2de Regiment Gidsen

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming 2de Regiment Gidsen | 2ème Régiment de Guides | 2G
Type Regiment gemotoriseerde infanterie van de eerste reserve
Ontdubbeld van n.v.t.
Onderdeel van Groepering Ninitte
Bevelhebber Kolonel Jules De Boeck
Standplaats Verbindingskanaal Maas-Schelde (Kempisch Kanaal)
Ondersector Kaulille-Neeroeteren van de Vooruitgeschoven Positie
Commandopost te Gruitrode
Samenstelling I Groep
(Majoor graaf Henri du Chastel de la Howarderie)
1ste Eskadrons Fuseliers (Cdt ridder Amaury de Schoutheete de Tervarent)
2de Eskadron Fuseliers (Cdt graaf Jacques Descantons de Montblanc)
3de Eskadron Mitrailleurs (Cdt P. Van Langendonck)
II Groep
(Majoor jonkheer Gaston Mesmaekers)
4de Eskadrons Fuseliers (Kapt jonkheer Charles de Vicq de Cumptich)
5de Eskadron Fuseliers (Cdt ridder Walther Ruzette)
6de Eskadron Mitrailleurs (Lt jonkheer Alphonse Janssens de Varebeke)
7de Eskadron Motorwielrijders (Kapitein-commandant F. Champagne)
8ste Eskadron Anti-Tankkanonnen C47 (Kapitein-commandant baron Albert Donny)
9de Eskadron Transport (Kapitein F. Lefebvre)
Eskadron Administratie (Luitenant baron Alfred de Failly)

Tijdens de mobilisatie

Op 1 september 1939 mobiliseerde het 1ste Regiment Vervoerde Cavaleristen. De staf van het regiment werd geleverd door het 2de Lansiers, de Iste groep door het 1ste Gidsen en de IIde groep door het 3de Lansiers. Het 7de en het 8ste eskadron werden samengesteld uit reservisten van het 1ste Gidsen en het 2de Lansiers. De elementen samengesteld uit het 1ste Gidsen en het 2de Lansiers werden de Watermaal-Bosvoorde onder de wapens geroepen. De eenheden geleverd door het 3de Lansiers kregen Wilrijk als mobilisatieplaats.

Op 6 september werd het regiment samengebracht te Leuven en ingekwartierd in de Sint-Maartenskazerne (staf, IIde groep, 7de en 8ste eskadron) en de Tarweschoofkazerne (Iste groep). Op 16 september 1939, ontving het regiment tijdens een plechtigheid in de Petermannenstad de standaard van het oude 2de Regiment Gidsen en dit werd ook meteen de definitieve benaming van deze cavalerie-eenheid.

Het regiment brengt de mobilisatieperiode door met opdrachten in Limburg en rond Brussel. Tussen januari en april 1940 kreeg het regiment ook een nieuw 9de eskadron dat de transportmiddelen voor de gevechtseenheden leverde. Het regiment kon zich vanaf dan afzonderlijk van het Transportkorps verplaatsen.

Kolonel Jules De Boeck
(foto uit juli 1944).

Op 10 mei ligt het 2G op een bijzonder uitgestrekte stelling van zo’n 25 Km lengte, langsheen het Kempisch Kanaal (onderdeel van het Verbingingskanaal Maas-Schelde).

Het regiment heeft zijn commandopost opgesteld te Gruitrode. De Iste groep ligt langsheen de kanaaloever, op de linkerflank van de ondersector met het 1ste eskadron te Bree en het 2de eskadron te Kaulille. De IIde groep ligt aan het kanaal op de rechterflank, met het 4de eskadron te Opitter en het 5de eskadron te Neeroeteren. De mitrailleurs en zware wapens zijn verdeeld over de fuselierseskadrons.

Langsheen de zuidelijke oever van het Verbindingskanaal Maas-Schelde staan ook een reeks mitrailleurbunkers. Deze bunkers worden bemand door kleine detachementen van het Bataljon Grenswielrijders Limburg .

Het 7de eskadron is in twee groeperingen gesplitst en moet de achterhoede vormen van de beide groepen van het regiment bij een eventuele terugtrekking.

Het regiment wordt ondersteund door de artilleristen van de 7/III/19A die hun kanonnen opgesteld hebben op de Gerkenberg te Bree.

Tijdens de avond van 9 op 10 mei zijn heel wat manschappen opgetrommeld om te helpen bij het blussen van een bosbrand nabij Gruitrode.

De staf van het 2G wordt om 01u15 in staat van alarm gesteld.

