Groep Artillerie VIILK

Reglementaire benaming Groep Artillerie van het VIIde Legerkorps | Groupement d’Artillerie du VIIème Corps d’Armée
Type Veldartillerie
Ontdubbeld van n.v.t
Onderdeel van VIIde Legerkorps
Bevelhebber Majoor E. Pinchart
Standplaats Pittem
Samenstelling 1ste batterij van 4 x Ob6″
2de batterij van 4 x Ob6″
3de batterij van 4 x C75M34 Bofors (Luitenant P. Fourmarier)

Staf Groep Artillerie VII/LK
De Groep Artillerie VIIde Legerkorps werd op 22 mei opgericht te Pittem met de restanten van de beide batterijen met Britse 6-duim houwitsers van de Versterkte Positie Namen. De groep ondersteunt de 1ste en 2de Divisie Ardeense Jagers die op dat ogenblik aan het Leiefront ontplooid worden en samen zullen opereren onder het commando van het VIIde legerkorps.

1ste en 2de Bij/Groep Artillerie VII/LK
De 6″ houwitsers van de 1ste en 2de Bij worden doorgestuurd naar een stelling ten noordwesten noordwesten van Oostroosebeke, tussen Ginste en Haantjeshoek. Bij aankomst in de late namiddag blijken nabij de aangeduide positie reeds de houwitsers van de IV/5A te staan. Deze groep verplaatst zijn geschut en maakt plaats voor de 6″ houwitsers.

Staf Groep Artillerie VII/LK
In eigen land begint de slag aan de Leie. De 2de Divisie Ardeense Jagers gaat bij Deinze in stelling, met het 5ChA in Deinze zelf, 6ChA in Gottem en 4ChA in Olsene-Dentergem. Acht artilleriegroepen toebehorend aan 4A en 12A worden toegevoegd voor directe vuursteun. De Sectie C75M34 Bofors van Lt Foumarier van 20A wordt ingedeeld bij het 4A.

1ste en 2de Bij/Groep Artillerie VII/LK
De houwitsers 6″ van de 1ste en 2de Bij staan nog steeds opgesteld ten noordwesten van Oostroosebeke.

5/34A wordt 5/20A
Lt Gothot van 5/34A brengt de resterende C75M34 Bofors vanuit Meulebeke waar zijn batterij zich bevond naar de Leiestreek waar de Sectie van Lt Fourmarier stond opgesteld. 34A was het Versterkings- en opleidingsregiment die de miliciens in opleiding en reservisten vrij van mobilisatie van 20A opving bij het uitbreken van de oorlog op 10 mei. De twee eenheden worden gefusioneerd waardoor de Sectie Fourmarier nu met vijf vuurmonden weer tot een volwaardige batterij wordt uitgebouwd en omgedoopt wordt tot 5/20A. Deze nieuwe batterij wordt overgeheveld naar pas opgerichte Groep Artillerie VII/LK zal de komende twee dagen intens betrokken raken bij de gevechten aan de Leie.

5/20A
Luitenant Fourmariers batterij legt op 28 mei de wapens neer nabij Tielt.

Na de capitulatie

Slachtoffers

Geen gesneuvelden bekend.

Bibliografie en Bronnen