Wielrijdersgroep der 14ID

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming Wielrijdersgroep der 14de Infanteriedivisie | Wi Gr 14ID
Groupe Cycliste de la 14ème Division d’Infanterie | Gr Cy 14DI
Type Verkenningseenheid van de infanterie
Ontdubbeld van 3de Regiment Lansiers
Onderdeel van 14de Infanteriedivisie
Bevelhebber Majoor baron Marcel de Posch
Standplaats Verbindingskanaal Maas-Schelde
Ondersector Maaseik-Kinrooi van de Vooruitgeschoven Positie
Commandopost te Maaseik
Samenstelling 1ste Eskadron (Kapitein-commandant J. Dontsch)
2de Eskadron (Kapitein-commandant baron A. de Crombrugghe de Schipsdaele)
3de Eskadron (Kapitein-commandant M. Urbain)

Tijdens de mobilisatie

LansiersDe Wielrijdersgroep van de 14de Infanteriedivisie (GpCy 14Div) werd op 1 september 1939 gemobiliseerd te Hoboken met reservisten van het 3de Regiment Lansiers van de klassen 31 en 32. Aan het eind van hun eerste maand onder de wapens werd de eenheid naar Ronse verplaatst om er samen met het 3L, 3J en enkele andere eenheden de Belgisch-Franse grens te bewaken. Op 3 oktober volgde een verhuis naar Bossuit en Pecq.

Op 2 maart 1940 tenslotte vertrekt de groep naar Bree om enkele dagen later twee compagnies van het Bataljon Grenswielrijders Limburg af te lossen langsheen het oostelijke deel van het Verbindingskanaal Maas-Schelde. Deze laatste zijn naar het Kamp van Beverlo vertrokken op oefening.

De staf van de groep is opgesteld te Maaseik. Ook het 1ste eskadron is ontplooid rond Maaseik. Het 2de eskadron is naar Kinrooi gezonden. De groep is verantwoordelijk voor de verdediging van haar deel van de Vooruitgeschoven Positie en moet bij een inval een reeks vernielingen uitvoeren en de vijand afremmen langs de oever van het Verbindingskanaal.

Om 03u00 wordt het bevel gegeven om een aanvang te maken met de geplande vernielingen en wordt het bagage-echelon richting Albertkanaal weggestuurd. De Luftwaffe is bij dageraad komen opdagen en voert bombardementen uit op de stellingen van de Belgen. De telefoonverbinding met het hogere commando valt uit en de groep is afgesneden van alle communicatie.

Om 04u30 wordt de Maasbrug te Maaseik overvallen door een groepje Duitse militairen in Nederlands uniform. Onderluitenant de Vinck kan nog net het vernietigingsdispositief in werking stellen. De brug gaat samen met de Duitsers de lucht in. De Vinck wordt zwaargewond afgevoerd.

Ook Majoor de Posch wordt gewond wanneer om 05u45 de kazerne te Maaseik aangevallen wordt. Kapitein-commandant Urbain neemt het bevel over.
Een goed uur later moeten de lansiers de aftocht blazen en zich in twee detachementen terugtrekken achter het Verbindingskanaal via de bruggen van Bree en Neeroeteren. De brug van Neeroeteren is op dat ogenblik echter al vernield waardoor het detachement een omweg moet maken via de brug van Heikaut.

Rond 13u00 wordt de groep naar Bocholt gezonden om er de I/2G te gaan versterken. Vervolgens worden de mannen van Majoor de Posch rond 16u00 aangehecht bij het 1JP. De groep ontplooit te As en trekt zich die avond samen met het 1JP terug achter het Albertkanaal.

De eerste oorlogsdag eindigt rondom 22u30 te Wimmertingen. Majoor de Posch laat twee doden achter in het grensgebied. Een sectie mitrailleurs en een peloton fuseliers werden gevangen genomen.

Tijdens de nacht van 10 op 11 mei wordt de groep naar Wellen gestuurd om er deel uit te maken van de voorziene dwarsstelling op het Albertkanaal. De groep ontplooit rondom 09u30 en wordt die middag versterkt met twee C47 anti-tankkanonnen van het 2G. De posities te Wellen worden doorkruist door de terugtrekkende eenheden van het 1JP en het 2G. De nog maar net opgestelde c47 kanonnen worden door de gidsen alweer meegenomen.