Rondom 08u00 worden een reeks bruggen over het Kempisch Kanaal opgeblazen zoals voorzien in het verdedigingsplan. Ondermeer de bruggen van Bree en Opitter vliegen de lucht in. In de namiddag wordt contact gemaakt met Duitse verkenners. Het 4de eskadron raakt betrokken in een beperkt vuurgevecht en het 5de eskadron laat kort vuren op een groep Duitse wielrijders. Vanaf 18u00 trekt 2G zich terug van het kanaal. Door de donkere nacht rijden de colonnes vrachtwagens met de dicht opeengestapelde Gidsen naar het zuiden om zich terug te plooien achter het Albertkanaal.

Omstreeks 04u00 rijdt het 2G Zepperen binnen, waar het regiment aangevallen wordt door twee Duitse vliegtuigen. Soldaat Rutger De Geest sneuvelt in de beschieting.

Nu de Duitse pantsertroepen in de sector van de 7de Infanteriedivisie definitief doorgebroken zijn over het Albertkanaal te Vroenhoven en Veldwezelt en op Tongeren lijken af te stormen, worden de cavaleristen gebruikt om een dwarsstelling op het Albertkanaal op de werpen om de flank te beveiligen van de andere Belgische eenheden die zich daar nog bevinden. De dwarsstelling zal grosso modo tussen Diepenbeek en Wellen lopen en zal de naam Bretel van Kortessem meekrijgen.

Het 2G zal samen met het 1JP, 4Li en enkele wielrijderseenheden van de 1ste en 14de divisies ingezet worden en moet daarbij de lijn Kerniel, Wintershoven, Guigoven en Vliermaalroot verdedigen. Het 2G bezet het kruispunt te Kortessem en nabij Vlimmertingen worden 2 batterijen van I/19A ontplooid.

Om 11u00 worden de troepen te voet naar Kortessem gestuurd en komen daar omstreeks 14u00 aan na een geforceerde mars. Kortessem blijkt vol gevluchte Belgische militairen te zitten die beweren dat de vijand hen op de hielen zit. Er breekt paniek uit onder de manschappen van 2G. Kort daarop meldt een patrouille pantserwagens van het Franse leger dat er geen Duitsers in de omtrek te bespeuren vallen. De Belgen voeren hun eigen patrouille uit die bevestigen dat de gidsen zich wel degelijk in eerste linie bevinden, maar op dat ogenblik niet rechtstreeks tegenover Duitse troepen staan. Het naburige 1JP krijgt op dat ogenblik wel degelijk te maken met de Duitse pantserdivisies.

Tijdens de avond bevestigd Kapitein-commandant x van de staf van x de bevelen voor de evacuatie van de dwarssstelling van Kortessem tijdens de nacht van 11 op 12 mei. Het gros van de troepen zal om middernacht de dwarsstelling verlaten en zich naar het nieuwe front aan de Demer/Gete-Stelling verplaatsen. Deze aftocht zal gedekt worden door een mobiele achterhoede bestaande uit het 1ste Regiment Jagers te Paar en het 7de eskadron van het 2de Regiment Gidsen. Deze achterhoede zal tot 01u30 ter plekke blijven. Het 2G krijgt het dorp Bekkevoort als nieuwe verzamelplaats toegewezen.

Vanaf middernacht verlaat het 2G zijn stellingen.

Ook het 5de eskadron marcheert richting Kruisstraat in de hoop om daar de vrachtwagens terug te vinden. Het eskadron verliest echter de aansluiting met de rest van de marscolonne en moet noodgedwongen aan een lange voetmars beginnen. Aanvankelijk wordt doorgemarcheerd naar Alken waar de vrachtwagens de troepen zouden opwachten, maar ook hier vallen geen camions te bespeuren. Comandant Ruzette is inmiddels wel terug in contact kunnen komen met de regimentsstaf en spreekt af dat zijn colonne te voet zal verder trekken naar Diest. Inmiddels is het weer dag geworden en zijn de manschappen compleet uitgeput. De colonne houdt halt op de N2 tussen Diest en Halen. Met veel tegenzin gaan de

Te Diest eisen een aantal officieren een groot aantal fietsen op bij de burgerbevolking om de tocht sneller verder te kunnen zetten. Negen uur na het vertrek te Zepperen komen de gidsen druppelsgewijs aan te Bekkevoort. Tot dan toe waren ze nog niet bevoorraad en hadden ze zich moeten behelpen met het roven van voedsel uit verlaten woningen en winkels.

