen worden rondom 19u30 naar Loveld en Veldhoek nabij Lotenhulle verplaatst. Samen met het eskadron wielrijders, het I/1J, een deel van het III/1J en het II/4J zullen zij de Duitsers tegenhouden tot dat de rest van de divisie zijn stellingen verlaten heeft om zich op te stellen op een nieuwe linie tussen Sterrewijk en Ruislede.

Terwijl de IIIde en IVde Groep en de rest van de Jagers zich vanaf 19u30 klaarmaken om er van door trekken, laten de achtergebleven batterijen zoveel mogelijk granaten neerkomen op de Duitse linies. De IIIde Groep zal in enkele uren tijd 1.500 schoten lossen. Tussen 22u00 en 23u00 verlaten de IIIde en IVde Groep de ondersector. Ook de Jagers te voet marcheren van de Poekebeek en het Alfleidingskanaal weg.

Staf/11A
Om 01u00 vuren de Iste en IIde Groep de laatste schoten en gaan er vervolgens eveneens van door. De nieuwe posities worden aangeduid:

 • de commandopost van het regiment moet naar de steenweg Brugge-Kortrijk om zich in de Lakebossen op te stellen
 • I/11A zal worden opgesteld te Klaphulle en IV/11A te Ruislede leveren het algemeen steunelement
 • II/11A zal van het 1J vanuit Ruislede vuren
 • III/11A zal nabij Doomkerke ontplooien ten behoeve van het 2J

De positie Sterrewijk-Ruislede blijkt al snel onhoudbaar en de eenheden zijn nauwelijks aangekomen of worden alweer doorgestuurd. De korpscommandant van het 4J zendt de Iste Groep naar Beernem en verneemt daar de capitulatie. De IIde Groep komt om 05u20 aan te Ruislede en wordt daar verder gestuurd richting Brugge. De groep zit om 13u00 nog steeds vast in een verkeersopstopping te Oostkamp wanneer ook daar eindelijk het nieuws van de overgave aankomt. De IIIde Groep ontplooit bij dageraad te Doomkerke en verneemt er onmiddellijk het slechte nieuws. De groep wordt rond 09u00 naar Ruddervoorde gezonden. De IVde Groep tenslotte kan eveneens op zijn nieuwe stellingen ontplooien en komt te Ruislede terecht in de vlucht van het IV/1J. De kanonniers krijgen het bevel om zich eveneens naar Oostkamp te verplaatsen.

Om 08u40 tenslotte schrijft de staf van het VIde Legerkorps in zijn velddagboek dat Kolonel Ceressia de standaard van het regiment ingeleverd heeft en verdere instructies voor de ontwapening afwacht.

Na de capitulatie

Slachtoffers

EenheidNaamVoornaamFotoGraadStandKlas° op° te+ op+ teNota
10/IVARNOUTJulien, C.E.SdtMil2826.06.1908Wijtschate28.05.1940Brugge
OnbekendBLONDIAUXJeanSdt04.12.1913Bouffioulx13.07.1940Delmenhorst (D)Krijgsgevangene
10/IVCULOTMaurice, E.E.WMMil3814.08.1917Strépy27.05.1940Oostkamp
11/IVDE PILLECYNHenri, H.SdtMil3821.05.1918Dampremy18.05.1940De Pinte
8/IIIDROPSYPalmyreOLtAct31.08.1911Rance12.04.1945Prenzlau (D)Als krijgsgevangen omgekomen in luchtbombardement
3/IEQUETERRené, E.D.WMMil3505.07.1914Beloeil24.05.1940Gravelines (F)Was niet meer bij zijn eenheid
2/IGLINEURMauriceSdtMil4012.02.1921Dour17.06.1940Le Touquet (F)
1/IGOREZOmer, P.E.WMMil3828.04.1917Houdeng-Aimeries22.05.1940Eke
OnbekendMASSARTRaoul, A.BrigMil3113.04.1911Anderlues28.05.1940Klemskerke
10/IVNOELHuguesSdtMil3720.06.1917Erbisoeul27.05.1940Bellem
OnbekendPHILIPPARTEdgardOLtRes27.07.1909Bléharies20.07.1940PéruwelzOverleden aan verwondingen
OnbekendVAN MALDERFlorent, O.SdtMil3716.02.1918Varennes-sur-Allier (FR)27.05.1940Koolskamp

Bibliografie en Bronnen

 1. Beugnier, M., 1972, Historique des 10 et 11 A 1939-1940, Doornik: Fraternelle des Anciens Combattants des 10e et 11e Regiments d’Artillerie 1940-1945