13de Bataljon Genie

Situatie op 10 mei 1940

Type Geniebataljon
Ontdubbeld van 2de Regiment Genie
Onderdeel van 14de Infanteriedivisie
Bevelhebber Majoor Camille Jadoul
Standplaats Schulen
Samenstelling 1ste Compagnie (Kapitein R. Braine)
  2de Compagnie (Kapitein J. Bolle)

Tijdens de mobilisatie
Staf/13Gn
Het 13de Bataljon Genie (13Gn) werd gemobiliseerd als ontdubbelingsbataljon van het 2de Regiment Genie en vervoegt de 14de Infanteriedivisie (14Div) als het organieke bataljon genie van deze divisie.

Aan de vooravond van de oorlog is de 14Div ontplooid in de Sector Beringen-Stokrooie van de Dekkingsstelling achter het Albertkanaal.

De drie infanterieregimenten van de 14Div worden in lijn opgesteld langs het kanaal.  Het 35ste Linieregiment (35Li) bezet de linkerondersector en sluit aan op de stellingen van de 6de Infanteriedivisie (6Div), het 38ste Linieregiment (38Li) bezet de middenondersector terwijl het 36ste Linieregiment (36Li) op de rechterflank staat opgesteld en de junctie maakt met de 1ste Infanteriedivisie (1Div). Het HK van de 14Div is geïnstalleerd te Herk-de-Stad.

De staf van het 13Gn heeft op 9 mei 1940 zijn commandopost opgesteld te Schulen.

Staf/13Gn
Tijdens de namiddag plaatst het 13Gn een loopbrug over het Albertkanaal nabij de baan van Zolder naar Kermt in de ondersector van 36Li. Deze loopbrug moet het Peloton Verkenners  van 36Li toelaten om de eigen linies te bereiken bij de komende vernieling van de kanaalbruggen. In de vooravond worden in de ondersector van het 38Li de bruggen van Viversel en Genenbos over het Albertkanaal tot ontploffing gebracht. De brug van Viversel valt slechts gedeeltelijk in het water en bijkomende pogingen om het kunstwerk volledig te vernielen mislukken. Bij het 35Li wordt de brug van Tervant omstreeks 17u00 opgeblazen door de Belgische genie. Bij het 36Li worden, met uitzondering van de brug te Stokrooie, alle vaste bruggen over het kanaal rond 20u00 opgeblazen.


Staf/13Gn
Op 11 mei krijgt het bataljon het bevel om zich te verplaatsen naar Zelem. Op het Groot Hoofdkwartier is het intussen duidelijk geworden dat de vijand na de overval op de 7de Infanteriedivisie op 10 mei het Belgische front aan het Albertkanaal heeft weten te breken en oprukt in zuidwestelijke richting tussen Hasselt en Luik. De algehele terugtocht van het oostelijke deel van het Albertkanaal werd bevolen en het veldleger zal post vatten achter de K.W. Stelling tussen Antwerpen en Leuven. Het Cavaleriekorps zal hierbij een tussenstelling bezetten langsheen de Demer en de Gete. Om de aftocht in goede orde te laten verlopen, krijgt de 14de Infanteriedivisie het bevel om de dwarsstelling van Lummen in te nemen en zich zo ten dele naar het oosten te draaien.


Staf/13Gn
Majoor Jadoul geeft om 21u10 opdracht om de brug over de Zwarte Beek tussen Meldert en Mellaar te vernielen waardoor een van de binnenloopwegen van het 36Li afgesneden wordt.

Het bataljon kantonneert te Klerken, en wordt tijdens de voormiddag bezocht door Kolonel Beaupain, Commandant Genie van het III/LK.  Majoor Jadot meldt dat zijn compagnies de bruggen op de Handzamevaart en de Mandel ondermijnd hebben, en er de technische wachtdetachementen leveren.

Het bataljon ontvangt eveneens de opdracht om te Abele een lading landmijnen te gaan ophalen.

Het bataljon kantonneert nabij Vladslo.  Majoor Jadoul ontvangt instructies van de staf van het III/LK om de springinrichtingen van de bruggen tussen Diksmuide en Ieper aanpassen zodat deze zowel van op de westelijke als op de oostelijke oever kunnen aangezet worden.  Tevens vraagt Kolonel Beaupain om de vernieling van de spoorbrug van Boezinge over te doen aangezien het kunstwerk nog kan gebruikt worden door troepen te voet.

Na de capitulatie

Slachtoffers

EenheidNaamVoornaamFotoGraadStandKlas° op° te+ op+ teNota
1VINGERHOETSJozef, L.SdtMil3012.08.1910Duffel24.05.1940Ooigem
1VOGELSGerard, L.KplMil3018.01.1910Menen24.05.1940Ooigem

Bibliografie en Bronnen