Die zelfde dag krijgt het Cavaleriekorps het bevel over de Demer/Gete-stelling, de dwarsstelling van Lummen (aan de Winterbeek) en de sector aan het Albertkanaal ten noorden van Lummen. Alle beschikbare cavalerie-eenheden zullen zo snel mogelijk naar die linie gebracht worden om er de Duitse opmars af te remmen tijdens de terugtocht van het veldleger naar de K.W. Stelling.

Het 2G moet op de staf van de Groepering Ninitte te Okselaar nieuwe bevelen in ontvangst nemen. Daar wordt het duidelijk dat het regiment naar het uisterste noorden van de nieuwe verdedigingslinie zal gestuurd worden. De Groepering Ninette zal nu bestaan uit het 2G, het 1Cy en het 1C.

Om 14u30 komt Luitenant-kolonel De Boeck aan te Bekkevoort samen met zijn 5de eskadron dat bij gebrek aan voertuigen zich nog steeds te voet verplaatst. Tussen Bekkevoort en Halen worden voldoende fietsen opgevorderd om het eskadron weer wat mobieler te maken. De rest van de tocht verloopt dan ook vlotter.

De rest van het regiment stelt zich op rondom Veerle waar het deels door paniek bevangen Wielrijderseskadron van de 6de Infanteriedivisie teruggevonden wordt. Kolonel Deboeck verneemt vervolgens dat het 1C rechtsomkeer maakt en opnieuw naar het Albertkanaal gestuurd wordt om de linies te versterken.

Een groepje officieren van de Gidsen.

Nadat de nacht te Bekkevoort werd doorgebracht, moet het 5de eskadron van het 2G nu richting Klein-Vorst, opnieuw aan het Albertkanaal, om daar de stellingen te versterken. De Duitsers staan in de sector van de uiteengeslagen 14de infanteriedivisie intussen stevig over het Albertkanaal en rukken verder op naar het zuiden.

Het 2G zal de brug te Kwaadmechelen verdedigen met de IIde groep en de rest van de Winterbeek met de Iste groep. Vanaf 11u00 wordt contact gemaakt met de vijand te Kwaadmechelen en even later breekt de hel los langsheen vrijwel de ganse Winterbeek. Het gros van de Carabiniers van het 1C bereiken tijdens de ochtend het Albertkanaal, maar worden reeds die avond opnieuw teruggetrokken nadat verschillende van hun eenheden terrein hebben moeten prijsgeven.

De vuurgevechten duren de ganse dag en de situatie wordt bijzonder ernstig wanneer de Duitsers omstreeks 18u30 een doorbraakpoging naar Tessenderlo ondernemen.

Tijdens de late avond blazen ook de Gidsen omstreeks 23u00 de aftocht met de oprukkende invallers in hun kielzog. Ze nemen 9 krijgsgevangen Duitse soldaten mee. Het 2G vormt de achterhoede tijdens de terugtocht van de Groepering Ninette. De taak van de groepering is ten einde en de verschillende eenheden worden opnieuw bij hun normale commando’s ondergebracht.

De korpscommandant verlaat de stellingen rond middernacht. Het 2de eskadron heeft echter het bevel tot de aftocht niet ontvangen en blijft nog steeds op post wanneer de rest van het 2G reeds onderweg is. Het regiment trekt westwaarts met het 7de eskadron als achterhoede.

Het cavaleriekorps zal zich in de ruime streek rondom de Zenne ten noorden van Brussel gaan reorganiseren en wordt in reserve geplaatst.

De bestemming voor de verplaatsing door de nacht is Londerzeel, maar omwille van de moeilijke toestand op de wegen wacht men onderweg af tot het ochtendgloren om verder te rijden. De colonne van 2G wordt doorkruist door terugtrekkende Fransen. Na een tocht van zo’n 70 Km over Heist-op-den-Berg en Mechelen bevinden de Gidsen zich nu achter het Kanaal van Willebroek.

Duitse vliegtuigen bombarderen de colonne van het 2G evenals het station bij de doortocht van Willebroek maar er is geen noemenswaardige schade aan de uitrusting. De achtergebleven veldkeuken komt aan en de manschappen worden bevoorraad.

De commandopost van het regiment wordt opgesteld te Ramsdonk. De Iste groep rust uit te Malderen. De IIde groep krijgt Kapelle-op-den-Bos toegewezen. Het 7de eskadron komt als laatste aan en installeert zich te Londerzeel.

