15de Bataljon Genie

Situatie op 10 mei 1940

Type Geniebataljon
Ontdubbeld van 2de Regiment Genie
Onderdeel van 18de Infanteriedivisie
Bevelhebber Majoor U. Panier
Standplaats Vooruitgeschoven Stelling Verbindingskanaal Maas-Schelde
Sector Sint-Lenaarts – Arendonk
Commandopost te Kasterlee
Samenstelling 1ste Compagnie (Kapitein J. Kottgen) Turnhout
2de Compagnie (Kapitein-commandant E. Iahn) Retie

Tijdens de mobilisatie

Staf/15Gn
Het 15de Bataljon Genie (15Gn) wordt gemobiliseerd in september 1939 bij afkondiging van Fase D van het mobilisatieplan. Het bataljon wordt aangehecht bij de 18de Infanteriedivisie (18Div) om er de taak van organiek bataljon genie van de divisie op zich te nemen. Samen met het 15Gn worden ook het 3de Regiment grenadiers (3Gr), het 3de Regiment Karabiniers (3C) en het 39ste Linieregiment (39Li) gemobiliseerd, de drie infanterieregimenten van de 18Div.

Het 15Gn vertrekt op 4 oktober 1939 samen met de rest van de divisie naar Brugge en Oostende om er gedurende de rest van de maand ingezet te worden bij de verdediging van de kust. Begin november keert de 18Div terug naar het binnenland om zich in de buurt van Overijse te installeren.  Op 3 januari 1940 verhuist de 18Div naar Alken om de sector Kuringen-Hasselt-Diepenbeek van het Albertkanaal over te nemen.

Op 24 februari 1940 verhuist de 18Div naar de Kempen waar de divisie onder bevel komt van het IVde Legerkorps (IV/LK). De legerkorpsen opgesteld langs de Dekkingsstelling achter het Albertkanaal zijn ook verantwoordelijk voor het beveiligen van het gebied tussen de Belgisch-Nederlandse grens en de Dekkingsstelling. Voor het IV/LK betekent dit dat ze de Vooruitgeschoven Stelling moeten bezetten achter het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten [1] vanaf Dessel tot Sint-Lenaarts. Deze opdracht wordt toevertrouwd aan de 18Div.  De taak van de 18Div bestaat enerzijds in het bezetten van een aantal Alarmposten (Postes d’alerte oftewel PA) van de Alarmstelling langsheen de Belgisch-Nederlandse grens en het uitsturen van zogenaamde Officiersverkenningen (Reconnaissances d’officiers oftewel RO) tussen de alarmposten. Anderzijds moet de 18Div, ingeval van een Duitse aanval, de bruggen over het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten in zijn sector vernietigen en een gedeelte van de Vooruitgeschoven Stelling tijdelijk verdedigen om de vijandelijke opmars te vertragen. Daarna dienen de troepen zich terug te trekken achter het Albertkanaal. De divisiestaf stelt zich op te Kasterlee ten zuiden van Turnhout.

Projectie op recente kaart van de volledige divisiesector van de 18Div

Aan de vooravond van de oorlog bemant de divisie alarmposten te Meer, Meerle/Postel, Lipseinde, Poppel en aan de douanepost van Arendonk terwijl de rest van de beschikbare eenheden verdeeld wordt over drie ondersectoren; de Ondersector West van Sint-Lenaarts tot Beerse, de Ondersector Centrum rond Turnhout van Beerse (exclusief) tot Arendonk (exclusief) en de Ondersector Oost van Arendonk tot De Maat.

 • Ondersector West staat onder bevel van Majoor Lejeune, commandant het IIde Bataljon van het 3de Regiment Grenadiers (II/3Gr) die beschikt over:
  • Het II/3Gr dat het kwartier Oostmalle bezet dat strekt van Sint-Lenaarts tot Sint-Jozef en werd versterkt met het 1Esk(-)/GpCy 15Div,
  • Het IIIde Bataljon van het 3C dat het kwartier Beerse bezet.
 • Ondersector Centrum staat onder bevel van Majoor Yernaux, commandant het IIde Bataljon van het 3C die beschikt over:
  • Het II/3C dat het kwartier Turnhout van Beerse (exclusief) tot Arendonk (exclusief) bezet. Het bataljon wordt versterkt met het 2Esk(-) en het 3Esk(-) van de GpCy 15Div.
 • Ondersector Oost staat onder bevel van Majoor Imschoot, commandant van het Iste Bataljon van 3C die beschikt over:
  • Het I/3C dat het kwartier Arendonk bezet. Het bataljon wordt versterkt met een peloton wielrijders van het 1Esk/GpCy 15Div,
  • De Wielrijdersgroep van de 18de Infanteriedivisie die het kwartier Arendonk-De Maat bezet.

Staf/15Gn
Op 10 mei 1940 bevindt de Staf/15Gn zich te Kasterlee, samen met het hoofdkwartier van de 18de Infanteriedivisie.

1Cie/15Gn
De 1ste Compagnie is actief binnen de Ondersector Centrum bezet door van het IIde Bataljon van het 3de Regiment Karabiniers en bevindt zich te Turnhout.

2Cie/15Gn
De 2de Compagnie is actief binnen de Ondersector West en is ingekwartierd te Retie waar ook de staf van de Wielrijdersgroep van de 18de Infanteriedivisie (GpCy 18Div) gestationeerd is.

Na de capitulatie

Slachtoffers

Bibliografie en Bronnen

 1. Het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten is één van de zeven Kempische kanalen die de Maas met de Schelde verbinden. [On line beschikbaar]: https://binnenvaartinbeeld.com/nl/kanaal_dessel_turnhout_schoten/kanaal_dessel_turnhout_schoten [Laatst geraadpleegd 09 juli2019].