28ste Bataljon Transmissietroepen

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming 28ste Bataljon Transmissietroepen | 28ème Bataillon de Troupes de Transmissions | 28TTr
Type Verbindingseenheid
Ontdubbeld van Regiment Transmissietroepen
Onderdeel van 1ste Cavaleriedivisie
Bevelhebber Majoor Jules Sterpin
Standplaats Rotheux Ronière
Samenstelling Staf
  Compagnie Telegrafisten (Lt P. Paesmans)
  Compagnie Radiotelegrafisten (Lt R. Toubeau)

Tijdens de mobilisatie

Het 28TTr werd op 1 september 1939 gemobiliseerd te Haren bij de afkondiging van de Fase C van het moblisatieplan.

Drie dagen later is het bataljon klaar om de de 1ste Cavaleriedivisie in de Ardennen te vervoegen. Na een kort oponthoud te Oney komt het 28TTr aan te Arville nabij Poix-Saint-Hubert.

Rond het jaareinde is het bataljon even te Tellin gestationeerd. Op 14 januari 1940 wordt de eenheid verplaatst naar Rotheux waar de commandopost bij het uitbreken van de oorlog nog steeds opgesteld staat. Het bataljon heeft een dubbele rol en levert enerzijds de verbindingstroepen van de 1ste Cavaleriedivisie waartoe het organiek behoort, maar werkt anderzijds tevens ten behoeve van de staf van de Groepering Keyaerts.

Het 28TTr zal tijdens de eerste zes oorlogsdagen de terugtocht van het hoofdkwartier van de Groepering Keyaerts volgen. Aan het eind van de dag verlaat het hoofdkwartier het dorp Saint-Hubert om zich in het Vooruitgeschoven Inlichtingencentrum (Centre de Renseignements Avancé oftewel CRA) van Mache-en-Famenne te gaan installeren. Het 28TTr volgt de staf.

De transmissie-eenheden van de cavalerie beschikten over heel wat motorvoertuigen.

De staf van de Groepering K steekt de Maas over en stelt zich op te Sonheit-Tinlot. Het nieuwe hoofdkwartier wordt ondergebracht in het kasteel van de markies Jean Impériali. Deze locatie werd reeds tijdens de mobilisatie opgenomen in de planning en het 28TTr kan dan ook het voorbereide verbindingsplan gebruiken.

Dit hoofdkwartier wordt tijdens de avond alweer gesloten. De Groepering Keyaerts wil zich te Oteppe gaan vestigen en het 28TTr krijgt het naburige Lamontzée aangeduid als nieuwe standplaats. De installatie te Oteppe gaat echter niet door en de Groepering Keyaerts trekt door naar Namen.

De nieuwe standplaats voor het hoofdkwartier wordt Malonne waar de staf wordt ondergebracht in het Institut Saint-Berthuin, een grote school voor secundair onderwijs. Het 28TTr kantonneert te Gros-Buisson.

Aan het eind van de dag vervoegt de staf van de Groepering Keyaerts het kasteel van Ways-Ruart te Glabais, ten noordoosten van Genappe. Het 28TTr wordt te Glabais ondergebracht.

Het hoofdkwartier brengt de dag door te Glabais. Bij valavond wordt een nieuwe verplaatsing bevolen, dit keer naar Kasteel-Brakel.

De staf van Luitenant-generaal Keyaerts brengt de dag door op het kasteel te Kasteel-Brakel.

Militairen van de transmissietroepen laden een vrachtwagen te Vilvoorde in 1939.

Het hoofdkwartier van de Groepering Keyaerts wordt naar Herzele gestuurd, maar besluit om zich even verderop te Oosterzele te installeren. Herzele blijkt immers in de Britse operatiezone te liggen. De Groepering Keyaerts wordt formeel ontbonden. Luitenant-generaal Keyaerts krijgt het bevel over het Cavaleriekorps. Het 28TTr zal tot het eind van de veldtocht bij de 1ste Cavaleriedivisie blijven. De divisiestaf wordt overgebracht naar Beervelde.