Het achtergelaten 2de eskadron kan ternauwernood ontsnappen aan de Duitsers en vlucht weg naar Tessenderlo. Met veel moeite kunnen de manschappen vervolgens Veerle en Westmeerbeek bereiken. Uiteindelijk kunnen de manschappen tussen Mechelen en Lier de K.W. Stelling oversteken en bereiken omstreeks 23u00 het dorp Lint.

Cavaleristen verplaatsen een C47 anti-tankkanon op luchtbanden.

Luitenant-Generaal de Neve de Roden, bevelhebber van het cavaleriekorps, heeft zijn hoofdkwartier geïnstalleerd in het kasteel van Eppegem. De ganse divisie verblijft nu in het gebied rondom de Zenne ten noorden van Brussel. Het is overduidelijk dat de eenheden aan een dringende reorganisatie toe zijn door de talrijke verliezen tijdens de eerste vijf oorlogsdagen. Met uitzondering van het 1G worden alle cavalerieregimenten herleid tot één enkele groep, aangevuld met elementen uit de overige eskadrons. Alle manschappen die na deze herschikking overblijven zullen onder leiding van Generaal-Majoor Ninitte naar Frankrijk gestuurd worden voor verdere reorganisatie en versterking. De Brigade Vervoerde Cavaleristen wordt opgeheven. Het 4L gaat naar de 1ste cavaleriedivisie. Het 2G naar de 2de cavaleriedivisie.

Even voor de middag krijgt de 2de cavaleriedivisie de waarschuwing dat tijdens de nacht van 15 op 16 mei de divisie zich verder van de K.W. Stelling dient te verwijderen en zo’n 50 Km westwaarts moet. De regimenten krijgen eveneens de toestemming om te Brussel het nodige materiaal op te eisen om de verliezen van de voorbije dagen weer goed te maken.

Het regiment blijft de ganse dag ter plekke. Bevelen en tegenbevelen voor nieuwe verplaatsingen volgen elkaar op maar na 21u30 wordt het duidelijk dat het regiment nog een nacht in haar kantonnementen zal blijven.

Het veldleger zal zich in drie etappes terugtrekken van de K.W. Stelling naar de lijn Terneuzen-Gent-Oudenaarde. Het cavaleriekorps wordt aangeduid als onderdeel van de troepenmacht die de nieuwe aftocht moet beveiligen. De 2de cavaleriedivisie moet de Scheldeovergangen tussen Dendermonde en Hoboken bewaken. De 1ste cavaleriedivisie moet zich klaar houden rond Wetteren en Beervelde om de Moervaart en Lokeren te dekken. Indien nodig moeten de cavaleristen het Waasland binnentrekken om er de vijand tegen te houden.

De ganse dag blijft het regiment in Londerzeel. Om 21u00 stijgt iedereen in richting Lochristi en Zevenheiken. Lochristi nabij Gent is slechts 50 Km over de baan via Dendermonde, maar de verplaatsing duurt de ganse nacht omwille van het drukke militaire verkeer. De colonne reist via Malderen, Dendermonde, Schoonaarde, Berlare, Overmeire en Beervelde.

Het is 06u00 ‘s ochtends wanneer de gidsen hun tocht naar Lochristi volbrengen.

Tijdens de avond krijgt de 1ste Cavaleriedivisie het bevel om richting Zeeschelde op te rukken en de Scheldeoever te gaan bewaken tussen Terneuzen in het westen en Doel in het oosten. De Belgen willen vermijden dat de Duitsers een landing vanuit Walcheren uitvoeren.

De Gidsen ontvangen het bevel om tijdens de nacht van 17 op 18 mei om 03u00 de oversteekplaatsen van de Moervaart en de Durme te bezetten, met uitzondering van Lokeren. Het regiment moet er het 3L en 1G gaan aflossen. Lokeren zelf zal door het 4L overgenomen worden. Na het vallen van de duisternis zetten de vrachtwagens zich opnieuw in beweging.

Tijdens de tocht rijden een aantal vrachtwagens verloren. De gidsen komen slechts met mondjesmaat aan op de nieuwe linie van de Moervaart en Durme. De bedoeling is om een tijdelijke verdediging op te werpen terwijl het gros van het Belgisch leger terugtrekt naar het Bruggenhoofd Gent en het Kanaal Gent-Terneuzen. De verschillende eenheden van de Gidsen leggen heel wat kilometers af op zoek naar de juiste posities.

