Aankoopmagazijn voor het Wagenpark

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming Aankoopmagazijn voor het Wagenpark
Magasin d’Achat du Charroi | MAC
Type Logistieke steuneenheid
Ontdubbeld van n.v.t.
Onderdeel van Directie voor Aan- en Afvoer van de Achterwaartse Zone
Bevelhebber Majoor IMF Henri Jansseune
Adjunct Lt T. Desmet
Standplaats Afrikalaan 104, Gent
Samenstelling Directie
  Secretariaat (Kapitein-commandant John Dufour)
  Boekhouding (1ste Kapitein BVM François Philipsen)
  Ontvangsten (Luitenant A. Van Den Abeele)
  Verzendingen (Onderluitenant BVM J. Respeliers)
  Materiaalbeheer (1ste Kapitein BVM Jean Van Der Straeten)
  Compagnie Administratie (Kapitein-commandant Edgard Lefèvre)

Het Aankoopmagazijn voor het Wagenpark is verantwoordelijk voor de onvangstname, stockering en distributie van nieuw aangekochte motorvoertuigen en vervangstukken voor het wagenpark. De installaties bevinden zich aan de Afrikalaan 104 te Gent.

Het magazijn blijft op deze locatie tot en met 17 mei, wanneer de belangrijkste voorraden per trein geëvacueerd worden naar Poperinge. Dit treinstel bestaat uit 33 wagons die volgens Kapitein-commandant Lefevre ongeveer 60% aan de reserve aan wielvoertuigen en wisselstukken van ons leger bevatten. De trein staat onder bevel van Luitenant Van Austrade, adjunct van Majoor Jansseune.

Het treinstel komt vast te zitten in het station Menen op 18 mei en kan slechts na lang onderhandelen zijn reis verder zetten. Het doel is om de stocks naar Saint-Etienne over te brengen. Op 19 mei raakt de trein echter opnieuw geblokkeerd, dit maal te Saint-Omer. Er zit niets anders op dan rechtsomkeer te maken naar Calais.

De korte tocht van Saint-Omer naar de Gare de Rivière Neuve nabij Calais zal twee dagen in beslag nemen en de trein komt aan op 21 mei te 19u00. De Duitsers hebben de dag voordien de Atlantische kust bereikt te Abbeville en de geallieerde legers afgesneden. Het Aankoopmagazijn heeft geen uitweg meer. Een telegram naar de Belgische ambassade te Parijs kan geen zoden aan de dijk brengen.

Op 23 mei wordt het duidelijk dat de val van Calais nabij is. Het Britse leger heeft een anti-tankkanon opgesteld in de nabijheid van de trein en het station wordt regelmatig bestookt door vijandelijke vliegtuigen. Dit station staat vol geblokkeerde treinen met diverse detachementen van ons leger. Het I/62Li bevindt zich ook in de buurt en tracht nog een verdedigingslinie op te werpen met de weinige beschikbare wapens. De volgende dag, op 24 mei, wordt het station aangevallen door Duitse pantsers. De manschappen van het magazijn kunnen wegvluchten naar de stad. Na de middag kan Luitenant Van Austrade zo’n 200 manschappen van het uiteengeslagen 62Li verzamelen in Calais. De Britten verlaten de stad en trekken zich terug naar Duinkerke. De ongewapende Belgen besluiten dan maar eveneens uit Calais weg te marcheren en zetten zich op weg naar ons land. De colonne wordt op 25 mei gegrepen door Duitse motorwielrijders. Het Aankoopmagazijn gaat de krijgsgevangenschap in.

Na de capitulatie

Slachtoffers

Geen gesneuvelden bekend.

Bibliografie en Bronnen