Hulptroepen van het Luchtwapen

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming Regiment Hulptroepen van het Luchtwapen | HuT Lu
Troupes Auxilliares de l’Aéronautique | TA Aé
Type Vliegveldverdediging en Werkbataljons
Ontdubbeld van
Onderdeel van Militaire Luchtvaart
Bevelhebber Luitenant-Kolonel De Cartier
Standplaats Diverse
Commandopost te Steenokkerzeel
Samenstelling Staf
I Bataljon (Sint-Denijs-Westrem) 1ste Compagnnie Mitrailleurs Moerbeke (Vliegveld 35)
2de Compagnnie Mitrailleurs Schaffen (Vliegveld 9)
3de Compagnnie Mitrailleurs Stene (Vliegveld 3)
4de Compagnnie Mitrailleurs Bierset (Vliegveld 2)
II Bataljon (Vilvoorde) (Majoor Bonnevie) 7de Compagnnie Mitrailleurs Goetsenhoven (Vliegveld 7)
8ste Compagnnie Mitrailleurs Nijvel (Vliegveld 10)
9de Compagnnie Mitrailleurs Melsbroek (Vliegveld 39)
10de Compagnnie Mitrailleurs Bevekom (Vliegveld 21)
III Bataljon (Sijsele) (Majoor H. Fenau) 13de Compagnie Arbeiders Lombardsijde (Vliegveld 40)
14de Compagnie Arbeiders Zele (Vliegveld 36)
15de Compagnie Arbeiders Knokke (Vliegveld 4)
16de Compagnie Arbeiders Sijsele (Vliegveld 28)
IV Bataljon (Grimbergen) 19de Compagnie Arbeiders Zaventem (Vliegveld 13)
20ste Compagnie Arbeiders Belsele (Vliegveld 37)
21ste Compagnie Arbeiders Aalter (Vliegveld 26)
22ste Compagnie Arbeiders Grimbergen (Vliegveld 41)
23ste Doorgangscompagnie (Sint-Denijs-Westrem)

 Tijdens de mobilisatie

Staf/TA Aé
De Hulptroepen van het Luchtwapen (TA Aé) zijn verdeeld over twee bataljons mitrailleurs en twee bataljons arbeiders. De taak van de eerste groep bestaat uit het leveren van nabije luchtverdediging van de vliegvelden. Hierdoor beschikken de eenheden over Maxim mitrailleurs op luchtafweeraffuit. De compagnies zijn bij het uitbreken van de oorlog verdeeld over de diverse vredestijd vliegvelden en enkele oorlogsvliegvelden naar waar de smaldelen zullen uitwijken.

De compagnies van de bataljons arbeiders zijn allen toegewezen aan de verschillende oorlogsvliegvelden waar hun taak bestaat in het klaarmaken en onderhouden van de pistes en de gebouwen. Hun werk is dan ook grotendeels klaar bij het uitbreken van de oorlog. Tijdens de campagne worden ze mee ingezet voor het uitvoeren van herstellingen aan de pistes na bombardementen en het operationeel houden van de diverse vliegpleinen.

Staf/TA Aé

Het militaire vliegveld van Knokke na het bombardement van 10 mei 1940 [1].

Tijdens de rest van de veldtocht zullen de eenheden samen met de smaldelen teruggetrokken worden naar het steeds kleiner wordende aantal vliegvelden in Vlaanderen. Een aantal eenheden blijft bij de smaldelen van de drie regimenten die naar Frankrijk geëvacueerd worden en belandt uiteindelijk in Zuid-Frankrijk. De laatste luchtafweermitrailleurs die in ons land gebleven zijn beëindigen de veldtocht op de vliegvelden van Stene en Lombardsijde waar de allerlaatste toestellen van onze militaire luchtvaart een onderkomen vinden.

 

I/TA Aé
2/I/TA Aé
De commandopost en het grootste gedeelte van de 2de Compagnie Mitrailleurs (2CieMi) bevindt zich op het vliegveld van Schaffen. Bij het uitbreken van de oorlog bevinden zich ook heel wat vliegtuigen op het vliegveld van Schaffen. Naast de vliegtuigen van het 1ste en het 2de Smaldeel van I/2Lu is het 7de smaldeel van III/3Lu uit Evere met 7 Fairey Fox VIII.C toestellen en het 5de Smaldeel van III/2Lu uit Nijvel eveneens met haar Fairey Fox te Schaffen ontplooid voor manoeuvres die zouden plaatsvinden op 10 mei 40 te Beverlo. In totaal stonden 50 vliegtuigen deels gegroepeerd, deels verspreid op het 700m bij 700m grote vliegveld. Wanneer het vliegveld bij eerste klaarte wordt gebombardeerd wordt het merendeel van de vliegtuigen op de grond vernietigd en raakt heel wat infrastructuur beschadigd. Er sneuvelen tientallen militairen tijdens het bombardement onder hen de Soldaat Loozen van 2/I/TA Aé.