De laatste Belgische troepen verlaten intussen Antwerpen tussen 04u00 en 05u00 en de beide Scheldetunnels worden vervolgens vernield door onze genie. De Duitsers hijsen reeds om 07u00 de hakenkruisvlag op de toren van de kathedraal. Op de linkeroever werken het 8J en 9J in alle haasten aan een tijdelijke verdedigingslinie tussen de forten van Kruibeke en Kallo. Rondom 09u00 wordt het echter duidelijk dat de Duitsers de Schelde zijn overgestoken in vlotten. De 17de infanteriedivisie vraagt onmiddellijk om hulp. De 1ste cavaleriedivisie wordt toegewezen aan de opdracht.

Als gevolg van deze nieuwe actie wordt ook het 2G verplaatst. Om 13u00 moet het regiment vertrekken naar Axel. De staf en de Iste groep worden rond de stad opgesteld. Kolonel Deboeck kiest de plaatselijke bioscoop uit voor zijn commandopost. De IIde groep neemt Hulst in.

Te Zwijndrecht zijn de Duitsers in het offensief gegaan en in het vooruitzicht van een eventuele terugtocht van Belgische troepen wordt een ontvangststelling georganiseerd op de lijn De Klinge-Lokeren. De manschappen van het 2G stijgen onmiddellijk in en zetten zich op weg. De Iste groep installeert zich te Eksaarde, de IIde groep te Bormke nabij De Klinge. De commandopost van het regiment gaat naar Heikant en wordt beveiligd door het eskadron motorwielrijders.

De IIde groep wordt echter verplaatst naar Overmeire en Berlare om een mogelijke vijandelijke oversteekpoging over de Schelde tussen Dendermonde en Wetteren te kunnen counteren.

Om de dreiging uit de richting Zwijndrecht het hoofd te bieden, worden drie steunpunten aangelegd in de gehuchten Drie Schouwen, Kemzeke en De Kwakkel. Er komen ook nog eens drie voorposten: in het Hol, St.-Pauwels en Ossenhoek. De IIde groep wordt alweer de baan op gestuurd om deze steunpunten te gaan versterken. Ook het 2Cy bevindt zich in de buurt.

Na het vallen van de nacht trekt het ganse regiment zich terug om een verdedigingslinie te vormen achter de Stekense Vaart, nadat de genie er de bruggen had opgeblazen. Het commando van de 2G was volgens de notities van de regimentscommandant ondergebracht“ten oosten van Koewacht, in een boerenhuisje tegen een bos, tegenover de heide. Op die plaats maakt de baan een bocht.”.

Het 2G trekt terug doorheen het Waasland en komt in Nederland terecht nadat ontdekt werd dat enkele bruggen op het Belgische gebied ten noorden van Sint-Niklaas reeds vernield zijn. Daarna gaat het westwaarts doorheen Zeeland.

Het hoofdkwartier van het cavaleriekorps is intussen naar Stekene verhuisd en deelt de orders uit voor de komende dag: de 1ste cavaleriedivisie moet zich opstellen vanaf de sector van de 17de infanteriedivisie aan het Kanaal Gent-Terneuzen over Terneuzen zelf tot in Braakman; de 2de cavaleriedivisie zal achter de 1ste komen te liggen.

Het 1Cy en 2Cy worden samen met het 1G op de westelijke oever van het kanaal ontplooid tussen Terneuzen en Sluiskil. Het 2G moet er de voorposten op de oostelijke oever bemannen om deze ontplooiing mogelijk te maken. De Gidsen sturen ook patrouilles uit naar Hulst en Stekene en Koewacht om er de vijandelijke opmars na te kijken. De beide patrouilles worden bevolen door Commandant Champagne en moeten vaststellen dat de drie dorpen reeds bezet zijn door de Duitsers. De Gidsen raken er slaags met de invaller, maar gaan het gevecht niet aan en trekken zich terug.

Zodra de troepen opgesteld staan achter het kanaal rijdt het gros van het 2G door de Belgische stellingen en ontplooit het regiment zich op het tweede echelon rondom Hoek.

Tijdens de avond ontvangt het cavaleriekorps het bevel haar hoofdkwartier naar Sint-Laurentius te verplaatsen en alle beschikbare eskadrons pantserwagens te Zwevezele te hergroeperen om er aan de reserve van het Groot Hoofdkwartier te worden toegevoegd.

Rond 03u00 keren de patrouilles van Commandant Champagne terug bij het regiment na een rit via Drieshouten en Axel. Het 2G heeft haar commandopost intussen te Mauritsfort geopend, op zo’n 4 Km achter het Kanaal Gent-Terneuzen. De eskadrons vormen het tweede echelon van het 1Cy en het 1G. Tussen de beide groepen in bevindt zich het eskadron motorwielrijders.