Om 15u00 maakt de groep contact met enkele Duitse tanks die vanuit Kortessem voorzichtig oprukken. De wielrijders zien in dat ze zonder antitankwapens niets kunnen beginnen en trekken zich een half uur later terug naar Alken.

In Alken stuurt Generaal-Majoor De Droog hen echter onmiddellijk terug naar Wellen zodat de lansiers om 18u30 weer op hun oude posities staan. De Duitse tanks zijn nergens te bespeuren en hebben Wellen al lang verlaten op weg naar Waals-Brabant. De groep blijft zoals bevolen op post tot 22u30 en krijgt dan het bevel van de infanteriecommandant van de 1ste infanteriedivisie om naar Bekkevoort te trekken.

De groep komt bij het ochtendgloren aan te Bekkervoort om zich te herbevoorraden en uit te rusten. Twee T13 tankjagers van de 1ste infanteriedivisie komen aan als bijkomende steun.

Om 21u30 beveelt de 2de cavaleriedivisie aan de groep om naar Loksbergen te rijden en er het Eskadron Pantserwagens van het 2de Lansiers op te zoeken. Zodra de nacht gevallen is, gaan de manschappen op pad.

De wielrijders arriveren rond 01u30 in Loksbergen en zoeken kantonnementen op aan de noordrand van het dorp.

De manschappen worden tussen 10u00 en 11u30 ontplooid langsheen de Velpe en komen onder het bevel van het 1JP te staan. Samen met het eskadron wielrijders van de 1ste divisie worden de nieuwe posities tot 22u30 bewaakt. Vervolgens wordt door de nacht via Aarschot, Keerbergen en Mechelen naar Tisselt gereden. Onderweg wordt het 1ste peloton door enkele Rijkswachters tegengehouden en een andere weg ingestuurd. Dit peloton kan slechts op 18 mei de rest van de groep terugvinden.

De groep komt aan te Tisselt rond 06u30 en rust de rest van de dag uit, Bij valavond wordt doorgereden naar Relegem.

Te Relegem worden nieuwe kantonnementen opgezocht. De manschappen worden echter doorgestuurd naar het even verderop gelegen Brussegem. Commandant Urbain kan er niet in slagen om contact op te nemen met de 14de infanteriedivisie en besluit de nacht ter plekke door te brengen.

De wielrijders verlaten Brussegem en rijden via Asse, Ninove en Ronse naar Russeignies.

Tijdens de vroege ochtend komen de verkenners aan te Russeignies. Niemand kan hen vertellen waar de staf van de 14de infanteriedivisie zich die dag bevindt. De 14de divisie wordt die dag per trein naar de streek van Diksmuide vervoerd.

Via Kortrijk wordt de Leie overgestoken en naar Moorsele doorgefietst.

Bij de doortocht van Kortrijk verneemt Commandant Urbain dat alle cavaleriedetachementen die van kun eenheid afgezonderd zijn naar Frankrijk moeten uitwijken en via Saint-Omer naar Rouen gezonden worden.

Het 1ste peloton slaagt er in om de groep terug te vinden en vervoegt opnieuw zijn eenheid.

Urbain voert zijn manschappen via Ieper naar Poperinge. Bij aankomst rond 19u00 worden kantonnementen opgezocht.

Een detachement van de GpCy14ID te Lederzeele, kort na hun gevangenname door de Duitsers (foto Philip Vermeiren).

De wielrijders trekken Frankrijk binnen en bereiken Saint-Omer. Hier heeft Generaal-majoor Ninitte een tijdelijk hoofdkwartier ingericht om alle Belgische cavalerie-eenheden op te vangen en door te sturen naar Rouen, De groep heeft zich nu in drie colonnes gesplitst: Kapitein-commandant Urbain groepeert alle motorvoertuigen in een eerste colonne. Een tweede colonne omvat het 2de eskadron. De laatste colonne groepeert alle overgebleven wielrijders.

Terwijl de colonne wielrijders aan de Duitse omsingeling kan ontsnappen, worden het 2de eskadron en commandant Urbain en de motorcolonne tussen Abbéville en Saint-Valéry gevangen genomen.

De aan de omsingeling ontsnapte wielrijders bereiken Rouen.

De groep bereikt Conches.

De wielrijders komen aan te Norgent-le-Sec.

Na de capitulatie

Slachtoffers

 

Bibliografie en Bronnen

  1. Stassin, G., jaartal onbekend, Cavalerie Motorisée, Brussel: Tank Museum.