Een detachement (peloton?) van de 2CieMi bevindt zich vermoedelijk op het vliegveld van Deurne. Naast het detachement van 2/I/TAé heeft ook de 3de Sectie van 8/2DTCA één van zijn twee Bofors C40mm luchtafweerkanonnen langs de startbaan opgesteld. Omstreeks 05u05, twintig minuten nadat de Iste Groep van het 1Lu Deurne had verlaten komen de Duitse bommenwerpers aan en bombarderen het verlaten vliegveld. Bij het bombardement komt de Soldaat Versin om het leven.

3/I/TA Aé
Hoewel de 3de Compagnie Mitrailleurs (3Cie Mi) zijn commandopost had opgesteld in Stene moet er ook een detachement (peloton?) afgedeeld zijn naar Knokke (TBC). Na de afkondiging van het alarm nemen de manschappen hun stellingen in. Om 05u30 zien ze de twaalf Fairey Fox van het 6de smaldeel van III/2Lu, die gestationeerd zijn op de piste van Knokke-Zoute voor een schietoefening boven zee, opstijgen. Onmiddellijk na het vertrek van de vliegtuigen wordt het vliegveld door de Duitsers wordt gebombardeerd waarbij meerdere slachtoffers vallen onder de militairen van de 3Cie Mi. De Soldaten Degelaen, Jacobs en Smets komen om op het vliegveld, de Soldaten Frederickx en Van Ham worden nog overgebracht naar het hospitaal van Brugge maar overlijden later aan hun verwondingen.

4/I/TA Aé
Zwevezele

II/TA Aé
7/II/TA Aé
De 7de Compagnie Mitrailleurs (7Cie Mi) staat opgesteld op het vliegveld van Goetsenhoven. Het vliegveld van Goetsenhoven bevindt zich op een drietal kilometer van Tienen langs de N64 van Tienen naar Hannuit. Na afkondiging van het alarm nemen de manschappen van de compagnie eveneens hun stellingen in. De operationele smaldelen van1Lu verlaten als eerste het vliegveld richting oorlogsvliegvelden. Het 4de Smaldeel Vliegopleiding (4/EPil) dat zich bij eerste klaarte nog te Goetsenhoven bevindt mag slechts als laatste het vliegveld verlaten en was nog niet opgestegen toen de Duitse Luftwaffe het vliegveld omstreeks 05u05 met een vijftiental vliegtuigen aanviel. Het smaldeel verliest al zijn vliegtuigen. Bij de 7CieMi sneuvelen Luitenant Robecyn en de Soldaten Lenders en Rypens.

I/TA Aé
3/I/TA Aé

Opmeten van de schade na het bombardement van het vliegveld van Knokke op 10 mei 1940

Op 12 mei omstreeks 12u30 wordt het vliegveld van Knokke een tweede keer gebombardeerd. Bij dit bombardement raakt de Sgt Coomans van de 3Cie zwaar gewond. Hij wordt eerst overgebracht naar het hospitaal van Heist en vervolgens naar het reservehospitaal Nr 47 in het Strandhotel (Grand Hotel de la Plage) te Oostende. Wanneer dit hospitaal door de Duitsers gebombardeerd wordt op 24 mei wordt het voor hem fataal. Hij bezwijkt op 25 mei aan zijn verwondingen.

Staf/II/TA Aé
Te Aalter ondergaat de IIde Groep van het 1ste Luchtvaartregiment (II/1Lu) in de vroege ochtend een zwaar luchtbombardement. De posities van het 2de Smaldeel Depot en Onderhoud (2DP/II/1Lu) van deze groep worden zwaar getroffen. De meeste slachtoffers vallen in en rond de hoeve Martens, naast de Rijkswachtkazerne. Soldaat Camiel Vandendriessche, een 27-jarige mitrailleurschutter, verliest het leven. Zijn 21-jarige collega Albert Van Goidsenhove, wordt nog in allerijl naar de Sint-Antoniuskliniek overgebracht. In hetzelfde smaldeel vallen nog twee gewonden. Er is geen ambulance aanwezig, en de slachtoffers werden door Majoor Bonnevie, de bevelhebber van het II/TA Aé, met zijn stafwagen naar de Sint-Antoniuskliniek gebracht. Daar komen die ochtend nog eens zeven gekwetsten toe.

Na de capitulatie

Slachtoffers

 

Bibliografie en Bronnen

  1. Foto genomen door Jo Eggermont, uitbater van het restaurant van het burgergedeelte van het vliegveld van Knokke. Hij nam de foto op 10 mei. De foto werd getrokken door het raam van een bureel op de bovenverdieping van het restaurant. Jo Eggermont kwam om op 12 mei 1940 bij het tweede bombardement op het vliegveld van Knokke. Foto ter beschikking gesteld door Guido Acke.
  2. Melding overlijden van Sgt Mil Coomans Maurice Gustaaf ten gevolge van de luchtbombardementen op Oostende van 24 en 25 mei . [On Line beschikbaar]: http://www.oostendsenostalgie.be/?p=544 [Laatst geraadpleegd 9 september 2017].