Op de middag worden de posities herschikt om plaats te maken voor het 4Cy dat eveneens in tweede linie post komt vatten. De commandopost schuift op naar Hoek.

Die avond wordt het regiment echter uit te kanaalzone weggehaald. De gidsen vertrekken naar Waterland-Oudeman.

Tijdens de nacht van 21 op 22 mei heeft het Groot Hoofdkwartier reeds beslist de lijn Terneuzen-Gent-Oudenaarde te verlaten om zich terug te trekken achter het Leopoldkanaal, het Afwateringskanaal van de Leie en de Leie zelf. De aftocht zal tijdens de twee volgende nachten plaatsvinden. Het Kanaal Gent-Terneurzen zal verlaten worden tijdens de tweede nacht van 23 op 24 mei, om eerst nog het depot de Eeklo te kunnen leegmaken.

De Gidsen zijn omstreeks 02u15 aangekomen te Waterland-Oudeman, maar moeten die middag alweer naar het kanaal om te assisteren bij de Belgische aftocht. Om 16u00 beveelt de 2de cavaleriedivisie aan het 2G en het 2Cy om onmiddellijk naar het Kanaal Gent-Terneuzen te gaan en er de sector van Sas-van-Gent tot Zelzate over te nemen van de 6de infanteriedivisie. De colonnes vertrekken rond 18u00.

De gidsen stijgen rond 20u00 af te Triest tussen Assenede en Zelzate en van daar gaat het te voet verder richting kanaal. Het 2G neemt in Zelzate vanaf 21u00 de sector over van 1C samen met de 1ste batterij van het I/18A, die met drie bruikbare stukken rechtstreekse vuursteun moeten leveren. De brug van Zelzate is vernield. De Duitsers bezetten intussen de oostelijke oever van het kanaal. De aflossing is om 23u00 beëindigd.

Onderluitenant Ferdinand Dhaeseleer, alias “Dendermeeuw”, wordt in december 1940 in het blad van zijn scoutsgroep herdacht.

De Gidsen blijven langs het Kanaal Gent-Terneuzen de stellingen bemannen. De Duiste troepen bereiken op verschillende plaatsen het kanaal en het komt her en der tot gevechten. De cavalerie heeft nu de 6de en de 17de Infanteriedivisies aan het kanaal afgelost en van noord naar zuid zijn het 3Cy, 1Cy, 1G, 4Cy, 2Cy en 2G betrokken bij diverse acties tussen Terneuzen en Zelzate.

Omstreeks 09u20 plant men patrouilles voor de verkenning van de vijandelijke oever.

Omstreeks 13u00 uur begint de infanterieaanval op de Belgische linies. Bij het 2G worden alle pogingen van de vijand tot oversteken van het kanaal bij middel van tientallen rubberbootjes snel afgestraft. De commandoposten zijn vernietigd, fabrieken en huizen branden en in de eerste-hulp post stromen de gekwetsten toe. Officieren nemen de plaats van de gekwetsten in. De luitenant de Formanoir de la Cazerie en de onderluitenanten Dumon en D’Haeseleer sneuvelen. Alle beschikbare manschappen, evenals de artilleristen van het 18A worden naar de stellingen gestuurd.

In de noordelijke sector worden de troepen van de Duitse 256ste infanteriedivisie tot staan gebracht door het 2Cy en het 2G. In de zuidelijke sector worden de elementen van de 208ste infanteriedivisie aanvankelijk tegengehouden, maar slaagt de vijand er later in om de posities van het 37Li te overrompelen. Hierdoor worden de flanken van het 32Li en het 2G bedreigd. Het I/32 Li krijgt het héél moeilijk. Majoor Gerling wordt gedood; de 1ste compagnie gaat verloren; de 2de compagnie vertraagt de opmars en met hulp van II/32 Li wordt de aanval gestopt. Twee bataljons van het 14Li worden te Ertvelde in de strijd geworpen om de Duitsers te helpen terugdringen en tegen de late avond zijn de Belgen hier weer meester van de westelijke oever van het kanaal.

De vijand poogt het echter het 2G te omsingelen. Verkenners infiltreren maar de Duitsers bouwen nog geen echte frontale aanval uit. De gidsen lijden verdere verliezen en het dorp Triest valt. Commandant Descantons van het 2de eskadron wordt gewond afgevoerd en het eskadron moet verscheidene dodelijke slachtoffers incasseren.

