3de Bataljon Genie

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming 3de Bataljon Genie | 3ème Bataillon de Génie | 3Gn  
Type Geniebataljon  
Ontdubbeld van 3de Regiment Genie  
Onderdeel van 3de Infanteriedivisie  
Bevelhebber Majoor Antoine Kindt  
Standplaats Bressoux  
Samenstelling 1ste Compagnie (Kapitein-commandant L. Purnode) Kazerne Chartreuse, Luik
  2de Compagnie (Kapitein T. Dantinne) Bressoux
  Peloton Park (Onderluitenant L. Thirion) Bressoux

Tijdens de mobilisatie

Staf/3Gn
Het 3de Bataljon Genie (3Gn) werd gemobiliseerd te Longdoz nabij Luik op 1 september 1939 als ontdubbelingsbataljon van het 3de Regiment Genie en wordt toegevoegd aan de 3de Infanteriedivisie (3Div). Hoewel het bataljon instaat voor de directe geniesteun aan de troepen van de 3de Infanteriedivisie, worden manschappen en materieel tijdens de mobilisatie in hoofdzaak gebruikt voor het uitvoeren van veldwerken en algemene geniewerken binnen de Versterkte Positie Luik. Vanaf de afkondiging van het algemeen alarm dient het bataljon deze opdrachten te beëindigen en zal het 3Gn geleidelijk aan zijn rol als bataljon genie van de 3Div hernemen.

Detachement forten/3Gn
Het bataljon levert ook nog kleine detachementen ter sterkte van een onderofficier en een tiental manschappen aan elk van de moderne forten van de PFLI gordel. Deze vier detachementen zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van diverse werken in de onmiddellijke omgeving van de forten van Eben-Emael, Aubin-Neufchâteau, Battice en Tancrémont. Zo wordt het fort van Battice ondersteund door een detachement van tien genisten onder bevel van Sergeant Maréchal. Het fort van Tancrémont wordt gesteund door de sectie van Sergeant Claes die eveneens over een tiental manschappen beschikt [2].

Staf/3Gn
Door de Duitse doorbraak langs het Albertkanaal te Vroenhoven en Veldwezelt besluit de legerleiding reeds tijdens de avond van 10 mei dat de infanterieposities tussen de forten van de PFLII gordel ten oosten van de stad niet kunnen behouden worden door het IIIde Legerkorps. Het korps maakt bijgevolg plannen om zijn intervaltroepen terug te trekken uit de PFLII om op de linkeroever van de Maas een nieuwe linie in te nemen van bij de rivieroever te Lixhe, over de stad Luik heen, tot aan de posities van de Groepering K aan de Ourthe.

Ten gevolge van deze beslissing wordt het 3Gn tijdens de loop van de dag naar Ans op de rechteroever teruggebracht. De manschappen werken op de eerste oorlogsdag hoofdzakelijk aan het uitvoeren van diverse vernielingswerken. Het bataljon heeft maar liefst 64 vernielingsploegen op het terrein en is onder meer verantwoordelijk voor het dynamiteren van de bovengrondse installaties van de koolmijnen te Cheratte en Blegny-Trembleur.

Staf/3Gn
Na de terugtrekking op de westelijke oever van de Maas wordt de ganse 2de Infanteriedivisie naar de K.W. Stelling geëvacueerd. De 3de Infanteriedivisie, en dus ook het 3Gn, zal tijdens de nacht samen met de overblijvende troepen van het IIIde Legerkorps (III/LK) naar het zuidwesten afreizen. Het 3Gn verlaat Ans rond 20u30 en zal tijdens de nacht de aftocht verder zetten.

