12de Bataljon Transmissietroepen

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming 12de Bataljon Transmissietroepen | 12ème Bataillon de Troupes de Transmissions | 12TTr
Type Verbindingseenheid
Ontdubbeld van Regiment Transmissietroepen
Onderdeel van 12de Infanteriedivisie
Bevelhebber Majoor Paul Naudts
Standplaats Borsbeek
Samenstelling Staf
  Compagnie Telegrafisten (Kapitein A. Dubuisson)
  Compagnie Radiotelegrafisten (Luitenant Emile Pirlot)

Tijdens de mobilisatie

Staf/12TTr
Het 12de Bataljon Transmissietroepen (12TTr) werd op 2 september 1939, bij afkondiging van Fase C van het mobilisatieplan, te Gent onder de wapens geroepen als ontdubbelingsbataljon van het Regiment Transmissietroepen. Het bataljon wordt als organiek transmissiebataljon aangehecht bij de 12de Infanteriedivisie (12Div), een infanteriedivisie van Eerste reserve. 12TTr zal bijgevolg instaan voor het realiseren van telefoon- en radioverbindingen tussen het Hoofdkwartier (HK) van de 12Div en de Commandoposten (CP) van de eenheden van de divisie alsook tussen de eenheden onderling. Het bataljon zal telkens ook verbinding moeten maken met het hoger echelon van de divisie door aan te sluiten op het telefoon- en radionetwerk van de transmissie-eenheid van deze grote eenheid.

Na een korte periode in het Bruggenhoofd Gent verhuist de 12Div op 4 oktober naar Viersel aan het Albertkanaal om er de Sector Massenhoven – Herentals te bezetten. Op 1 november installeert het 12TTr zich te Berlaar voor een verblijf van vier weken. Eind november wordt de 12Div naar Bergen gestuurd voor de beveiliging van de Frans-Belgische grens. Het 12TTr volgt de divisie en marcheert via tussenstops te Mechelen en Neder-over-Heembeek in drie etappes naar Halle waar zij zich in de buurt van het divisiehoofdkwartier installeren. Op 4 januari 1940 verlaat de divisie Bergen om te verhuizen naar het zuidoostelijk gedeelte van de Versterkte Positie Antwerpen (VPA). De divisie neemt stelling achter de nieuw aangelegde anti-tankgracht [1] tussen het Kanaal Dessel – Turnhout – Schoten [2] en het Albertkanaal. Het divisiehoofdkwartier (HK Div) wordt nu opgesteld in het Fort 2 te Wommelgem. Het transmissiebataljon volgt het HK Div en verlaat Halle op 5 januari richting Borsbeek waar het bataljon gekantonneerd wordt.

Na de capitulatie

Slachtoffers

EenheidNaamVoornaamFotoGraadStandKlas° op° te+ op+ teNota
OnbekendPIRLOTEmileOLtRes02.10.1904Serinchamps26.10.1941Stargard (D)Krijgsgevangene

Bibliografie en Bronnen

  1. De oude forten en schansen van de VPA zijn verbonden door een nieuw aangelegde anti-tankgracht. De graafwerken voor de anti-tankgracht werden gestart in 1939 en de gracht werd pas voltooid in mei 1940. Vanuit de forten en de schansen kan scherend vuur afgegeven worden over de anti-tankgracht. Tussen de forten en schansen werden nieuwe bunkers gebouwd. De hoofdwegen die de anti-tankgracht kruisen konden worden afgesloten met Cointet-elementen, de secundaire wegen waren voorzien van wegneembare militaire bruggen. Gedetailleerde beschrijving van de bunkers langs de anti-tankgracht te noorden en oosten van de VPA [On line beschikbaar]:  http://www.antitankgracht.be/index-php/geschiedenis/  [Laatst geraadpleegd 10 augustus 2021]
  2. Het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is één van de zeven Kempische kanalen die de Maas met de Schelde verbinden. [On line beschikbaar]: https://binnenvaartinbeeld.com/nl/kanaal_dessel_turnhout_schoten/kanaal_dessel_turnhout_schoten [Laatst geraadpleegd 09 februari 2019].