Vier pantserwagens van het 2L komen op tijd aan om steun te verlenen en de terugtocht van de rechter vleugel van het 2G te vergemakkelijken. Rond 21u30 wordt het bevel tot aftocht gegeven. De cavaleristen trekken zich te voet terug naar de buurt van Assenede waar ingestegen wordt in de klaarstaande vrachtwagens. De aftocht wordt gedekt door het 2L die tot middernacht op post blijven om de vluchtroutes van de Gidsen te blokkeren.

De IIde groep moet naar Staak. De algemene bestemming van de terugtocht wordt Aardenburg in Nederland.

Staf/2G
Het 2G steekt voor een tweede keer de grens over en de camions vervoeren de soldaten over de grens door Aardenburg richting Middelburg. Onderweg wordt de regimentscolonne vanuit de lucht aangevallen en vallen er bij de motorrijders van het 7Esk meerdere dodelijke slachtoffers. De Brigadiers Berckmans en Jacob en de Soldaten Bruneau, Colhoven, Geens, Meeus en Wuytack sneuvelen ter plaats. Er zijn ook talrijke gewonden waarvan Brigadier Moeys en de Soldaten Denis, Mazeure en Pauwels later overlijden aan hun verwondingen [4]. Het wordt duidelijk dat bij elke verplaatsing bij daglicht de troepen aan groot gevaar blootgesteld staan.

Te Middelburg gaat het 2G in stelling. Alle invalswegen worden versterkt met een anti-tanksteunpunt. Er wordt geen contact gemaakt met de vijand.

Het hoofdkwartier van het cavaleriekorps is tijdens de nacht verhuisd van Sint Laureins naar Dudzele. De 1ste cavaleriedivisie is samen met de Franse 60ste infanteriedivisie onder het bevel van Luitenant-Generaal Keyaerts geplaatst en zet haar opdracht in Zeeland verder.

De Gidsen trekken omstreeks 03u30 verder naar de omgeving van Sluis. Om 05u00 opent het regiment er zijn nieuwe commandopost. Ook hier worden de troepen op steunpunten langsheen de invalswegen geplaatst. De taak van het regiment bestaat in het bewaken van het tweede echelon achter de aan het Leopoldkanaal en in Zeeland opgestelde overige eenheden van de 1ste cavaleriedivisie. Het 2G zal er ondersteund worden door de I/19A.

Het 5de eskadron wordt samen met een peloton van het 8st eskadron dan weer ons land ingezonden naar Het Zoute. Het detachement moet er de zeedijk tussen Het Zoute en Duinbergen gaan bewaken. Het eskadron zal tot ‘s anderendaags 05u00 op missie wegblijven.

Die avond verneemt het 2G dat het naar de eerste linie zal verplaatst worden om er het 2Cy af te lossen. De wielrijders van het 2Cy worden immers samen met de rest van de 2de cavaleriedivisie met onmiddellijke ingang naar het ingestorte Leie-front gestuurd.

De aflossing zal echter niet door gaan omdat het Groot Hoofdkwartier beslist heeft het Leopoldkanaal te verlaten en de Belgische leger zone nog een stukje kleiner te maken.

De Gidsen blijven in het ruime gebied van Sluis. Het 4Cy heeft zich teruggetrokken van het Leopoldkanaal naar de stad en krijgt het bevel over de groepering 4Cy/2G. De beide regimenten werken samen om een zo coherent mogelijke opstelling te verkrijgen. Tijdens de ochtend keert het 5de eskadron terug bij het regiment. Tot ieders verbazing arriveert ook een groep achterblijvers uit Zelzate. Het 4Cy/2G stuurt enkele patrouilles uit naar de vijandelijke linies. Die merken op dat de Duitsers niet oprukken.

De Duitsers maken die dag geen aanstalten om aan te vallen in de sector van de 1ste cavaleriedivisie. Wel komt het tot een oversteek van het Alfleidingskanaal in de sector van de 17de divisie. De cavaleristen stellen een gevechtsgroep samen met het 1Cy en 4Cy, de pantserwagens van het 1JP en de I/19A die tussenbeide zal moeten komen om de opmars trachten te keren.