Staf/3Gn
Het 3Gn bereikt Waret-l’-Eveque rond 10u30. Het bataljon blijft de ganse dag ter plekke en vertrekt rond 20u00 richting Temploux. De mars zal lopen via Bierwart, Hingeon, de noordrand van Namen en Rhisnes. De grote baan van Namen richting Nijvel zit propvol Belgische troepen. Wanneer de Luftwaffe de troepenconcentraties ontdekt volgt een hevige luchtaanval waarbij bijzonder veel slachtoffers vallen bij talrijke detachementen van de 1ste Divisie Ardeense Jagers en de artillerie. Het zwaartepunt van het bombardement ligt te Temploux dat tussen 15u00 en 18u00 continu gebombardeerd wordt. Enkele militairen van het 3Gn die zich reeds te Temploux bevonden sneuvelen in het bombardement, onder hen de Soldaten Etienne, Fabry, Gérard, Lieckens en Roscam.

Staf/3Gn
Het gros van de colonne komt tijdens de vroege ochtend aan te Temploux waar kantonnementen worden ingenomen. Het bataljon zal uiteindelijk Temploux verlaten rond 21u00 na het invallen van de duisternis. Ze hebben het bevel gekregen om zich naar Fleurus te begeven.

Na een bijzonder moeizame tocht omwille van het drukke militaire verkeer komt het 3Gn tijdens de voormiddag aan te Fleurus. Op het middaguur begeeft Majoor Kindt zich naar een bijeenkomst van alle bevelhebbers van de 3Div om verdere instructies voor de aftocht naar Vlaanderen in ontvangst te nemen. De paardenwagens zullen per trein naar Bellem bij Brugge getransporteerd worden. Zoveel mogelijk manschappen worden over de baan naar Vlaanderen gestuurd in de weinige vrachtwagens waarover het bataljon beschikt. Wie geen plaats vindt op een vrachtwagen zal eveneens de trein vervoegen. Vanaf 12u30 beginnen de voorbereidingen voor de verplaatsing.

De colonne vrachtwagens bereikt Gellingen.

De tweede etappe van de tocht naar Vlaanderen brengt de vrachtwagens van het 3Gn van Gellingen naar Sint-Kornelis-Horebeke. Hier wordt opnieuw overdag halt gehouden.

Tijdens de derde nacht wordt van Horebeke naar Bellem gereisd. De ganse 3de infanteriedivisie zal in reserve gaan om te herstellen van de chaotische terugtocht uit Luik.

Het 3Gn blijft in reserve te Bellem.

Het 3Gn blijft in reserve te Bellem.

Het 3Gn blijft in reserve te Bellem.

De 3de Infanteriedivisie wordt naar het nieuwe front aan de Leie gestuurd. Het 3Gn verlaat Bellem en verplaatst zich via Lotenhulle, Poeke, Kanegem en Dentergem naar Markegem.

Staf/3Gn
Het bataljon is actief aan de Leie en voert diverse werken uit in de sector van de 3de Infanteriedivisie. Te Harelbeke en Ooigem worden twee loopbruggen over de rivier geslagen om de terugtocht van de laatste Belgische troepen vlotter te laten verlopen.

Door het 3Gn verwoeste kerktoren van de Sint-Salvatorkerk te Harelbeke.

Staf/3Gn
Gedurende de ganse voormiddag worden explosieven aangebracht in de kerktoren van Harelbeke om het gebruik van dit bouwwerk als observatiepost aan de vijand te ontzeggen. Het centrum van Harelbeke ligt op de oostelijke oever van de Leie en zal dus bij een eventueel gevecht langs de Leie in handen vallen van de vijand. Tijdens het aanbrengen van het vernielingsdispositief verdrinkt een soldaat van de genie (Sdt Seret – TBC) in de Leie toen hij de rivier wou overzwemmen met een lont om de springstoffen in de kerk te verbinden met het ontstekingsmechanisme op de andere Leie-oever. Om 11u00 wordt de toren van de kerk te Harelbeke opgeblazen. De kerktoren van Ooigem ondergaat het zelfde lot. Tijdens de nacht van 22 op 23 mei wordt het 3Gn doorgestuurd naar de omgeving van Kuurne. De verplaatsing vindt plaats tussen 03u00 en 05u30.