Tijdens de avond krijgt de 1ste Cavaleriedivisie het bevel om richting Zeeschelde op te rukken om de Scheldeoever te gaan bewaken tussen Terneuzen in het westen en Doel in het oosten. De Belgen willen vermijden dat de Duitsers een landing vanuit Walcheren uitvoeren. Het hoofdkwartier van de divisie blijft te Beervelde. Het 28TTr kantonneert te Peerdeke, net ten oosten van Destelbergen.

De divisiestaf wordt overgeplaatst naar Sint-Gillis-Waas maar besluit te opereren van uit Sint-Janstreen nabij Hulst, net over de Nederlandse grens.

Het divisiehoofdkwartier start de dag te Sint-Jansteen maar wordt vervolgens overgebracht naar Axel. Aan het eind van de dag verplaatst de staf zich naar Boekhoute. Het 28TTr blijft bij het hoofdkwartier.

Bij de voltooiing van de terugtocht van het leger naar de lijn Terneuzen-Gent-Oudenaarde plaatst de 1ste Cavaleriedivisie zijn nieuwe hoofdkwartier te Boekhoute.

Het 28TTr kantonneert de Boekhoute.

Het 28TTr kantonneert de Boekhoute.

Tijdens de avond van 23 mei verlaat de divisiestaf Boekhoute met als nieuwe bestemming Sint-Margriete. Het 28TTr zal ook op deze locatie kantonneren.

Het 28TTr kantonneert de Sint-Margriete.

Het 28TTr kantonneert de Sint-Margriete.

De divisiestaf en ook het 22TTr verlaten Sint-Margriete en verhuizen naar Oostkerke.

Het hoofdkwartier van de divisie bevindt zich op het kasteel aan de Maalsesteenweg te Sint-Kruis nabij Brugge en verhuist tijdens de loop van de voormiddag naar Sint-Pieters aan de westrand van de stad. Het 28TTr verhuist van Male naar Nieuwege, een gehucht van Varsenare gelegen langs het kanaal Brugge – Oostende. Om 22u30 wordt Luitenant Lejeune, adjunct van Majoor Sterpin, uitgestuurd met een ploeg telefonisten naar de civiele centrale van Brugge. De militairen zullen de centrale draaiende houden tot na de capitulatie.

Na de overgave verzamelen de verschillende detachementen van het 28TTr zich in het kantonnement van het bataljon te Nieuwege. Het bataljon blijft te Nieuwege tot 30 mei wanneer de ontruiming van de kantonnementen en het proces van de gevangenname start. De wapens en munitie worden op bevel van de bezetter overgebracht naar Klemskerke.

Het bataljon verplaatst zich van Nieuwege naar Veldhoek en overnacht hier. Op 31 mei trekt de eenheid verder naar Avermaat.

Na de capitulatie

Het 28TTr blijft in Avermaat tot 2 juni wanneer de colonne verder rijdt naar Berchem nabij Antwerpen om hier alle voertuigen aan de Duitse autoriteiten over te maken. De manschappen marcheren vervolgens te voet naar het grote verzamelkamp voor krijgsgevangenen in het Kamp van Brasschaat. Het bataljon wordt echter onderschept bij de doortocht te Merksem. De troep en de onderofficieren worden hier geïnterneerd in het fort. De officieren worden verzameld in de Sint-Michielsschool en zullen omstreeks 20u00 naar Kalmthout begeleid worden. Hier gaat het officierenkader aan boord van een krijgsgevangenentrein met bestemming Dortmund. Het groepje officieren van het 28TTr bestaat dan uit Majoor Sterpin, de Luitenanten Gaston Lejeune, Paul Paesmans, Victor Roland, Robert Toubeau en Gaston Bergiers, en de Onderluitenanten Charles Boton en Paul Lucas. De administratieofficier Gaston Bergiers beschikt dan nog over ongeveer 25.000 Frank in baar geld uit de bataljonskas. Dit wordt bij aankomst in Duitsland verdeeld onder de officieren van het actieve kader. Het kasboek wordt vernield.

Slachtoffers

EenheidNaamVoornaamFotoGraadStandKlas° op° te+ op+ teNota
OnbekendKIVITSAlfons, L.SdtMil3515.06.1914Schaarbeek17.05.1940Asse

Bibliografie en Bronnen

  1. Dossier 28TTr, Sectie Classified Archives, Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid, Ministerie van Defensie.