Generale Staf der Grondverdediging tegen Luchtdoelen

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming 1Generale Staf der Grondverdediging tegen Luchtdoelen
Etat-Major de la Défense Terrestre contre Aéronefs | EM/DTCA
Type Staf
Ontdubbeld van n.v.t.
Onderdeel van Commando van de Luchtverdediging van het Grondgebied
Bevelhebber Generaal-majoor Adrien Frère
Standplaats Sint-Annakazerne, Laken
Samenstelling Generale Staf 1ste Bureau – Operaties
2de Bureau – Inlichtingen
3de Bureau – Personeel, materieel, transport, ravitaillering en evacuatie
Stafcompagnie
1ste Regiment Grondverdediging tegen Luchtdoelen (1DTCA) Kolonel Verhaege
2de Regiment Grondverdediging tegen Luchtdoelen (2DTCA) Kolonel Molhant

Tijdens de mobilisatie

Van 10 mei tot 28 mei worden door de Belgische DTCA eenheden 165 overwinningen geclaimd (164 vliegtuigen en 1 waarnemingsballon). 125 vliegtuigen en de waarnemingsballon komen op het conto van 1DTCA, 39 vliegtuigen werden neergehaald door het 2DTCA. Daarenboven worden nog eens 66 vliegtuigen beschadigd (50 voor 1DTCA en 16 voor 2DTCA). Deze cijfers moeten natuurlijk getoetst worden aan toegegeven Duitse verliezen maar het zou toch betekenen dat, gezien de beide eenheden beschikten over 180 stukken, er gemiddeld één vliegtuig per stuk werd neergehaald.

De verschillen tussen de twee DTCA regimenten zouden te wijten zijn aan het feit dat 2DTCA uitgerust was met oudere kanonnen en vooral het kanon C75mm Schneider SF Mod 1897 zou gevaarlijker geweest zijn voor de bemanningen die de kanonnen moesten bedienen dan voor de vijandelijke vliegtuigen. De laatst gekochte 60 Bofords C40mm kanonnen bleken uiterst doeltreffend te zijn. Ook de 24 C75mm FRC Mod 1936 haalden een behoorlijk palmares.

Niet alleen het type kanon was een probleem. Voor de oudste kanonnen waren veel munitieloten niet meer in orde. Heel wat batterijen hebben dan ook gekampt met haperingen en slecht functionerende kanonnen op cruciale momenten.

Na de capitulatie

Slachtoffers

Bibliografie en Bronnen