Op 24 mei breken de Duitsers definitief door het Belgische Leiefront rond Kortrijk en moeten onze eenheden terugtrekken. Terwijl de gevechtseenheden de vijandelijke opmars richting Ieper en Roeselare trachten tegen te houden, worden alle andere troepen teruggetrokken. De manschappen van het 3Gn verplaatsen zich noordwaarts en bereiken onder aanhoudend vijandelijk artillerievuur de brug van Izegem. De manschappen overnachten in het bos Het Veld nabij Manegem.

Het 3Gn houdt zich overdag schuil en trekt bij valavond verder naar Veldhoek.

Aan het eind van de dag verplaatst het bataljon zich naar Ruddervoorde. De manschappen overnachten hier.

Het bataljon zal een laatste keer ingezet worden langsheen het kanaal van Brugge naar Gent wanneer de manschappen tijdens de namiddag naar Oostkamp gestuurd worden. Er wordt verwacht dat het 3Gn ook hier vernielingswerken moet gaan uitvoeren. Het nieuws van de nakende nederlaag wordt echter steeds duidelijker en rond 17u30 wordt de bataljonsvlag overhandigd aan de staf van de 3de infanteriedivisie om er voor te zorgen dat deze niet in handen van de vijand zou vallen.

Het 3Gn wordt nog een laatste keer teruggetrokken. De allerlaatste etappe moet de eenheid naar Torhout brengen.

Het bataljon is nog steeds onderweg richting Torhout wanneer rond 07u00 het nieuws van de overgave bekend gemaakt wordt. De manschappen moeten te Ichtegem kantonneren om de verdere instructies voor hun gevangenname af te wachten. Op 2 juni word iedereen afgevoerd naar Lozer nabij Deinze. De troep wordt hier gedemobiliseerd, terwijl het kader doorgestuurd wordt naar Lokeren. Hier worden de onderofficieren naar huis gestuurd. De officieren belanden uiteindelijk in een doorgangskamp te Dortmund en worden van daaruit naar de verschillende kampen gezonden.

Na de capitulatie

Slachtoffers

EenheidNaamVoornaamFotoGraadStandKlas° op° te+ op+ teNota
OnbekendBOULANGERClément, Jean FrançoisSdtMil3001.03.1910Angleur12.05.1940Avennes
1COLLETTEHenri, Hubert NicolasSdtMil3618.01.1916Ayeneux18.05.1940Wetteren
2ETIENNERobert, AlphonseSdtMil3709.05.1917Falisolle12.05.1940Temploux
OnbekendFABRYJean, Emile FernandSdtMil3731.07.1917Grez-Doiceau12.05.1940Temploux
1GEKIEREGeorges, JulienSdtMil2717.11.1906Gent28.05.1940Slijpe
1GERARDWilly, Georges GhislainSdtMil3523.01.1914Montigny-le-Tilleul12.05.1940Temploux
2LIEKENSFrans, JulesSdtMil3618.12.1915Herentals12.05.1940Temploux
1ROSCAMRemi, Théophile AlphonseSdtMil3701.08.1917Sint-Maria-Lierde12.05.1940Temploux
OnbekendSERETJean, Louis Henri EmileSdtMil3624.05.1916Chaudfontaine25.05.1940Lendelede
OnbekendTILKENSMichiel, H.SdtMil2914.06.1909Velm15.05.1940Eeklo

Bibliografie en Bronnen

  1. Brochure “Fastes 1939-1940-1944 du 3e Régiment de Génie” (met dank aan het Geniemuseum te Jambes)
  2. Voor zover is kunnen achterhaald worden bestond de sectie van Sergeant Claes, die in steun werd gestuurd van het fort van Tancrémont, uit volgende militairen: Sdt Camby, Sdt Chaudoir, Sdt Clercq, Sdt Damery, Sdt Garnier, Sdt Ghisse, Sdt Houbrexhe en Sdt Laguesse.