21ste Regiment Artillerie

Situatie op 10 mei 1940

Reglementaire benaming 21ste Regiment Artillerie | 21ème Régiment d’Artillerie | 21A
Type Regiment veldartillerie van de tweede reserve
Ontdubbeld van 2de Regiment Artillerie
4de Regiment Artillerie
Taalstelsel Nederlandstalig
Onderdeel van 13de Infanteriedivisie
Bevelhebber Kolonel G. Terlin
Standplaats Versterkte Positie Antwerpen
Commandopost te Schoten
Samenstelling I Groep (Majoor F. Notté) 1ste batterij van 4 x C75GP kanonnen (Kapt L. Gruyters)
2de batterij van 4 x C75GP kanonnen (Lt J. Hennicq)
3de batterij van 4 x C75GP kanonnen (OLt E. Meckaert)
II Groep (Majoor L. Godeau) 4de batterij van 4 x C75GP kanonnen (Lt Javaux)
5de batterij van 4 x C75GP kanonnen (Lt A. De Beul)
6de batterij van 4 x C75GP kanonnen (Lt J.L. Scheere)
Stafbatterij (Onderluitenant R. Serrure)

Tijdens de mobilisatie

Staf/21A
Het 21ste Artillerieregiment (21A) is een artillerieregiment van de tweede reserve en wordt gemobiliseerd bij de reorganisatie van de artillerie op 16 januari 1940. Het 2A en 4A worden daarbij gereduceerd van vijf naar vier groepen en de vrijgekomen manschappen en uitrusting gaan over naar het nieuwe 21A. Het 21A wordt het de divisieartillerie van de 13de Infanteriedivisie (13Div)

Aan de vooravond van de oorlog staat de 13de Infanteriedivisie opgesteld in de Versterkte Positie Antwerpen (VPA) en beveiligt er de noordoostelijke sector tussen Kapellen en het Kanaal van Turnhout. In tegenstelling tot Luik en Namen werden de oude forten te Antwerpen niet herbewapend, maar ingericht als infanteriesteunpunten. Vanaf het midden van de jaren ’30 wordt in elk fort een aantal stellingen voor mitrailleurs en klein antitankgeschut gebouwd. Aan elk fort is een compagnie van het 1ste Regiment Speciale Vestingseenheden Antwerpen (1/SVE) toegewezen. Deze compagnieën bestaan uit een honderdtal militairen en zijn uitgerust met een dozijn zware en lichte mitrailleurs. De oude forten en schansen zijn verbonden door een nieuw aangelegde anti-tankgracht. Vanuit de forten en de schansen kan scherend vuur afgegeven worden over de anti-tankgracht.

De drie infanterieregimenten van de 13Div staan opgesteld in lijn achter de tijdens het interbellum aangelegde anti-tankgracht. Het 32Li neemt de linker ondersector ten noorden van Kapellen voor zijn rekening . Het 33Li ligt in het centrum van de divisie rond Brasschaat en het 34Li bemant stellingen op de rechterflank tot aan het Kempisch Kanaal (ook Kanaal van Turnhout of nog Verbindingskanaal Maas-Schelde).

Naast de vuren van 21A kan de 13Div ook nog rekenen op de steun van de 10de Batterij Mortieren van IV/3LA. De 10de Batterij levert vuursteun aan de drie infanterieregimenten van deze divisie. Het commando van de batterij werkt van op de staf van het 33Li te Brasschaat; de 1ste en de 2de Sectie van telkens vier mortieren hebben eveneens hun stellingen op het grondgebied van deze gemeente en zullen vuursteun leveren aan respectievelijk het 33Li en het 32Li , terwijl de 3de Sectie zich te Schoten bij het 34Li bevindt.

De noordoostelijke bolwerken van de tweede fortengordel om Antwerpen vormden de basis voor de frontlinie van de Versterkte Positie Antwerpen.

Staf/21A
Op 10 mei 1940 is het 21A aangehecht bij de 13de Infanteriedivisie te Antwerpen. De commandopost van het regiment is aangehecht bij de divisiestaf te Merksem. De 13de infanteriedivisie heeft ook het 26A in steun gekregen. De beide groepen staan opgesteld op enkele kilometer van de hoofdweerstandsstelling van de Versterkte Positie Antwerpen.

I/21A
De Iste Groep heeft zijn kanonnen ontplooid nabij Sint-Mariaburg en levert vuursteun aan het 32Li. Het ravitailleringsechelon van de groep staat opgesteld op de terreinen van het kasteel van Bist.

II/21A
De IIde Groep staat opgesteld aan de rechterflank van de divisiesector in het Peerdsbos ten zuiden van Brasschaat en is aangehecht bij het 34Li maar levert ook vuursteun aan het 33Li. Het ravitailleringsechelon bevindt zich op het kasteel van Schoten.

Staf/21A
De Belgische artillerie voert een regelingsvuur uit voor de stellingen van het I/32 en II/32.

Het regiment bevindt zich nog steeds binnen de Versterkte Positie Antwerpen. De vesting Antwerpen zal tijdens de nacht van 17 op 18 mei geëvacueerd worden als onderdeel van de terugtocht van het veldleger naar de as Terneuzen-Gent-Oudenaarde. De groep zal tijdens aftocht deel blijven uitmaken van de 13de Infanteriedivisie en moet net voor 21u00 het Albertkanaal oversteken om de mars naar het westen aan te vatten. De terugtocht zal verlopen via de Schijnbrug, Onderwijsstraat em Handelsstraat tot aan de Singel. Vervolgens zal via de Brederodestraat naar Hoboken verder getrokken worden om hier via de militaire bootbrug de Schelde over te steken.

Een batterij per groep moet achterblijven en zal vuursteun leveren tot 22u45.

Het 21A houdt overdag halt te Puivelde nabij Sint-Niklaas.

Het regiment trekt tijdens de nacht van 18 op 19 mei verder door het Waasland en bereikt het gehucht Linde nabij Slijdinge. De troepen worden hier ingekwartierd. Het ravitailleringsechelon wordt te Wachtebeke en Zaffelare ondergebracht.

Het Belgische verdedigingsplan voor het Kanaal Gent-Terneuzen neemt zijn definitieve vorm aan. In het noorden bewaakt de 1ste cavaleriedivisie de sector rond Terneuzen. In het centrum zal worden bemand door het Vde legerkorps met de 17de en 6de infanteriedivisies. Het zuidelijke deel van het kanaal is voor rekening van het IIde legerkorps met de 13de en 11de infanteriedivisies.

De 13de infanteriedivisie wordt doorgestuurd naar de hen toegewezen posities aan het Kanaal Gent-Terneuzen en zal de sector tussen Zelzate en Terdonk innemen.

De divisiecommandant, Generaal Duthoy, verdeelt de eenheden in zijn sector. Op het eerste en het tweede echelon langsheen de kanaaloever wordt de noordelijke ondersector bezet door het 33Li. De zuidelijke ondersector is voor rekening van het 32Li. Op het derde echelon worden twee bataljons van het 34Li opgesteld op de as langsheen de Rostenbeek, Wachtebeek, Avrijevaart en Burggravenstroom.

Het 21A wordt aanvankelijk in steun geplaatst van het 32Li en ontplooit in tussen de Spiegelstraat, Veldhoek en Molenhoek.

Later op de dag wordt het regiment gesplitst bij een herschikking van de posities aan het kanaal. De Iste groep wordt nu in steun geplaatst van het 33Li. De IIde groep wordt aangehecht bij het 32Li.

Na de capitulatie

Slachtoffers

 

Bibliografie en Bronnen