5de Bataljon Transmissietroepen

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming 5de Bataljon Transmissietroepen | 5ème Bataillon de Troupes de Transmissions | 5TTr
Type Verbindingseenheid
Ontdubbeld van Regiment Transmissietroepen
Onderdeel van 5de Infanteriedivisie
Bevelhebber Kapitein-Commandant J. David
Standplaats Schepdaal
Samenstelling Staf
Compagnie Telegrafisten (Kapitein G. Furnal)
Compagnie Radiotelegrafisten (Kapitein G. Gueben)

 Tijdens de mobilisatie

Het bataljon transmissietroepen van de 5de infanteriedivisie werd op 1 september 1939 gemobiliseerd te Soignies. De eerste mobilisatiemaand werd doorgebracht te Mellet nabij Charleroi. Op 1 oktober 1939 verhuisde de eenheid naar Westerlo. Na een korte kampperiode te Leopoldsburg rond het jaareinde, belandde de verbindingseenheid in het Limburgse Millen. Het bataljon ontvangt op 20 december 1939 zijn definitieve benaming “5de Bataljon Transmissietroepen”. Op 1 mei 1940 tenslotte wordt de 5de infanteriedivisie aangeduid om ten zuidwesten van Brussel positie in te nemen op de dwarsstelling tussen Halle en Ninove. Het bataljon wordt te Schepdaal ingekwartierd.

De legerleiding besluit bij het uitbreken van de oorlog al snel om de 5de divisie naar de K.W. Stelling net ten noorden van Leuven te verplaatsen. Het bataljon vat samen met de rest van de divisie de tocht aan en heeft zijn standplaats te Kampenhout van 11 tot 16 mei. Het 5 Bon TTr trekt zich vervolgens terug naar het Bruggenhoofd Gent waar de 5de divisie opgesteld wordt in de sector Semmerzake-Munte ten zuidwesten van de stad.

Tijdens de aftocht naar Gent wordt op 17 mei halt gehouden te Wolvertem en op 18 mei te Erpe.

Van 19 tot 23 mei is het 5TTr gestationeerd te Zevergem.

De divisie verlaat het Bruggenhoofd Gent tijdens de nacht van 22 op 23 mei om zich achter het Afleidingskanaal van de Leie terug te trekken.

Op 23 mei wordt Deurle bereikt.

Het bataljon bevindt zich tussen 24 en 27 mei achtereenvolgens te Veldegem, Veldhoek en Hechte.

Op de dag van de capitulatie verzamelt het 5TTr aan de Hazelbeekstraat te Ruddervoorde. Het transmissiematerieel wordt ingeleverd aan de vijand te Beernem.

Na de capitulatie

Slachtoffers

Geen gesneuvelden bekend.

Bibliografie en Bronnen