Voor de rest van het Cavaleriekorps en de 1ste Cavaleriedivisie betekent de nieuwe Duitse doorbraak aan het Afleidingskanaal een verdere verkleining van de operatiezones. De beide formaties krijgen alweer een nieuw bevel tot terugtrekken achter het noordelijke uiteinde van het Afleidingskanaal van de Leie:

  • Het 2G verlaat Sluis en zal via Sluis en Westkapelle naar Heist terugtrekken, waar het regiment de laatste 1.500m van het Afleidingskanaal dient te bezetten. Het regiment zal onder bevel van de Franse 60ste infanteriedivisie gevoegd worden.
  • Het 1G wordt teruggetrokken van Retranchement over Het Zoute, Knokke, Heist en Zeebrugge tot in Lissewege. Het regiment zal dan in reserve geplaatst worden rond Dudzele en dient twee eskadrons toe te wijzen aan de bruggenhoofden op het Afleidingskanaal aan de Dudzelestraat en de Oostakkerstraat.
  • Het 1JP dient zich verplaatsen via Westkapelle naar Damme en zal daags nadien Damme, Vivenkapelle en Male bezetten.
  • Het 3Cy moet langs het Afleidingskanaal post vatten tussen Moerkerke in het westen en de brug van de steenweg van Knokke naar Maldegem in het oosten. De rechterflank van het regiment dient aan te sluiten bij de 17de Infanteriedivisie.

Het 2G wordt om 00u20 uur onder bevel van de Franse militaire overheid gebracht. Bij het eerste licht verlaten de laatste eenheden van het 2G omstreeks 04u00 Sluis en verplaatsen zich naar de rest van het regiment aan het laatste stuk van het Afleidingskanaal van de Leie nabij Zeebrugge. Het regiment houdt zich in bebost terrein schuil op een stook van zo’n 5 vierkante Kilometer. De gidsen kijken toe hoe Zeebrugge de ganse dag door wordt beschoten door Duitse artillerie en vliegtuigen.

Om 18u00 begint de Franse 60ste Franse Infanteriedivisie aan hun terugtocht uit Zeeland, en laten het aan de Belgen over hun aftocht te dekken. Alle Gidsen mogen hiervoor na de oorlog uit de handen van Generaal de Lattre de Tassigny de “Médaille Commémorative Française 39-45” ontvangen. De Belgen staan na het volbrengen van deze taak terug onder het nationaal commando.

Om 21u00 wordt het bevel ontvangen om een uur later te voet naar Zeebrugge te marcheren en aldaar per vrachtauto naar Lissewege patrouilles uit te voeren aan de overkant van het kanaal. In Zeebrugge wordt 2G nogmaals onderworpen aan een luchtbombardement. Hierbij sneuvelt Soldaat Paul en raken meerdere Gidsen gewond. Aalmoezenier Van Dijck en de Soldaten Bouwens en Smekens bezwijken dezelfde dag nog aan hun verwondingen. De verplaatsing naar Lissewege verloopt chaotisch.

‘s Ochtends verneemt 2G het nieuws van de capitulatie. De komende twee dagen blijft het regiment doelloos ter plekke terwijl het Duitse bevelen afwacht.

Vanaf 29 mei worden manschappen, voertuigen en materieel van de ganse 1ste Cavaleriedivisie verzameld in de zone tussen het Afleidingskanaal van de Leie, het Leie-kanaal en het Kanaal Gent-Terneuzen.

Na de capitulatie

Op 1 juni worden alle eenheden afgevoerd naar krijgsgevangenkampen. De colonnes verzamelen te Dudzele. Begeleid door een Duits peloton motorwielrijders rijdt de ganse divisie naar Berchem waar alle voertuigen en kanonnen in een openluchtdepot geplaatst worden. De manschappen trekken vervolgens te voet door Antwerpen en worden opgesloten in het Kamp van Brasschaat. Via het station Sint-Mariaburg worden de militairen naar Duitsland weggevoerd. De Vlaamse miliciens zullen al snel weer vrijkomen.

 

Slachtoffers

 

Bibliografie en Bronnen

  1. Dagboek Luitenant Albert Dhondt, pelotonscommandant bij het 5/II/2G.
  2. De Ceuster, A., 1974, Mijn herinneringen als gewoon soldaat, Antwerpen: De Nederlandse Boekhandel.
  3. Stassin, G., jaartal onbekend, Cavalerie Motorisée, Brussel: Tank Museum.
  4. Soldaten Albert Denis, William Mazeure, Joannes Pauwels en Brigadier Louis Moeys overlijden aan hun opgelopen verwondingen in het Militair Reserve Hospitaal Nr 33 dat zich in de Abdij van Zevenkerken te Sint-Andries (nabij Brugge) bevond. Brig Moeys en Sdt Pauwels liggen nog steeds begraven op het militair ereperk vlakbij de Abdij.